Geen thuiskantoor is compleet zonder een stevig, ruim bureau. Ben je het beu om aan de keukentafel te werken? Gebruik onze gids om het bureau te kiezen dat bij je past. In dit artikel bespreek ik vijf belangrijke overwegingen voor het kiezen van een bureau voor thuisgebruik en vergeet je geen enkele optie af te vinken!
Zoek je een bureau dat ook mooi staat in de woonkamer of maakt dat niet zo veel uit? Geen probleem: in dit artikel laat ik je graag verschillende opties zien.
Welke soorten bureau’s zijn er?
Er bestaan verschillende soorten bureau’s: van een groot meer koloniaal bureau tot een kleine laptoptafel… er is véél keuze. Dat maakt het vaak ook zo moeilijk om een goede keuze te maken. Vaak zijn de mooie bureau’s ook niet de meest functionele exemplaren, dus hou daar ook zeker rekening mee.
Staand bureau of standing desk
Heel populair de laatste jaren, maar kost vaak ook wel wat meer: het staande bureau. Aan dit bureau kan je – zoals de naam al doet vermoeden – staan terwijl je werkt. Vaak wordt dit bureau elektrisch aangedreven voor het gemak, anders moet je aan een hendel draaien tot het bureau goed staat. Niet zo heel handig als je graag met verschillende personen in het gezin gebruik wilt maken van de standing desk. Ergonomisch gezien is dit wel echt een erg grote aanrader!
Laptoptafel
Een laptoptafel is geen volwaardig bureau, maar ik neem het toch heel graag mee in deze oplijsting omdat het erg vaak gebruikt wordt. Een laptoptafel is een handigheidje, maar gebruik je toch beter niet iedere dag verschillende uren.
Inklapbaar bureau
Ook heel erg handig als je weinig plaats hebt: een inklapbaar bureau. Zo kan je toch genieten van een aparte werkplek, maar hoeft die niet altijd in het zicht te staan.
Elektrisch verstelbaar bureau
Een elektrisch verstelbaar bureau is ook heel erg handig: vooral omdat je zo erg gemakkelijk ergonomisch kan werken.
Directiebureau
Een directiebureau wordt ook wel een bureau in koloniale stijl genoemd: dit is een zwaarder, massief bureau met veel schuiven en opbergmogelijkheden. Dit type bureau raden we vooral aan als je een grote ruimte of kantoor hebt, anders maakt het de ruimte erg klein.
Hoekbureau
Als je meerdere computerschermen gebruikt, raad ik je een hoekbureau aan. Zo geraak je niet al te veel werkblad kwijt en kan je toch vlotjes doorwerken. Een voorbeeld met nog meer extra opbergruimte is Bureau Lex.
Ergonomisch bureau
Tenslotte is er nog het ergonomische bureau: een bureau dat heel gemakkelijk aan te passen is aan de noden van jouw lichaam. Heb je snel last van je nek, rug of schouders? Dan raden we je dit type bureau zeker aan.
Welk type en stijl bureau past in mijn huis?
De indeling van je huis heeft een grote invloed op welke bureaus een geschikte optie zijn. Een hoekbureau biedt veel ruimte om te spreiden als u de ruimte heeft. Maar voor een kleiner huis moet je misschien een verplaatsbaar bureau op wieltjes of een laptopstandaard die je op de keukentafel kunt laten rusten, overwegen.
Vijf belangrijke overwegingen bij het kiezen van een bureau voor thuiswerk
1. Hoe groot is het bureau?
Kies voor het grootste bureau voor thuiskantoor dat comfortabel in de ruimte past, want je kunt nooit genoeg werkoppervlak hebben. Onthoud dat als je meer ruimte hebt, je werkbladlades kunt toevoegen voor extra opbergruimte. Een standaard bureau met twee lades is ongeveer 1 m breed. Als je je in een hoek van de kamer moet nestelen of in een ruimte onder de trap, is een bureau met één lade misschien beter geschikt.
Heb je echt te weinig ruimte? Een laptopstandaard is ongeveer 50-70 cm breed en heeft een rubberen onderkant om te voorkomen dat hij verschuift. Noteer niet alleen de voor de hand liggende afmetingen van uw kamer en de afmetingen van het bureau voordat u online koopt, maar controleer ook of een bestaande bureaustoel die je gebruikt eronder past.
Een andere optie is een inklapbaar bureau kiezen. Zo kan je toch kiezen voor een redelijk groot werkvlak, maar hoeft het niet altijd opengeklapt te staan.
2. Bevordert het bureau een gezonde lichaamshouding?
Urenlang thuis aan je bureau werken in een onnatuurlijke houding is erg slecht voor je rug. Pas de werkplek aan en je kunt spierpijn en rugpijn voorkomen.
Volgens ergonomiespecialisten wordt geadviseerd het volgende in overweging te nemen bij het inrichten van uw bureau thuis:
- Stel je stoel zo in dat de onderrug goed wordt ondersteund – zo verkleint u het risico op rugpijn
- Je knieën moeten iets lager zijn dan de heupen – gebruik zo nodig een voetensteun
- Om RSI te helpen voorkomen moeten de polsen en onderarmen moeten recht zijn en op gelijke hoogte met de vloer
- Het scherm moet een armlengte voor jou zijn
- De bovenkant van het scherm moet op of iets onder ooghoogte zijn
- Een muismat met een polskussentje kan helpen om je pols recht te houden en te laten rusten (ik heb er zelf ook een en het is echt een grote aanrader)
- Als je veel telefoneert, probeer dan een headset te gebruiken – dat is beter voor je nek
3. Biedt het bureau genoeg opbergruimte?
Als je compacte thuiskantoor geen ruimte heeft voor extra opslag, overweeg dan een bureau met ingebouwde lades. Als je opbergruimte wilt toevoegen aan een bureau dat je al hebt, koop dan een monitorstandaard met ingebouwde laden.
Je kunt vaak ook papier- en opbergmanden onder een laptopstandaard wegstoppen.
4. Waar is het bureau van gemaakt?
De meeste op hout lijkende bureaus zijn gemaakt van gelamineerd spaanplaat of MDF – of soms van een houten frame met MDF-lades en -blad.
Kijk uit naar beschrijvingen met ‘houteffect’ en ‘kunstmatig hout’ om te begrijpen wat je krijgt. MDF is over het algemeen vrij sterk, betaalbaar en verkrijgbaar in een groot aantal afwerkingen. Het heeft een zeer glad oppervlak, wat betekent dat je het in een andere kleur kunt verven als je besluit het thuiskantoor opnieuw in te richten.
Let wel op dat je MDF niet kunt beitsen, omdat de verf erin doordrenkt raakt. Voor een bureau met fineer van echt hout of een bureau van massief hout betaal je ook aanzienlijk meer.
Metalen bureaus zijn vaak gemaakt met een stalen frame, met fittingen van messing of koper erbovenop en zijn ontzettend hip de laatste jaren. Ze zijn ook vuurbestendig en waterdicht, maar pas op voor ruwe randen die krassen kunnen maken op houten vloeren – misschien wil je investeren in een paar pootbeschermers als je dit type bureau wilt kopen.
5. Is het bureau gemakkelijk te verplaatsen?
Misschien wil je af en toe een ander uitzicht, of besluit je op een zonnige dag dichter bij het raam te werken (of net het tegenovergestelde, ik verzet zelf mijn bureau bijna ieder nieuw seizoen). Zoek dan naar een bureau met wieltjes (en een rem!) of een licht bureau. Metalen bureaus zijn gemakkelijker te demonteren en weer in elkaar te zetten. Massief metaal kan, net als massief hout, zorgen voor een zwaarder bureau dat lastig naar een andere plek te slepen is.
Ziezo, hopelijk heb je wat aan deze handige tips om een fijn nieuw bureau te kopen om een top-thuiswerkplek voor jezelf te maken!