Hoe je huis sound proofen?

(Last Updated On: January 20, 2022)

Sommige kamers in huis wil je zo goed mogelijk sound proofen: misschien wil je een hobbykamer waar je een muziekinstrument speelt, een aparte kamer om video’s voor Youtube op te nemen (zoals ik) of wil je gewoon zoveel mogelijk geluid van buiten niet binnen krijgen.

Als je een beetje bent zoals ik, kan je héél slecht tegen geluidsoverlast, dus ik begrijp je zorgen helemaal!

Wat kan je doen tegen geluidsoverlast? Een van de belangrijkste dingen die je zelf kan doen: je huis of kamer sound proofen! Niet alleen kan je dat doen in een koophuis, sommige van deze opties kan je ook heel gemakkelijk implementeren als je huurt!

Als je professioneel bezig bent met bijvoorbeeld muziek maken en opnemen thuis, of het opnemen van een podcast, is het ook een goed idee om een akoestische meting uit te voeren.

soundproof-huis-kamer
soundproof-huis-kamer

foto: Wirestock Creators / Shutterstock.com

Hoe je huis sound proofen?

Geluidswerende gordijnen

Eerst en vooral beginnen we met een optie die nog niet zo heel veel mensen kennen: geluidswerende of akoestische gordijnen.

Als je een vlakke oppervlakte hebt waar je niet veel stoffen in integreert, krijg je veel last van lawaai en echo. Vooral op de werkvloer kan dat ontzettend irritant zijn! Om bijvoorbeeld je werkkamer of je kantoor in te richten, raad ik je zeker aan om te kiezen voor geluidswerende gordijnen of akoestische gordijnen.

Zeker als je zoals ik een kamer gebruikt om veel geluid op te nemen (een thuisstudio, misschien?) voor Youtube, is dit echt ideaal!

Geluidsadsorberende panelen

Wil je de kamer nog extra kunnen beschermen tegen geluid? Daar zijn geluidsabsorberende panelen ideaal voor! Als de geluidswerende gordijnen niet genoeg zijn, kan je deze panelen ook gemakkelijk in je ruimte integreren.

Hoe werkt het? Je kan dez panelen aan je deuren, plafond, muren… hangen om er zo voor te zorgen dat je een veel betere akoestiek binnen krijgt.

Tochtstrips en deurvegers

Nog een extra tip: wij hebben beneden ook deurvegers onder onze deuren die uitgeven op de gang en deuren naar buiten: kwestie van zo veel mogelijk koude buiten te houden en de warmte binnen te houden. Aangezien we vlak tegen de straat wonen, is dit ook super belangrijk om zo veel mogelijk geluid buiten te houden.

Tochtstrips kan je dan weer gebruiken als je wat oudere ramen hebt die niet zo goed meer afsluiten: werkt niet alleen prima tegen de tocht, ook tegen geluidsoverlast!

Kwaliteit van je deuren

Hoe goed zijn de deuren in je huis? Als je schildersdeuren hebt, zijn dat ontzettend dunne deuren die ook erg veel lawaai doorlaten. Het is dus zeker de moeite waard om eens te kijken of je de deuren kan vervangen.

Geen zin om deuren te gaan vervangen? Je zou ook nog extra massa aan je deur kunnen hangen (maar wel opletten dat je deur dit allemaal aan kan) door een mat of tapijtje op de deur te hangen. Ik las op het internet ook dat je kan kiezen om Gyprocplaten aan je deur te hangen, maar gezien Gyproc altijd onafgewerkt een hoop zooi geeft, zou ik je dat zeker niet aanraden.

Wat je wel zou kunnen doen, is geluidsabsorberende panelen aan je deur bevestigen.

Geen lege muren

Een lege muur weerkaatst veel geluid: je zou bijvoorbeeld in de babykamer of in de slaapkamer ervoor kunnen zorgen dat je wat kusnt aan de muren hangt of speciale geluidsdempende panelen. Ook erg tof: tegenwoordig bestaan er ook quilts om aan de muur te hangen (het is zelfs een van de interieurtrends voor 2022) die ook erg goed helpen om geluiden te dempen.

Zo zie je maar, er zijn gemakkelijke opties om geluiden te dempen en om ervoor te zorgen dat je veel rustiger woont. Die hoeven er niet persé voor te zorgen dat je veel geld kwijt bent aan het sound-proofen van je huis!