Een gashaard kopen: waar moet je op letten? 

(Last Updated On: March 23, 2022)

Een gashaard kopen: waar moet je op letten? 

Een gashaard kopen

Van plan om een gashaard aan te schaffen? Toen wij begonnen aan onze verbouwing, heeft mijn vriend allerlei opties overwogen qua verwarming.

Er zijn zo veel verschillende opties met allemaal voordelen en nadelen waardoor het soms moeilijk is om een goede vergelijking te maken. Waarom zou je voor een gashaard kiezen?

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een houtkachel om te verwarmen, en dan liefst van al een pelletkachel.

gashaard-kopen
gashaard-kopen

Daar zijn we ook naar aan het kijken geweest, maar ik maakte me te veel zorgen om eventuele geuroverlast en micropartikels in de lucht (ik heb enkele jaren flink last gehad van astma en moest een puffer gebruiken, dat lok ik liever niet nog een keer uit).

Een andere optie is een gashaard: hierbij verbruik je gas en eigenlijk krijg je dezelfde sfeer als bij een houtkachel. Een van de grootste redenen waarom er gekozen wordt voor een haard, is vaak net de sfeer en de look van de kachel in huis. 

Tegenwoordig kan je de vlamhoogte gemakkelijk regelen bij gashaarden en zien de vlammen er net zo uit als in een houthaard.

Met een afstandsbediening kan je de haard gemakkelijk bedienen en ook nog een erg groot voordeel: het onderhoud is echt minimaal.

Een houtkachel moet je vaak regelmatig goed onderhouden omdat je een schouwbrand zou kunnen krijgen, bij een gashaard is dit niet nodig. 

Welke gashaard past bij jouw woonstijl?

Er zijn veel verschillende modellen gashaarden op de markt.

Heel handig, zo vind je er altijd wel eentje die zowel bij je persoonlijke smaak als bij jouw woonstijl past en kan je je nieuwe gashaard helemaal laten passen bij de interieurtrends. 

Er bestaan klassieke gashaarden, maar ook retro, tijdloze én moderne varianten. Soms heb je een volledige doorkijk of een driezijdige.

De gashaard kan je laten inbouwen of je kan kiezen voor een vrijstaande variant: je ziet het… keuze genoeg om alles mooi te laten passen bij jouw interieur. 

gashaard-roomdivider
gashaard-roomdivider

Installatie van een gashaard

Wat heb je nodig om een gashaard te kunnen laten installeren? We raden je aan om ten eerste de gashaard door professionals te laten installeren: het gaat tenslotte om werken met gas. Daar wil je geen enkel risico bij nemen! 

Je hebt natuurlijk een gasleiding nodig in de buurt van de plaats waar de haard zal komen. Daarbij heb je een gashaard met een gesloten verbrandingssysteem die aangesloten is op de gevel.

Heb je geen idee waar je gasleiding loopt of heb je nog vragen? Neem dan altijd eerst even contact op met de winkel waar je de gashaard wilt gaan aankopen. 

Verschil tussen een open en gesloten gashaard

Wat is het verschil tussen een gesloten of open gashaard? Bij een open gashaard wordt er lucht uit de kamer gehaald, terwijl bij een gesloten gashaard de zuurstof uit een pijp wordt gehaald.

Door het hogere rendement is een gesloten gashaard met een gesloten verbrandingssysteem zeer populair.

Onderhoud van een gashaard

Je gashaard moet je ieder jaar laten reinigen: boek ieder jaar dus een onderhoud in bij je installateur.

Nog een belangrijke tip: laat de waakvlam altijd branden, zo voorkom je dat stof zich kan nestelen in je haard. 

Waarom heb jij voor een gashaard gekozen in huis? Laat het ons zeker weten in de comments!