Welke woonstijlen zijn er?
Woonstijlen
Bij het (her)inrichten van je huis kun je kiezen uit verschillende woonstijlen. Maar welke woonstijl past het beste bij jouw smaak?
In dit artikel worden meerdere populaire woonstijlen weergeven, zo vind je gemakkelijk een woonstijl die met jouw wensen rijmt.
Dat hoeft niet persé de woontrends 2024 te zijn of andere interieurtrends. Als je kijkt naar welke stijl jij nu zelf leuk vindt voor in huis, laat je dan vooral leiden door je eigen smaak!
Landelijke woonstijl
Een landelijke woonstijl past perfect wanneer je houdt van rust en natuurlijke elementen. Deze stijl is afkomstig van het Franse platteland waar het ontstond in de 19e eeuw.
In een landelijk interieur wordt gebruikgemaakt van rustige kleuren en uit de natuur afkomstige materialen zoals hout. Andere passende materialen zijn beton, wol, linnen en rotan.
Photo by Hutomo Abrianto on Unsplash
Geschikte kleuren om toe te passen in een landelijk interieur zijn warme witte, crème, beige, taupe en grijze tinten. Je kunt daarnaast zwart, groen of blauw gebruiken om een accent aan te brengen in het landelijke interieur.
De accentkleuren als hoofdkleuren gebruiken is geen goed idee bij de landelijke stijl, omdat dan het evenwicht in het interieur wordt verstoord.
Wanneer deze punten je aanspreken kun je een landelijke doorvoeren in je inrichting. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door schapenvachten, houten meubilair, en (grijskleurige) stoffen meubels te kopen.
Voor een twist kun je de landelijke stijl combineren met een industriële stijl, omdat deze twee goed samengaan.
Industriële woonstijl
Een industriële inrichting is heel populair. Het komt oorspronkelijk uit New York, waar het is ontstaan doordat oude fabrieken tijdelijk werden getransformeerd tot woningen.
Dit worden ook wel lofts genoemd, welke ingericht zijn met oude materialen zoals metaal, staal, beton, hout en bakstenen. Industriële woningen kenmerken zich door hoge plafonds, ruime vertrekken en zichtbare buizen.
Kenmerkend voor een industrieel interieur is een bakstenen of betonnen muur. Wat je ook vaak ziet is een betonnen muur waarbij de bakstenen nog gedeeltelijk te zien zijn. Daarnaast wordt er vaak gekozen voor tweedehands, houten, leren en/of stalen meubels.
Fabriekslampen zijn ook niet te missen uit een industriële inrichting. Wat je tegenwoordig vaak ziet zijn glazen deuren met stalen details en het pallet bed.
Scandinavische woonstijl
Een Scandinavische woonstijl is zoals de naam al doet vermoeden afkomstig uit het hoge Noorden. Scandinavisch inrichten betekent inrichten zonder poespas, want minimalisme (lees ook: minimalisme voor gezinnen) is hierbij erg belangrijk.
Photo by Minh Pham on Unsplash
Elk meubel heeft een functie en is van hoge kwaliteit. Daarnaast kenmerkt deze stijl zich door authenticiteit en betaalbaarheid.
Bij een Scandinavische inrichting kies je voor lichte kleuren zoals wit, (licht)grijs, of pasteltinten. Daarnaast wordt er veel gebruikgemaakt van strakke lijnen en natuurlijke materialen zoals rotan en lichtgekleurd hout.
Photo by Minh Pham on Unsplash
Donkere meubels mogen ook, mits de basis van het interieur licht is. Je kunt een twist aan een Scandinavisch interieur aanbrengen door kleurrijke accenten in accessoires.
Denk hierbij aan vasen, lampen, kaarsen, vloerkleden, posters en kussens.
Photo by Minh Pham on Unsplash
Bohemian stijl
Een bohemian woonstijl is passend wanneer je gek bent op uitgesproken en bijzondere items. Deze producten hebben vaak warme kleuren en verschillende patronen.
Het is een woonstijl die de laatste jaren heel erg hip geworden is en het is dan ook een van de grootste interieurtrends voor dit jaar!
Veel stijlen worden met elkaar gecombineerd in een bohemian interieur.
Kleuren die passen bij een bohemian interieur zijn roze, oranje en turquoise. Materialen zoals webbing, riet, hout en pluimen passen daar goed bij.
Photo by Alyssa Strohmann on Unsplash
Items die je vaak terugziet in een bohemian huis zijn poefjes, veel kleurrijke kussens, een wandkleed, rieten manden aan de muur, en tropische planten.
Photo by shche_ team on Unsplash
Ook accessoires of meubels die gekocht zijn op een verre reis of vakantie zijn populair en geven een bohemian intrichting een persoonlijk accent.
Minimalistische stijl
Een minimalistisch interieur is er een zonder veel poespas. In een minimalistische inrichting staat vaak alleen het nodige en wordt minimaal gebruikgemaakt van accessoires. Deze interieurstijl bestaat pas sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw.
Minimalistische meubels zijn praktisch, simpel en strak. Ze zijn vaak gemaakt van materialen zoals staal en hout. Ondanks het basic karakter kun je wel gebruikmaken van accessoires.
Een vloerkleed of een spiegel kan dan ook zeker. Het belangrijkste is dat het interieur rust uitstraalt, dit kun je onder andere doen door symmetrie aan te brengen.
Een minimalistische inrichting draait om weinig spullen van goede kwaliteit.
Botanische stijl
Een botanische interieurstijl is er een met veel planten. Dit is dus een ideale woonstijl voor plantenliefhebbers. Deze stijl wordt vaak gecombineerd met andere woonstijlen, zoals de Scandinavische of Industriële.
Planten in het interieur zorgen voor sfeer, maar zijn ook goed in het creëren van gezonde lucht. Planten zijn namelijk natuurlijke luchtzuiveraars.
Bij de botanische stijl heb je veel keuze in welke planten je in je interieur kunt plaatsen.
Doordat planten groen van kleur zijn, zijn er veel groene accenten in een botanisch interieur te vinden.
Andere kleuren die passen bij een botanisch interieur zijn wit, zwart, grijs en bruin. Bij deze stijl kun je verschillende materialen kiezen, zoals hout, riet, kurk en beton.
De natuurlijke look van de materialen is erg belangrijk, omdat je zo het buitenleven naar binnen haalt.
Moderne / Design woonstijl
Een modern interieur of Design interieur is te herkennen aan strakke lijnen en ingetogenheid. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van materialen die luxe uitstralen en rechte vormen.
In een moderne woonstijl worden kleuren zoals bruin, zwart, grijs en wit vaak toegepast in combinatie met een fellere kleur.
Kleuren zoals groen of rood worden vaak gebruikt als accentkleur. Populaire materialen zijn metaal, aluminium, chroom, plastic en leder.
Hout kan ook, mits de meubels of accessoires van hout van een strak ontwerp zijn. Qua vloer kun je het beste kiezen voor een hoogglans witte vloer of een betonnen vloer.
Vintage woonstijl (retro)
Een vintage of retro woonstijl is een woonstijl met invloeden uit eerdere jaren. Deze stijl is geïnspireerd op de jaren ’50, ’60 en ’70.
Het woord retro is ook een afkorting van retroperspectief, wat “terugkijken” betekent. Dat is wel een perfecte omschrijving van deze woonstijl dus!
Bij deze woonstijl is het niet verboden om nieuwe items toe te voegen, maar is het voornamelijk van belang dat je meubels en accessoires in de retro stijl aanschaft.
Des te leuker is het gebruik van echt vintage producten uit die tijd. Zo heb je meteen originele spullen die niet veel mensen in bezit hebben.
De retro stijl kenmerkt zich door veel kleur, het is niet gauw gek genoeg. Veel gebruikte kleuren zijn oranje, groen, bruin en geel.
Ook kun je kiezen voor kleuren als olijfgroen, oker, smaragd, dieporanje en bruin. Qua materialen vind je veel hout terug in een vintage interieur. Vergeet vooral één ding niet: in een vintage interieur kan alles en is niets te veel!
Romantische woonstijl (pastel)
Bij een romantische woonstijl denk je vast aan een interieur met veel roze tinten en dat is dan ook waaraan je de romantische stijl aan kunt herkennen.
Ook wordt er gebruikgemaakt van rustige, aaibare en sierlijke materialen. Een bank met ronde vormen staat erg goed in een romantisch interieur.
Hout, linnen, fluweel en katoen zijn populaire materialen die veel gebruikt worden bij deze woonstijl.
Je hoeft niet perse voor roze tinten te kiezen bij een romantische inrichting. Er is heel veel mogelijk, je kunt bijvoorbeeld ook gaan voor andere pastelkleuren zoals zand, crème, pastelgroen en pastelblauw.
Daarnaast kun je kiezen voor donkere kleuren zoals donkerrood, donkerpaars of donkerblauw.
Accessoires zijn vaak goud-, zilver-, brons- of crèmekleurig. Naast verschillende kleuren zie je ook veel bloemenprints bij een romantische inrichting, bijvoorbeeld van (pioen)rozen.
Brocante meubels passen heel goed bij de romantische stijl. Brocante meubels zijn vaak erg sierlijk en gemaakt van hout.
Onder brocante vallen niet alleen meubels, maar ook accessoires zoals aardewerk, porselein en glaswerk.
Brocante meubels en accessoires dragen dus zeker bij aan een romantische inrichting! Door de luxueuze en elegante uitstraling van de meubels voel je je een jonkvrouw of jonkheer in eigen huis.
Eclectische woonstijl (woonstijlen combineren)
Een eclectische woonstijl is een combinatie van meerdere woonstijlen toegepast in één interieur.
Hierbij kies je elementen uit verschillende woonstijlen die jou aanspreken, zo creëer je een inrichting die perfect aansluit bij jouw wensen!
Door zelf te selecteren straalt het interieur persoonlijkheid uit en kun je er je creativiteit in kwijt.
Wat vaak terugkomt in een eclectisch interieur is een vintage item. Dit kan bijvoorbeeld een oude stoel zijn die nog van je oma is geweest, of een familieschilderij.
Dit zorgt voor originaliteit. Het is echter niet te bedoeling dat je heel veel van zulk soort items plaatst, maar ze gebruikt om je persoonlijke stijl uit te dragen.
Sowieso is het bij een eclectisch interieur niet de bedoeling om alle interieurstijlen die er zijn met elkaar te combineren. Wanneer je dit wel doet zal het veel te druk en onoverzichtelijk worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen.
Wanneer je de eclectische woonstijl wilt toepassen in je inrichting kun je beginnen met het vaststellen van de basisstijl in het interieur.
Je kunt het beste maximaal drie verschillende stijlen kiezen, want anders wordt het te chaotisch. Kies vervolgens persoonlijke items, zoals een vintage erfstuk of een souvenir van een verre reis, voor een authentieke uitstraling.
Ga vervolgens combineren met (nieuwe) artikelen. Zo geef je vorm aan je eclectische interieur!
De woonstijl vinden waarin jij je thuis voelt, is erg belangrijk. Je woonomgeving representeert namelijk wie je bent, maar het beïnvloedt ook hoe je je voelt. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken welk interieur het beste bij jou past.
Elke interieurstijl heeft specifieke kenmerken, producten en kleuren. Hieronder lees je meer over elke woonstijl. Ontdek op deze manier welke interieurstijl goed aanvoelt voor jou.
Klassieke woonstijl
Waaraan herken je de klassieke woonstijl?
Typerend voor een klassieke woonstijl is het frisse, leefbare en lichte interieur. Deze woonstijl combineert design, etnisch, klassiek en landelijk.
Zo kunnen romantische kaarsen en kandelaars gecombineerd worden met een tafel uit eikenhout. De typische industriële accenten zorgen ervoor dat je interieur een extra dimensie krijgt.
Kenmerkende elementen van de klassieke interieurstijl
De basic woonstijl is strak genoeg om er fris uit te zien, maar heeft enkele accenten die typerend zijn. In een woning met een klassieke woonstijl, vind je vaak onderstaande typische elementen terug:
- Een sofa met een losse hoes
- Planken die ‘zweven’ aan de muur
- Grote meubels zonder ornamenten
- Nissen die ingemetseld zijn in de muren
- Een bank en een dressoir als opslagruimte
- Geschilderde muren
- Een wit geschilderde vloer uit eikenhout of een betonnen vloer
- Shutters aan de ramen
- Linnen gordijnen zonder prints
- Een witte keuken en een betonnen aanrechtblad
Ook de kenmerkende naturel kleuren, wit- en grijstinten met een zwart accent kunnen niet ontbreken in deze woonstijl. Het interieur is vrij strak met veel rechte lijnen en bevat veel beton en hout.
Oosterse woonstijl
Zowel schilder rollen als kalligrafie rollen zijn typerend voor het Oosterse interieur. Regelmatig wordt deze interieurstijl aangepast om het decoratieve aspect op te frissen en om de nadruk te leggen op de kwaliteit ervan.
De Oosterse woonstijl kan het best omschreven worden als warm en rustig.
De kleuren: twee verschillende stijlen
Je kunt het kleurgebruik indelen in twee stijlen: het natuurlijke en het kleurrijke oosters interieur.
Een natuurlijk oosters interieur bevat veel aardse kleuren. Dit zijn onder andere de kleuren zand, beige, bruin, oranje, mosterdgeel en bordeauxrood.
Deze kleuren worden vaak gebruikt als wandkleur en vormen een rustgevend geheel met de houten meubels.
Daarnaast wordt in dit interieur vaak macramé gebruikt om de muren te decoreren.Een kleurrijke oosterse woonstijl bevat contrasterende kleurtinten zoals rood, geel, blauw en groen.
Om een geheel te vormen, worden deze felle kleuren vaak gecombineerd met grijs en taupe. De contrasterende kleuren in dit interieur kun je ook terugvinden in muurschilderingen en schilderijen.
De kenmerkende materialen
De meubels zijn robuust en gemaakt uit massief hout. Dit wordt gecompenseerd met felle kleuren en met linnen of zijde. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van bamboe in de tuin en in de badkamer. De decoratieve elementen in dit interieur bestaan meestal uit staal, metaal of steen.
Kenmerkende elementen van de oosterse interieurstijl:
- Ook kunst speelt een belangrijke rol in de oosterse woonstijl. Ook kun je bijna altijd een vleugje zilver of goud terugvinden in dit interieur. Dit zorgt voor luxueuze accenten. Hieronder vind je de overige elementen die zeker niet mogen ontbreken:
- Meerdere soorten stof: deze stoffen hebben vaak felle kleuren
- Een mozaïek tafel: een tafel met een tafelblad van mozaïek. Ze worden vaak gebruikt als bijzettafels die ze naast de bank of het bed plaatsen.
- Oosterse zithoek: in de oosterse culturen is het de gewoonte om op kussens en matten te zitten. Gezellige zithoekjes passen dus perfect in deze woonstijl. Combineer dit met oosterse lampen, schalen en theepotten en je creëert meteen een erg oase van rust en sfeer.
- Geur: geur is erg belangrijk in een oosters interieur. Zowel geurkaarsen als schaaltjes met oosterse kruiden zijn kenmerkend voor dit interieur. Vooral de geuren van kaneel, curry en kardemom worden vaak gebruikt.
Zen woonstijl
Een zen interieur straalt ‘zen’ uit. Dit woord staat voor rust en is het grootste kenmerk van deze woonstijl. Zen refereert ook naar meditatie. Dit is een erg populair principe dat vaak gebruikt wordt door interieurdesigners. Bij een zen interieur ligt de focus op het creëren van evenwicht en harmonie. Daarnaast voelt het interieur erg ontspannend aan dankzij het minimalistische uiterlijk.
Welke typische kenmerken vind je terug in de zen woonstijl?
De kleurencombinatie bestaat vaak uit grijstinten en bruine tinten. Deze kleuren worden gecombineerd met natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en steen. Hieronder vind je enkele andere kenmerken van deze interieurstijl:
- Groene accenten: deze zorgen ervoor dat je interieur meer kleur krijgt en er toch rustgevend uitziet.
- Rustiek uiterlijk met krachtige accenten zoals gouden tinten, bijvoorbeeld
Japandi woonstijl
Verrassend genoeg zijn er, wat interieur betreft, veel overeenkomsten tussen Japan en Scandinavië.
Zo maken de twee woonstijlen gebruik van een minimalistische inrichting met natuurlijke materialen en lichte kleuren. Beide stijlen kun je combineren tot een prachtig geheel. Deze interieurstijl wordt Japandi genoemd.
Wat is typisch aan de Japandi woonstijl?
In deze mix wordt de minimalistische esthetiek, die typisch Japans is, gecombineerd met de Scandinavische look. Door deze te combineren, creëer je een eenvoudige maar toch gezellige interieurstijl. Het interieur straalt warmte, openheid en rust uit. Hieronder vind je nog enkele kenmerken:
- Minimalistische accessoires en meubels met hoge functionaliteit
- Neutrale, lichte tinten
- Onbehandeld hout met donkere nuances
- Organische en simpele vormen
- Zachtheid: velours, plofkussens en zachte plaids
- Stilleven: kandelaars, vazen en schalen, bijvoorbeeld
- Monochroom: warme en neutrale kleuren die terugkomen in de materialen
- Ruimtelijk: meubels met slanke poten, een luchtig effect inzake decoratie en meubels
Photo by Collov Home Design on Unsplash
De kleuren zijn erg subtiel in de Japandi woonstijl. Je zult in dit interieur voornamelijk kleuren zoals beige, taupe, zandkleur, oudroze en grijs terugvinden.
Ook zwart en grijs kun je vaak aantreffen in deze interieurstijl. De kleuraccenten zijn vaak tinten van blauw, roze, groen en aubergine.
De materialen zijn erg kwalitatief. Er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke en hoogwaardige materialen zoals leer, natuursteen en hout.
Qua textiel kun je linnen, jute, katoen en wol aantreffen in deze woonstijl. Ook een subtiele print of een effen kleur is typerend. Vaak wordt er gewerkt met ronde vormen.
Wabi Sabi woonstijl
Wabi komt van het woord ‘wabiruba’, wat eenzaamheid, hunkeren en verlatenheid betekent. Sabi betekent nostalgie en de vergankelijkheid ervan.
Wabi Sabi staat dus voor het aanvaarden van de schoonheid van het vergankelijke en het onvolmaakte.
In deze interieurstijl staat in het heden leven, centraal. Dit uit zich in een interieur dat gekenmerkt wordt door schoonheid die gevonden wordt in de imperfectie.
Wat is kenmerkend aan de Wabi Sabi woonstijl?
De Wabi Sabi interieurstijl zou je kunnen bekijken als bewust gecreëerde nonchalance. Hieronder vind je wat kenmerken van deze woonstijl:
- Onafgewerkte geverfde muren
- Focus leggen op de putten in het bezetsel van de muur
- Behang dat afgebladderd is
- Keramieken servies
- Houten, eenvoudige tafels
- Accessoires die gemaakt zijn uit natuursteen
- Aardetinten en ruwe materialen
Onbewerkt en ruw zijn de woorden die deze woonstijl het beste beschrijven. Betonnen en houten structuren worden zichtbaar gemaakt, alsook de oneffenheden en het authentieke van alle aspecten in het interieur.
De boodschap om zelf een Wabi Sabi interieur te creëren is dus: zie de schoonheid in de imperfectie en omarm het.
Cottagecore woonstijl
Cottagecore is geïnspireerd op de kleine cottages die je terugvindt op het Engelse platteland. Deze woonstijl legt de focus op het romantische aspect van de western stijl.
Kenmerken van de cottagecore interieurstijl
In dit interieur staan ambacht, slow life en echtheid centraal. Deze woonstijl wordt gekenmerkt door warmte en comfort. Daarom vind je in dit interieur vaak veel zachte materialen terug. Ook natuurlijk zonlicht en een haardvuur zijn typische kenmerken van een cottagecore interieur. Hieronder staan nog wat kenmerken opgelijst:
- Natuurlijke materialen zoals hout
- Pastelkleuren, warm wit en groen
- Meubels die gestoffeerd zijn waardoor het interieur een warme uitstraling krijgt
- Wollen plaids die een huiselijk gevoel creëren
- Veel kaarsen die zorgen voor gezelligheid
- Grote ramen
De cottagecore woonstijl is dus enorm gekenmerkt door een minimalistische en simplistische sfeer, terwijl het toch een erg knusse en warme interieurstijl is.
De huiselijke sfeer wordt gecreëerd met een gedekte tafel, door bloemetjes in huis te halen, de openhaard te laten branden en het huis te vullen met vintage meubels.
Dit artikel heeft verschillende woonstijlen op een rij gezet. Voor welke stijl ga jij? De mogelijkheden zijn eindeloos!