Woonkamer trends 2023: dit moet je in huis hebben!

(Last Updated On: December 25, 2022)

Woonkamer trends 2023

Ook voor de woonkamer zien we dat de trends iets anders liggen dan vorig jaar. We hunkeren terug naar onze woonkamer van vroeger waar het gezellig en sfeervol aanvoelde.

We willen dat onze woonkamer opnieuw ons rustpunt wordt waar we kunnen bekomen van zoveel chaos en stress, zeker de afgelopen maanden.

woonkamertrends-2023
woonkamertrends-2023

Door het verplicht thuis te werken werd onze woonkamer verwaarloosd en werd ze een kantoor waar werk en privé noodgedwongen in elkaar liepen.

Daar willen we echt vanaf en kiezen vanaf nu een interieur die ons alle comfort biedt en ons beschermt tegen chaos en stress. Je kan het al raden dat de trends voor 2023 vooral comfortabel zijn, cosy, warm en vooral hier en daar een streepje kleur om het patroon te doorbreken.

woonkamertrends
woonkamertrends

Hieronder vind je een opsomming van de trends voor het jaar 2023 terug, door een paar dingen te combineren kan je van je woonkamer opnieuw een echte, gezellige plek maken.

Lees ook zeker ons artikel over de interieurtrends 2023 en de woontrends 2023 om het grotere geheel te zien.

Heerlijke sofa’s

Heerlijke sofa’s waar we kunnen in neerploffen op zachte kussens en het intens gevoel krijgen dat we op een wolkje zitten, zijn een must dit jaar.

Persoonlijk comfort primeert dit jaar in ons woonkamerinterieur. Het interieur van onze woonkamer geeft ons de bescherming die we nu nodig hebben en vooral een gevoel van veiligheid primeert.

bank-trends-woonkamer
bank-trends-woonkamer

Dit is het moment om tot rust te komen en alle stress te laten verdwijnen. Deze comfortabele en zachte sofa’s en zetels zijn ook afgerond om ons echt een comfortabel gevoel te geven.

sofa-woonkamer
sofa-woonkamer

Hoekige en rechte sofa’s worden nu even weggestopt en maken plaats voor zalige en zachte zetels. In onze sofa willen we, net zoals in een cocon, wegkruipen en even alle ellende vergeten.

 

Ook hier kiezen we dit jaar volop voor luxueuze stoffen zoals velours en gaan we voor meer ronde vormen. 2023 staat helemaal in het teken van meer organische vormen.

Onze woonkamer, die wordt koninklijk dit jaar!

Lees ook: welke sofa kiezen

Trendkleuren in de woonkamer

De kleuren voor dit jaar zijn zachte pasteltinten maar uitgesproken in hun kleurenbereik. Daarnaast hebben we ook de Pantonekleur van 2023, magenta. Je zal die kleur dus ook meer en meer zien verschijnen in woonkamers dit jaar. 

woonkamer-magenta
woonkamer-magenta

Lichte frisse kleuren en aardetinten geven rust in je hoofd, dus ook in je woonkamer. Er is ook aandacht voor olijfgroen wat ons weer inspireert in de natuur. Meer over kleur vind je bij de kleurentrends voor 2023.

Natuurlijke materialen

Zoals we al zagen bij andere trends is de drang om terug te grijpen naar natuurlijke materialen ontzettend groot.

trendy-woonkamer
trendy-woonkamer

Marmer, hout en graniet zijn daar het beste voorbeeld van en zijn opnieuw populair dit jaar. Het voordeel van het gebruik van natuurlijke materialen is dat ze tijdloos, milieuvriendelijk en duurzaam zijn.

Ze brengen vooral veel rust in de woonkamer en geven net dat ietsje extra aan de gezellige sfeer.

loft-woonkamer
loft-woonkamer

Houten wandbekleding

Houten wandbekleding wordt gebruikt om een muur te bekleden zoals behang of verf. Meestal wordt één muur geaccentueerd door de houten wandbekleding.

Door hout te gebruiken als bekleding creëer je een luxe uitstraling in je interieur. Hout heeft als positieve eigenschap dat het sfeer en warmte brengt aan de omgeving.

Er zijn verschillende soorten hout die gebruikt kunnen worden als wandbekleding. Zo kan je kiezen voor de iets duurdere eiken houten wandbekleding of de goedkopere teak hout versie.

Welk soort hout je ook kiest, de uitwerking blijft hetzelfde namelijk een warm gevoel creëren.

Rotan meubelen

Een nieuwe trend is terug namelijk de Rotan meubelen. Vooral in de Ibiza-stijl van woonkamer horen deze meubelen zeker thuis.

woonkamer-trends-rotan
woonkamer-trends-rotan

Rotan meubelen zijn vooral gekend omwille van de functionaliteit en de stevigheid van deze meubels.

Rotan is ook een natuurlijk materiaal en wordt dan ook snel gekozen door mensen die de natuur dichtbij willen hebben.

Rotan meubelen kan je perfect combineren met vooral kleurrijke accessoires zoals kleurrijke, ronde kussens of een nep vachtje .

Lekker cozy woonkamer

Een lekker cozy woonkamer staat hoog in de trends voor dit jaar. 

Met het juiste kleuren pakket zoals warme aardse tinten breng je al onmiddellijk sfeer en gezelligheid in je woonkamer.

macrame-in-woonkamer
macrame-in-woonkamer

Een tapijt is niet weg te denken uit de gezellige woonkamer. Lekker warm aan de voeten en vooral een knus gevoel.

Dekentjes op de sofa of een nep schapenvachtje voor de houtkachel maakt je woonkamer heel cozy.

Natuurlijk indirecte verlichting en kaarsen maken de sfeer nog extra romantisch erbij.

Werkkamer in je woonkamer

Thuiswerk is de nieuwe norm geworden. Dat wil zeggen dat je op korte termijn een kantoor moest creëren in je woning.

Velen hebben echter geen extra kamer, waar ze snel een werkruimte kunnen installeren. Een oplossing voor dit probleem is een werkkamer in je woonkamer maken.

Dat is één van de nieuwe trends voor het interieur van je woonkamer om te vormen tot een efficiënte werkruimte waar je in alle rust kan werken. Het omgekeerde geldt ook natuurlijk.

Hoe zorg je dat de werkkamer en je woonkamer twee aparte plaatsen blijven.

Mits een paar kleine aanpassingen is de werkkamer in je woonkamer een aparte ruimte in een ruimte. En zo blijven werk en privé los van elkaar en strikt gescheiden, zoals het ook hoort.

Op zoek naar de ideale werkruimte in je woonkamer?

Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden bij het zoeken van de gepaste hoek in je woonkamer.

Natuurlijk licht is een must:

Voor je werkkamer heb je zoveel mogelijk natuurlijk licht nodig, dat eventueel kan aangevuld worden met een goede staande leeslamp. Zet je bureau zo neer dat je niet kan gestoord worden en vooral waar geen passage van andere huisgenoten is.

Liefst draai je je met je rug naar de woonkamer zodat het echt een aparte ruimte wordt.

Opruimen na de werkdag zorgt voor rust:

Het beste voorzie je enkele opbergmogelijkheden zodat je je kantoor na de werkdag kan opruimen. En je woonkamer weer één geheel wordt. Daarom is het ook erg belangrijk dat je een bureau met kast of lades hebt, zo kan je snel alles weer opruimen voor je aan je ontspannen avondje begint. 

Zorg voor een zelfde soort stijl van interieur in je werkruimte:

Door een zelfde stijl te hanteren valt je werkruimte niet op in je woonkamer. Hierdoor kan je je alvast niet storen aan de werkruimte in je woonkamer.

Vele hebben hier moeten improviseren om zoveel mogelijk werk en privé van elkaar gescheiden te houden. Daarom staat dit ook in top van woonkamer trends voor 2023.

Lees ook: goedkoop je werkruimte inrichten

Lees ook: home office inspiratie

Lees ook: ergonomisch thuiswerken

Lees ook: mijn thuiswerkplek opnieuw ingericht

Ibiza-stijl in je woonkamer

Een nieuwe trend voor het interieur van je woonkamer is de Ibiza-stijl integreren. Ibiza in huis brengen, het gevoel van reizen, feesten en vooral het vakantiegevoel creëren in je eigen woonkamer omdat met de corona periode reizen en feesten onmogelijk was.

boho-interieur-voorbeeld
boho-interieur-voorbeeld

Enkele typische kenmerken van de Ibiza-stijl

– Minimalistisch qua verschillende soorten materiaal en vooral oog voor de natuurlijke materialen zoals riet, bamboe en hout.

– Maar dan weer te combineren met een maximum aan verschillende accessoires die deze stijl typeren.

Wat kan je in deze stijl zeker terugvinden:

– Grote lampen met uitgesproken rieten lampenkappen

– Rotan Meubelen afgewerkt met kleurige zachte kussens die net dat tikkeltje extra aan je interieur geven

– Het gebruik van ronde vormen vooral in de decoratie of accessoires zoals een rond tapijt, een ronde spiegel of ronde opbergmandjes.

Zwart-wit contrast

woonkamer-trends-zwart-wit
woonkamer-trends-zwart-wit

Tapijtjes

Tapijtjes zijn terug van weggeweest. 2023 is het jaar van de comeback van de tapijtjes en andere vloerkleedjes. Ze waren even verdwenen in de meeste interieurs maar nu zijn ze terug en krachtiger dan ooit.

In 2023 willen we terug naar de knusse, gezellige woonkamer van voor de corona tperiode. Tapijtjes zijn alvast één van de hoogtepunten bij het creëren van sfeer en warmte. Vooral van die neppe wollen schapenvelletjes blijken ideaal om deze knusse sfeer weer te geven.

Ook maken we zelf tapijten in 2023 en kiezen we volop voor maatwerk! Denk maar aan TikTok dat ontploft met allerlei video’s om zelf je tapijten te leren tuften, of Youtube. Etsy staat nu ook vol met heerlijke opvallende tapijtjes, dus er is zeker keuze genoeg.

Lees ook: vloerentrends 2023

Lees ook: hoe kies je een Perzisch tapijt

Ronde vormen

Ronde vormen overheersen in het interieur 2023. Waarom ” rond” zal je denken? Rond heeft iets krachtig en symbolisch en straalt veel meer warmte en gezelligheid uit dan hoekige vormen.

Ronde, organische cirkels en vormen zijn hip en trendy dit jaar. Een ronde tafel met als doel om gezellig te tafelen en elkander diep in de ogen te kijken, ronde accessoires zoals een ronde spiegel, ronde kussens en ronde tapijtjes zijn populair.

De strakke lijnen en rechthoekige vormen hebben afgedaan dit seizoen.

De rechte lijnen ogen veel te streng in de speelse omgeving die we willen creëren. Rond is zachter en geeft meer rust, en brengt ook weer vreugde in ons interieur.

Kleurenvlakken op de muur

Ook nieuw en vooral trendy zijn het gebruik van kleurvlakken op de muur. Kleurvlakken op muren hebben tot doel om optische illusies creëren.

Afhankelijk van de kleur die je hiervoor gebruikt , zal de ruimte groter of juist kleiner lijken. Met donkere kleurvlakken op de muur geef je een intiemere sfeer weer. Lichte kleurvlakken zorgen ervoor dat de ruimte groter lijkt dan wat ze effectief is.

Lees ook zeker het artikel over verftrends 2023!

Glittermuren

Yups, dat lees je goed: glittermuren! Een trend die ikzelf echt fascinerend vind, maar je moet het natuurlijk wel goed kunnen combineren. 

Poster wall

De poster wall zien we tegenwoordig veel verschijnen in het interieur van de woonkamer. Het leuke aan een poster wall is dat je deze zelf kan inrichten, vorm geven en de kleuren kan gebruiken die je zelf wil.

Alles hangt af hoe je je poster wall ziet. Wil je het minimalistisch houden en dezelfde soort kaders gebruiken voor alle posters of wil je uitbundig gaan met veel kleur, kaders in allerlei vormen en groottes en vooral kleurrijke posters.

De keuze ligt bij jezelf. Jij beslist of je poster wall als blikvanger dient of eerder als deel opgaat in het gehele interieur.

Lees ook: hoe maak je een poster wall?

Home cinema thuis

Breng de bioscoop naar je thuis met het creëren van een home cinema thuis.

Waar dien je vooral op te letten bij een home cinema thuis en wat heb je zeker nodig om de volledige bioscoop ervaring thuis te brengen?

– Eerst en vooral comfortabele zitplaatsen of een zachte sofa waar je kan genieten van deze bioscoop bij jou thuis

– Een grote tv met een super geluidsinstallatie of dolby surround systeem om het effect na te bootsen zoals in de bioscoop.

– Een tapijt mag zeker niet ontbreken, zoals in de echte bioscoop. Het tapijt dempt het geluid van de omgeving.

– Het zo donker mogelijk maken in de woonkamer, net zoals in de bioscoop. Want helaas een klein streepje licht kan de hele bioscoop ervaring teniet doen.

Kan je deze noden waarmaken, dan is je home cinema thuis net zoals een echte bioscoop.

Mix & match meubels

Een mix & match meubels van verschillende woonstijlen mag in je interieur en is trendy op dit moment. 

Ideaal dus als je van kringloopgelukjes houdt! 

Verschillende kleuren met diverse patronen combineren

Mix & match er maar op los, kies zelf welke kleuren en patronen voor jou samengaan. Tenslotte is het jouw interieur en jouw woonkamer.

Het voordeel van verschillende kleuren met diverse patronen te combineren, is dat jouw keuze voor de mix & match uniek is.

Verschillende interieurstijlen met elkaar combineren:

Sommige interieurstijlen passen inderdaad goed bij elkaar, andere dan weer niet.

Welke combinaties zijn bijvoorbeeld mogelijk:

Kies je voor veel kleur in je interieur dan kan je zowel design, modern en eclectisch combineren.

Kies je voor de natuur en natuurelementen dan kan je Scandinavisch, industrieel en natuur combineren.

Kies je voor authenticiteit dan vind je vast veel elementen in de landelijke klassieke of retro stijl terug.

Er zijn nog andere combinaties mogelijk afhankelijk van waar je juist de focus wenst te leggen qua interieur.

Beige kleuren in de woonkamer

In 2022 is een van de trendkleuren dan wel Magenta, toch kiezen we ook nog massaal voor gedempte kleuren zoals beige, taupe en crèmekleur in onze woonkamer om een oase van rust te creëren. 

beige-tinten-woonkamer-
beige-tinten-woonkamer-
beige-woonkamer
beige-woonkamer

Houtkachels

Als je zoekt naar het ultieme ding dat warmte en gezelligheid typeert, dan heb je het met deze houtkachels gevonden.

Een echte houtkachel is dan weer niet meer zo goed voor onze natuur omdat er al veel te veel bomen zijn gesneuveld.

Maar er zijn varianten op houtkachels die ook sfeer, warmte, gezelligheid brengen in je woonkamer.

Denk maar aan kachels met pellets of speksteenkachels. Deze zijn minder erg of minder schadelijk voor het milieu en blijken duurzaam te zijn.

Urban jungle in je woonkamer

planten-woonkamer-urban-jungle
planten-woonkamer-urban-jungle

Lees ook: verschillende soorten haarden

Lees ook: waarom voor een gashaard kiezen