De verschillende typen haarden voor in je huis

(Last Updated On: December 17, 2021)

De verschillende typen haarden voor in je huis? Met de koudste maanden van het jaar op komst zijn veel mensen begonnen aan de zoektocht naar een open haard. Naast het feit dat het een sfeervolle aankleding van je interieur is, kun je met een open haard ook goed besparen op je kosten voor verwarming. Er zijn een aantal verschillende typen haarden voor in je huis waaruit je kunt kiezen. In dit artikel leggen we ze voor je uit.

haardvuur
haardvuur

Traditionele open haard

De traditionele open haard is waar de meeste mensen aan moeten denken bij het horen van het woord “open haard”. Vooral vroeger zag je dit type haard in veel huizen terug. Tegenwoordig zijn de andere typen haarden meer in trek. Een belangrijke reden hiervoor is het lage rendement van de traditionele open haard. De meeste warmte die ontstaat bij het verbranden van het hout verdwijnt direct via de schoorsteen naar buiten. Het liefst zou je die warmte natuurlijk in je kamer zien trekken. Nog een nadeel van dit type haard is dat er toch aardig wat troep ontstaat bij het vullen en het branden. De houtblokken zijn niet altijd even schoon als ze uit je opslag komen, en al dat as moet soms ook weggeschept worden.

Gashaard

Precies om die redenen heeft de gashaard de laatste jaren veel terrein gewonnen. Een gashaard steek je veel makkelijker aan, en je hoeft niet in de weer met onhandige houtblokken. Tegenwoordig kun je met een gashaard ook prima sfeer toevoegen aan je interieur. Er zijn namelijk gashaarden op de markt met mooie vlammen. Nog een voordeel van een gashaard is het feit dat de installatie veel flexibeler is. Bij de traditionele open haard heb je een aanzienlijke schoorsteen nodig om al de rook die geproduceerd wordt goed af te voeren. Bij een gashaard heb je nog steeds een rookkanaal nodig, maar deze is vaak kleiner dan een normale schoorsteen. Bovendien kun je zo’n rookkanaal prima verwerken in je interieur, waardoor hij minder opvalt.

Elektrische haard

Een elektrische haard noemen we ook wel een “schijn haard”. De reden hiervoor is dat een elektrische haard eigenlijk geen haard is maar een elektrische kachel. Hier zijn vervolgens lichteffecten aan toegevoegd om de ambiance van een haard na te bootsen. Hoewel er dus geen echt vuur te zien is in de elektrische haarden hoeft dit type haard qua warmte en ambiance zeker niet onder te doen voor de andere typen haarden. Bovendien is een elektrische haard nog veel flexibeler in de montage. Het enige wat nodig is voor een elektrische haard is een plek om hem te installeren, en een stopcontact om hem aan te sluiten. Er komen geen dampen vrij, dus een schoorsteen of rookkanaal aanleggen is verleden tijd.

elektrische-haard
elektrische-haard

Photo by Andrea Davis on Unsplash