Het kan je zomaar gebeuren: je hangt met je neus boven een Perzisch tapijt. Of tenminste dat hoop je, want Perzische tapijten zijn zeldzaam en veel geld waard! Hoe herken je zelf of het hier gaat om een echt Perzisch tapijt?
Er zijn enkele punten waar je zelf al naar kan kijken, voordat je een expert inschakelt die gelijk ziet dat het om een nep tapijt gaat.
Dus om teleurstelling te voorkomen, hier 7 tips om zelf te checken of het om een heus Perzisch tapijt gaat!
7 tips: hoe herken je een echt Perzisch tapijt
Je komt het tegen op de zolder van je oma. Je kijkt ernaar en hart begint sneller te bonzen. Zou het? Stiekem hoop je van wel, maar ergens weet je ook wel dat de kans klein is. Toch beginnen je vingers al te kriebelen en je benen al te lopen: je moet het weten! Is dit tapijt voor veel geld te verkopen?
Het is belangrijk om naar de volgende punten goed te kijken, voordat je het Perzisch tapijt voor tienduizenden euro’s te koop zet:
#1. Lees het label
Allereerst is het belangrijk om het label van het kleed te lezen. Het land van herkomst staat daar op en geeft dus aan of het een Perzisch Oosters of eentje van de Ikea gaat. Bij een kleed van de Ikea kan je gelijk de moed opgeven, maar als er een land uit het Midden-Oosten wordt vernoemd is het de moeite waard even verder te kijken.
#2. Vervaagde kleur?
Je bekijkt het kleed goed en het val je al gelijk op: het tapijt is gebruikt en bovendien helemaal vervaagd. Zo’n oud lelijk kleed zal wel niks opleveren! Dat denk je, maar ga niet gelijk bij de pakken neerzitten! De vaalheid van het tapijt kan wijzen op de lange weg die het tapijt al heeft doorstaan.
Lang geleden, in de 19e eeuw en eerder, werden tapijten met natuurlijke materialen gemaakt. door de jaren heen zijn de materialen en kleuren vervaagd. Vervaagd kan dus wijzen op een heel oud tapijt, wat het pareltje alleen maar meer waardevol maakt!
#3. Aangevreten?
Tapijten die echter zijn aangevreten door beestjes, waar de gaten in zijn gevallen of slijtage plekken te zien zijn dalen in hun waarden. Helaas. Dit is soms nog te repareren of te verwijderen, maar in veel gevallen niks aan te doen. jammer.
Het lijkt erop dat het tapijt een zekere waarde heeft. De prachtige rode kleur en alle details lachen je toe. “Een echt Perzisch tapijt!”, weten anderen je te vertellen. Helaas is dat precies waar neppe Perzische tapijten voor zijn: net echt zijn. Er zijn veel tapijten die niet met de hand in het Midden-Oosten worden gemaakt en toch de naam Perzisch krijgen. Zo onderscheidt je nep van echt:
#4. Handgemaakt
Perzische tapijten in Iran worden met de handgemaakt van natuurlijke wol en katoen. Zelfs de kleuren worden van natuurlijke producten gemaakt, namelijk: Mineralen, planten en insecten.
#5. Niet symmetrisch
Een handgemaakt tapijt is nooit helemaal symmetrisch zoals machinaal gemaakte tapijten wel zijn. In handgemaakte tapijten zijn altijd onregelmatigheden te vinden.
#6. Let op de franjes
De franjes aan de zelfkant (de beide uiteinden van het tapijt) worden bij machinaal gemaakte tapijten los aan toegevoegd, om handgemaakt te laten lijken. Dit geeft de franjes een andere uitstraling dan bij echt handgemaakte tapijten.
#7. Stevig tapijt?
Een handgemaakt tapijt is “slap” en daarnaast ziet de onderkant er hetzelfde uit als de bovenkant. Een machinaal gemaakt tapijt heeft een mat aan de onderkant, hierdoor is deze steviger en ziet de onderkant er anders uit dan de bovenkant.
Naast de hiervoor genoemde punten kan er ook nog gekeken worden naar de pool, de openstaande draadjes in het weefsel van het kleed. Bij de meeste kelim tapijten mist deze, waardoor het kleed erg plat is. ook zijn de knoopwijze en knoopdichtheid (hoeveelheid knopen op een vierkante meter) van belang.
Het resultaat?
Wat is het geworden: een echte Perzisch tapijt met een historisch verhaal of een namaak of Ikeamodelletje? Bij twijfel kun je altijd een expert inschakelen voordat je Perzische tapijten gaat kopen. Deze ziet direct of het om echt of nep gaat en waar het tapijt vandaan komt!
Lees ook: interieurtrends 2022
Lees ook: woontrends 2022