Vloerentrends 2023: welke vloer ga jij kiezen?

(Last Updated On: March 21, 2023)

Vloertrends 2023

Gelukkig koop je niet elk jaar een nieuwe vloer. De aankoop van een vloer gebeurt meestal niet over één nacht ijs. Aangezien een goede, duurzame vloer een investering is voor jaren, is het goed om telkens de pro en contra’s af te wegen voor je een beslissing neemt.

Er zijn vloeren die tijdloos blijven ongeacht wanneer je deze aankoopt. Kijk maar naar parket of massief houten vloeren. Natuurlijke materialen blijven altijd scoren.

Duurzame vloeren blijven meestal in de top van trends staan, omwille van het feit dat ze telkens worden verbetert en dat er andere mogelijkheden op de markt komen. Kijk maar naar de PVC-vloer of de andere gietvloeren waarbij mogelijkheden zijn uitgebreid.

 

De vloerkleuren leunen weer meer aan bij natuurlijke kleuren zoals natuursteen of hout.

Het leg-patroon dat hip is dit jaar is de visgraatstijl. Dit patroon kan zowel in laminaat, parket of met massief houten vloer worden gelegd.

De tapijten zijn terug van weggeweest en maken opnieuw een blijde intrede in 2023.

Alle trends op gebied van vloeren en vloerbedekking voor 2023 zie je hieronder uitgebreid toegelicht.

Nog meer trends? 

  1. Grote keramische tegels

Grote keramische tegels zijn op dit moment trendy als vloerbedekking. Het voordeel van grote keramische tegels te plaatsen als vloerbedekking, is dat de ruimte optisch groter wordt.

Vooral de grote keramische tegels met een natuursteen look of een houtnerflook zijn populair voor vloeren. De tegels kan je zowel als vloerbedekking of als wandbedekking plaatsen. De combinatie van keramische tegels en hout zien we steeds opnieuw terugkomen.

  1. Laminaat en parket in visgraatstijl

De trend op gebied van legmotieven is de visgraatstijl. Deze wordt vooral gebruikt bij het leggen van laminaat of parket.

vloertrends-2023
vloertrends-2023

Kies je voor laminaat of parket?

Laminaat is vervaardigd uit goedkopere materialen dan parket. Laminaat heeft een onder- en boven laag in kunststof. De planken zijn MDF of HDF materiaal. Laminaat is gemakkelijk te onderhouden door het stof weg te nemen met een licht vochtige dweil. Laminaat heeft een beperkte levensduur.

Parket bestaat voornamelijk uit hout. Hout is één van de duurdere vloersoorten, daarom kost parket veel meer dan laminaat. Parket wordt het best gereinigd met een stofzuiger. Parket kan opnieuw geschuurd worden zodat de vloer er als nieuw uitziet.

Liever geen visgraatstijl? Dan kan je ze ook gewoon doorlopend leggen. Let er dan wel op dat je iedere rij met een andere lengte begint! 

laminaatvloer
laminaatvloer
laminaat-vloertrends
laminaat-vloertrends

Lees ook: onderhoud laminaatvloer

  1. De visgraatstijl

Visgraatstijl is het plaatsen van de laminaat en het parket in een hoek van 90 graden. Een variant op de visgraat is de Hongaarse punt. De planken worden hier in een hoek tussen de 45 en 60 graden gelegd.

In een klassiek interieur gebruik je het beste donker hout als vloer. Ga je meer voor een moderne look, kies dan lichte houttinten als vloerbedekking.

  1. Betonnen gietvloer

De betonnen gietvloer is al een aantal jaren hip als vloerbedekking. Het lijkt een betonnen vloer maar in werkelijkheid is deze vloer veel dunner en in verschillende lagen gelegd.

Betonnen gietvloeren combineren de rustieke en moderne look van beton met het comfortabele van een gietvloer zoals perfect te combineren met vloerverwarming (welke vloeren voor vloerverwarming).

vloertrends-gietvloer
vloertrends-gietvloer

Soorten betonnen gietvloeren

Met cement gebonden gietvloer of woonbeton bestaat uit een cementlaag en een aantal beschermingslagen.

Deze vloer wordt met de hand vlak getrokken. Als hij droog is wordt deze vloer nog gepolijst. Deze vloer is helaas niet volledig waterdicht en kan enkel gebruikt of gelegd worden in droge ruimtes.

gietvloer-trends
gietvloer-trends

Betonstuc is een mengsel van cement, hars en een aantal pigmenten. Deze wordt in verschillende lagen uitgesmeerd en elke laag moet eerst droog zijn voor de volgende laag. De laatste laag is een bescherming. Deze vloer is wel degelijk waterdicht.

De massief beton gietvloer lijkt het meeste op een betonnen industriële vloer. Deze vloer wordt gegoten in een wapening.

Na twee dagen is deze vloer al droog en kan hij afgewerkt worden met een toplaag waar een print zit of coating in zit . Deze vloer is niet zo bestand tegen vet en zuur.

De kunststof gietvloer met betonlook (polyurethaan): deze vloer oogt minder authentiek als de drie andere betonvloeren maar is wel strak.

Polyurethaan heeft als voornaamste eigenschap elastisch te zijn zodat er geen barsten of scheuren in de vloer komen. Deze vloer is waterdicht, uv-bestendig en makkelijk te onderhouden. Als afwerking kan je kiezen tussen een matte of gladde coating.

  1. PVC-vloeren

PVC-vloeren worden steeds beter van kwaliteit en hebben hun plaats verdiend in deze vloertrends van 2022 en 2023.

pvc-vloer-vloertrends
pvc-vloer-vloertrends

Een PVC-vloer bestaat uit verschillende lagen kunststof. Doordat ze verschillende lagen hebben, kunnen ze tegen een stootje. PVC-vloeren zijn er in elke kleur, met verschillende patronen zoals de houtlook die op het eerste zicht bijna niet te onderscheiden is van laminaat.

Een PVC-vloer is goedkoper dan een laminaat of parket vloer.

Nog voordelen van een PVC-vloer:

– Deze vloer is dempend en maakt geen lawaai

– Duurzaam

– Makkelijk te onderhouden en te reinigen

– Bestand tegen vocht

– Bestand tegen krassen

– Zacht en warm om op te lopen want PVC neemt de omgevingstemperatuur over

– Gemakkelijk om te plaatsen

Een PVC-vloer is de ideale vloer voor een gezin met kleine kinderen.

Lees ook: hoe een PVC-vloer onderhouden

  1. Retro tegels

Retro tegels en vintage tegels zijn ook enorm populair als vloerbedekking.

tegeltrends-retro-tegels
tegeltrends-retro-tegels

Breng opnieuw een vleugje nostalgie in je woning door te kiezen voor retro tegels.

Voordelen om te kiezen voor een vloer retro tegels

– Retro tegels blijven trendy en zijn tijdloos

– Deze tegels brengen veel kleur in je interieur

– Er zijn ontzettend veel motieven en patronen met een klassieke of moderne toets

– Retro tegels kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden

– deze tegels kunnen zowel als vloer of wand tegel gebruikt worden

  1. Tegels mixen & Matchen

Nog een nieuwe trend voor vloeren zijn verschillende tegels mixen & matchen. Met deze unieke stijl van het mixen & matchen van tegels kies je zelf je patroon van vloer. Je mag er zeker van zijn dat deze vloer uniek en enig is in zijn soort.

Mixen & matchen in kleur, patronen, groottes van de tegels… Alles mag en alles kan want het is je eigen ontwerp voor vloerbedekking.

  1. Massief houten vloeren

Massief houten vloeren zijn vloeren bestaande uit gezaagde planken uit één stuk hout. Deze houten vloeren zijn al heel lang populair en zullen dit steeds blijven.

houten-vloer
houten-vloer

Voordelen van massief hout:

– Ze zijn duurzaam en hebben een lange levensduur

– Ze kunnen opnieuw geschuurd worden om er weer als nieuw uit te zien

– Elke houtsoort is uniek

Het nadeel van een massief houten vloer is dat deze niet watervast is. Ook vloerverwarming kan niet geplaatst worden bij deze houten vloer.

  1. Tapijten maken een comeback

De tapijten maken opnieuw een comeback als vloerbedekking . We hebben ze toch wel wat gemist de laatste jaren in vele interieurs.

tapijt-vloertrends
tapijt-vloertrends

Tapijten staan voor warmte, gezelligheid en kleden het interieur aan. Ze zorgen voor warmte aan je voeten . Hoogpolige, rechthoekige tapijten met ruitmotief doen het vooral goed. Ook in de retro stijl vind je verschillende retro patronen in tapijten terug. Een tapijt is de finale touch voor vloerbedekking.

 

Ook hot zijn de tapijten in nepvacht gemaakt van dieren die worden gebruikt om je interieur wat meer sfeer en warmte te geven.

  1. Rotan kleedjes en tapijtjes

Rotan kleedjes en tapijtjes uit rotan, riet of ander natuurlijk materiaal is ook aan een opmars bezig.

 

Deze tapijtjes zijn vrij goedkoop en geven toch een bepaalde rust aan je interieur. Deze rotan kleedjes zijn vooral gemaakt in ronde kleine cirkels om net dat tikkeltje extra weer te geven.

  1. Geverfde vloeren

Geverfde vloeren zijn ook trendy in 2022. In plaats van je houten vloer naturel te laten, schilder je hem toch even in een andere kleur dat beter in je interieur past.

Trouwens, als je de kleur beu bent, schuur je deze van de planken en begin je met een andere kleur.

De geverfde vloeren worden meestal in het wit gezet. Een witte vloer geeft meer licht aan de ruimte in je interieur en maakt tevens de ruimte ook optisch groter.

 1. Gietvloeren met glitter

Gietvloeren met glitters sluiten het rijtje van nieuwe trends dit jaar af. Wil je een echte blikvanger maken van je vloer, kies voor een glitters in je gietvloer.

 

Deze techniek is vrij nieuw en uniek in zijn soort. Je kan zoveel kleurencombinaties maken met glitters dat je er mag zeker van zijn dat jouw glittervloer uniek is.

De glitter epoxy gietvloer krijgt nog een toplaag ter bescherming in een matte of glanzende afwerking.

Voor de rest heeft deze gietvloer net dezelfde eigenschappen als de andere gietvloeren namelijk gemakkelijk te onderhouden en te reinigen, waterdicht met een lange levensduur.