Wat dekt je inboedelverzekering eigenlijk?

(Last Updated On: June 23, 2022)

Begin mei begon er voor mij een heel vervelende maand: ik had redelijk wat doktersbezoekjes en ziekenhuisbezoekjes af te werken en na één van die ziekenhuischeck-ups, waar ik nota bene te horen had gekregen dat ik cataract heb in mijn oog, bleek mijn elektrische fiets gestolen te zijn. 

inboedelverzekering
inboedelverzekering

Photo by Curology on Unsplash

Gestolen elektrische fiets

Ik begon te zoeken en te zoeken en ben de fietsenstalling enkele keren doorgelopen om er zeker van te zijn dat mijn fiets er nog stond. Misschien had iemand erg lullig gewoon mijn fietstassen gestolen en zag ik het niet goed? Mijn zicht was toch al erg slecht na allerlei testen en druppels (nog slechter dan normaal), dus ik besloot om nog maar eens te kijken.

Nee, de fiets was écht weg. Na een snel telefoontje naar de politie, ben ik echt al jankend naar het politiekantoor gegaan om aangifte te gaan doen. Het was al zo’n rotdag en mentaal zat ik niet lekker in mijn vel, dat dat erbij kwam, was echt even de druppel. 

Gelukkig had ik de fiets goed verzekerd en was de diefstal duidelijk te zien op camera, enkele weken later stond er gelukkig al wel een nieuwe te blinken in de hal.

Maar toch, zo werd mij wel ineens heel duidelijk hoe belangrijk het is om goed verzekerd te zijn én om veel bewijzen te hebben van je spullen. Ik moest een foto doorsturen van de fiets, maar ook van alle extra spullen zoals de helmen, dure kettingen, fietszakken etc,… die gestolen waren. Oh, en als het even kon, ook nog ineens een foto van mezelf mét fiets. 

Sindsdien ben ik als een malle allerlei foto’s aan het nemen van onze duurdere spullen in huis: laptops (vergeet de serienummers ook niet te fotograferen), fotografiespullen,… you name it.

Wij hebben namelijk een inboedelverzekering, dus het is zeker de moeite om een keertje de tijd te nemen om van alle belangrijke inboedelstukken foto’s te maken én ineens alle facturen ook samen te zetten in een mapje. Zet dat alsjeblieft ook gelijk eventjes beveiligd in de cloud, samen met die foto’s! De fiets viel hier trouwens niet onder, dat was een aparte verzekering speciaal voor elektrische fietsen.

Natuurlijk heb ik gelijk een fotoshoot gedaan met mijn nieuwe elektrische fiets en alle accessoires. En ja, ik heb dus vanaf nu een mapje ‘diefstal elektrische fiets’ aangemaakt, waar alle informatie gelijk inzit.

Oh, en er zit een tracker in de fiets. Want ik ben dus heus niet van plan die dieven een tweede keer te laten genieten van een gratis elektrische fiets, terwijl ik niet eens het volledige bedrag terugkreeg en nog honderden euro’s moest betalen voor een nieuwe. Dacht het niet. 

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is één van de vele verzekeringen die jij voor je woning af kunt sluiten. Deze verzekering behoort – net als een opstalverzekering – tot de woonverzekeringen. Ondanks dat dit een belangrijke verzekering is, sluit niet iedereen een inboedelverzekering af.

Hoe dit komt? Een inboedelverzekering is geen verplichte verzekering in Nederland. Toch raden wij je wel aan om deze verzekering af te sluiten. Om jou hiervan te overtuigen, vertellen we je in deze tekst wat een inboedelverzekering dekt. Geloof me vrij, nu ikzelf een keer een diefstal meegemaakt heb, ben ik echt wel overtuigd van het nut van zulke verzekeringen! 

Losse spullen in huis zijn verzekerd


Voordat we kunnen kijken naar de dekking van een inboedelverzekering, is het wel handig om te weten wat dit precies voor een verzekering is. Daarom geven we hier eerst antwoord op de vraag: ‘wat is een inboedelverzekering?’

Waar een opstalverzekering betrekking heeft op de woning zelf en alles wat hieraan vastzit, dekt een inboedelverzekering juist schade aan losse spullen in en rondom huis.

Meubels vallen onder deze verzekering, maar ook elektrische apparaten vallen hieronder. Of de verzekering geld uitkeert wanneer dergelijke spullen beschadigd zijn, hangt af van de manier waarop de schade is ontstaan. Wanneer de schade het gevolg is van één van de onderstaande onverwachte gebeurtenissen, biedt een inboedelverzekering uitkomst.

  • Roet, rook en brand
  • Hagel, storm, sneeuw en regen
  • Inductie en blikseminslag
  • Overstroming
  • Inbraak en diefstal
  • Vandalisme

Geleende spullen vallen eveneens binnen de dekking


Iedereen leent wel eens spullen van een ander. Omdat het niet jouw eigendom is, ben je er vast en zeker extra zuinig op. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje.

Zo kan brand, storm, water en diefstal schade aan geleende spullen tot gevolg hebben. Heb je een inboedelverzekering afgesloten? Dan hoef jij je geen zorgen te maken. Schade aan geleende spullen valt namelijk binnen de dekking van een inboedelverzekering.

Inboedelverzekering en schade door eigen schuld


Schade aan een inboedel kan ontstaan door één van de onverwachte gebeurtenissen uit het rijtje dat we eerder uitlichten, maar je kunt zelf ook schade aan jouw inboedel veroorzaken.

Zo kun je tijdens het stofzuigen bijvoorbeeld een vaas omstoten. Als de vaas je niet veel gekost heeft, lig je hier waarschijnlijk niet wakker van. Was het een dure vaas? Dan is dit misschien wel het geval.

Schade door eigen schuld wordt in sommige gevallen ook gedekt door een inboedelverzekering.

Wanneer je voor de standaarddekking gekozen hebt, is dit niet het geval. Bij een uitgebreidere dekking wordt schade door eigen schuld vaak wel vergoed.

Een inboedelverzekering valt overigens wel duurder uit als je voor deze dekking kiest.

Heb je als student een inboedelverzekering nodig?


Ben je student en woon je op kamers? Dan vraag jij je mogelijk af of je een inboedelverzekering nodig hebt.

Als de spullen in de kamer van jezelf zijn, is dit wel aan te raden. Afzonderlijk zijn ze misschien niet veel waard, maar gezamenlijk vertegenwoordigen ze een behoorlijke waarde. Wil je liever niet onnodig veel betalen voor deze verzekering?

Sluit dan een inboedelverzekering student af. Veel verzekeraars hebben tegenwoordig zo’n speciale verzekering voor studenten. Je krijgt in dat geval korting op de premie, waardoor het een stuk aantrekkelijker wordt om een inboedelverzekering af te sluiten.

En, zoals ik hierboven al zei, verzamel op tijd allerlei bewijsstukken en digitaliseer alles in een handige map (en maak een back-up in de cloud). Stel dat er dan toch wat gebeurt, heb jij alles snel bij elkaar en kan de verzekering snel aan de slag!