Hoe maak je een postermuur (poster wall of gallery wall)? Gratis download & tips!

(Last Updated On: February 28, 2022)

Zo stel je de perfecte postermuur samen! Een postermuur – ook wel poster wall of gallery wall genoemd – is een leuke manier om elke ruimte wat meer eigen te maken en aan te kleden. Het fijne van zo’n postermuur is dat je makkelijk kunt afwisselen tussen verschillende posters en dus verschillende stijlen.

Je kan je interieur supersnel een andere look geven en bent gelijk mee met de allerlaatste woontrends of interieurtrends!

Gratis poster

 


.

Een kleine verandering zoals dit kan voor een hele andere sfeer zorgen. Maar hoe stel je de perfecte postermuur samen? Hier een aantal tips die jou gaan helpen bij het samenstellen van een ideale postermuur voor iedere ruimte!

hoe-poster-wall-maken
hoe-poster-wall-maken

Zo stel je een postermuur samen!

Het kiezen van lijsten en kleuren

Om de postermuur tot een geheel te maken zijn onderstaande tips behulpzaam. Deze tips gaan in op het selecteren van verschillende soorten posters en lijsten.

Verschillende lijsten

Voor een speels effect kies je voor verschillende formaten lijsten. Vooral als je een grote muur wilt decoreren met posters, kun je het beste kiezen voor verschillende formaten.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om verschillende kleuren lijsten met elkaar te combineren.

Je kunt de lijsten zowel horizontaal als verticaal ophangen om zo de perfecte combinatie van posters aan je muur te creëren.

Wanneer je verschillende kleuren prints wilt combineren, dan is het verstandig om te kiezen voor eenzelfde kleur lijsten.

Als je dit niet doet, dan wordt de postermuur in combinatie met de rest van je interieur vaak te druk en een onsamenhangend geheel.

Mocht je hier wel van houden, dan moet je je zeker niet laten tegenhouden.

Het is in alle gevallen verstandig om de gekozen lijsten qua kleur te laten matchen met andere kleuren die al in het interieur aanwezig zijn.

Match je kleurenpalet

Het kiezen van een kleurenpalet zorgt voor rust aan de muur. Dit hoeft niet meteen saai te zijn! Als je al een kleur op de muur hebt is het mooi om deze te matchen met het kleurenpalet van de posters. Dit zorgt ervoor dat de kleur op de muur en de kleur op de posters elkaar versterken.

Stylingtip: Je kunt ook kiezen voor een combinatie van één kleur met zwart witte posters. Zorg er vooral voor dat er een samenhang bestaat tussen verschillende posters, zoals een bepaalde kleur die terugkomt of een bepaalde print. Dit zorgt dan voor een mooi geheel aan de muur.

Het combineren van meerdere prints en kleuren

Voor de gewaagde interieurliefhebbers is het ook mogelijk om verschillende prints en kleuren te combineren.

De beste tip hiervoor is om gewoon combinaties uit te proberen voordat je een selectie maakt van verschillende posters.

Tegenwoordig zijn er genoeg websites waar je inspiratie kunt vinden. Ook kom je met een programma als Paint een heel eind met het uitproberen van combinaties.

Kies een thema

Een thema kiezen van een poster kan persoonlijkheid geven aan je muur. Je kunt kiezen voor posters van exotische landen, of van make-up en mode als je daar van houdt.

Vooral bij een basic interieur is dit extra leuk, want dan laat je echt via posters aan anderen zien wat jij leuk vindt. Je kunt zelfs je eigen posters laten ontwerpen, bijvoorbeeld van gemaakte vakantiefoto’s.

Verschillende manieren om posters op te hangen

Naast het kiezen van een thema, de lijsten, en de posters, is het ook belangrijk om te kijken naar hoe je posters wilt ophangen. Dit hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeur.

Traditionele opstelling

Mocht je van een rustige uitstraling houden, dan is deze manier van ophangen jou op het lijf geschreven. Een traditionele opstelling is het ophangen van de poster in een raster of op een rij. Bij laatstgenoemde kun je zowel kleine als grotere posters combineren.

Een mengelmoes: mix & match

Deze manier van ophangen is iets voor originele personen die een statement willen maken. Bij deze ophangmanier combineer je verschillende maten en kleuren en schuw je ook geen ruimte tussen de posters.

Probeer wel een samenhang tussen posters te behouden door bijvoorbeeld een aantal dezelfde verschillende soorten lijsten te gebruiken en kleuren in de posters te laten matchen.

Eclectisch

Wanneer je van een eclectische stijl houdt, dan kun je alle regels aan de wilgen hangen. Binnen een eclectische stijl heb je namelijk volledige vrijheid bij het samenstellen van een posterwand.

Een salonstijl hier goed bij, omdat veel verschillende vormen, kleuren en lijsten daarbij worden samengevoegd.

Lekker gemakkelijk: de schilderijplank

Naast bovenstaande ophang stijlen is er ook nog een erg gemakkelijke manier om je huis te voorzien van posters.

Dit is namelijk het ophangen van een plank of zelfs meerdere plankjes. Op deze manier kun je makkelijk je posters wisselen. Het enige nadeel is dat je minder vrijheid hebt in het neerzetten van de posters.

Het ophangen van de posters

Na het kiezen van de kleuren, posters en lijsten is het tijd voor het ophangen van de posters. Je hebt aan de hand van bovenstaande stijlen bedacht welke ophang stijl het beste bij je past, maar het is raadzaam om de posters nog niet meteen op te hangen.

Wanneer het dan tegenvalt, moet je veel moeite doen om de muur weer netjes achter te laten. De enige ophangstijl waarvoor dit niet uitmaakt, zijn plankjes.

Voor de overige manieren is het belangrijk om eerst te kijken wat een leuke opstelling is. Dit kun je gemakkelijk doen door de posters op de grond neer te leggen.

Hiervoor is een meetlint handig om te gebruiken, want zo kun je meten of je opstelling ook op de muur past. Ga net zo lang door tot je de perfecte combinatie van posters hebt gevonden en tref vervolgens voorbereidingen voor het ophangen.

Bij het ophangen is het belangrijk om de juiste spijkers en schroeven te gebruiken. Voor een houten muur gebruik je vaak spijkers, terwijl je bij een gips- of betonmuur schroeven en pluggen dient te gebruiken.

Om de posters recht op te hangen is een waterpas ook onmisbaar.

Mocht het toch niet lukken, dan kun je altijd nog gaan voor de gemakkelijke manier van ophangen met behulp van een plankje of plankjes (al moeten die natuurlijk ook mooi waterpas hangen).

Lees ook: interieurtrends 2022

Lees ook: woontrends 2022

Lees ook: trendkleuren 2022