Een auto online kopen Het is nog niet eens zo lang geleden dat je een nieuwe of gebruikte auto bij een autodealer kocht. Waar de online verkoop van vele goederen gemeengoed is geworden, daar bleef de online verkoop van auto’s nog ver achter.
Toch is ook hier een verandering zichtbaar. Een bezoek aan een autodealer is nog steeds populair, maar de groei van online autoverkopen is steeds meer zichtbaar.
De coronacrisis is hierbij een grote katalysator. Klanten bleven weg uit de showroom en kozen ervoor om juist online een auto te kopen.
Foto: Photo by Dan Gold on Unsplash
Online nieuwe auto kopen
Autoverkopers en fabrikanten stellen zich steeds meer in op de online verkoop van hun producten. Zo heeft Volvo een ‘Stay Home Store’, waar je thuis vanachter de computer een auto kan kopen.
Tesla verkoopt zijn auto’s alleen online en het nieuwe automerk Lynk & Co, heeft een eigen club, waar ze drankjes serveren en je slechts één auto ziet staan.
Sommige autobedrijven kiezen voor het concept ‘proefrit aan huis”, waarbij de verkopende partij met de auto naar keuze voor een proefrit bij de klant thuis komt.
Verandering verkoop auto’s
Internet heeft op meer gebieden veel invloed op de verkoop van auto’s’. Iedereen kan zittend achter zijn computer de verschillende merken, prijzen en modellen met elkaar vergelijken.
Je hoeft niet meer naar een autodealer om te kijken welke auto’s er in de verkoop staan. Met hulp van handige zoekmachines van bijvoorbeeld Autoscout of Gaspedaal.nl speur je het hele land af naar jouw perfecte auto.
Is online autoverkoop betrouwbaar
Koop je een auto online, dan krijg je te maken met wettelijke rechten en verplichtingen. Bij een zogenaamde ‘aankoop op afstand’ heb je recht op 14 dagen bedenktijd.
Een bedrijf mag als extra service deze termijn verlengen, maar nooit verkorten. Koop je echter een auto die speciaal naar jou wens is samengesteld, dan is er geen sprake van bedenktijd.
Het is toegestaan om een proefrit te maken op het kenteken van de handelaar. Is de auto op je eigen naam geregistreerd, dan vervalt de bedenktijd.
Koop je een auto tweedehands bij een particulier, dan is er geen recht op bedenktijd.
Het verschil met je auto tweedehands kopen op Marktplaats
Marktplaats is voornamelijk bedoeld voor de verkoop van particuliere auto’s. Mensen bieden hun auto aan voor de verkoop en op het moment dat de auto is betaald komt deze direct op naam te staan van de nieuwe eigenaar. Bieden bedrijven hun auto via marktplaats aan, dan is er voor de wet sprake van online verkoop.
Dit is een groot verschil met de online verkoopmogelijkheden die autofabrikanten momenteel optuigen. Hier is vaak geen sprake van tussenhandel en koop je direct bij de fabrikant. Via hun website kies je het model van de auto, de uitvoering, kleur en eventuele extra opties.
Als je graag een elektrische auto tweedehands online wil kopen en zekerder wil zijn van de verkoper, is auto.nl echt een goed idee om eens te checken. Zoek je een goedkope elektrische auto? Ga daar zeker eens kijken!
Kan je ook een elektrische auto online kopen?
Juist bij elektrische auto’s zie je een toename van online verkoopmogelijkheden. Behalve snel, praktisch en modern, heeft dit ook te maken met de techniek van de elektrische auto.
In een elektrische auto zitten veel minder onderdelen die slijten, waardoor de auto minder vaak voor onderhoud de garage moet bezoeken.
De service voor APK en nieuwe banden blijft via de garage lopen, maar omdat een elektromotor haast niet slijt, zullen de garagekosten minder hoog uitvallen. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst van autodealers.
Verdwijnt de autodealer?
De autodealer krijgt te maken met een stijgende online verkoop en met minder onderhoud in de garage. De goede band met hun klanten zal hierdoor minder hecht zijn, omdat de klant de garage minder vaak bezoekt.
Brancheorganisatie Bovag heeft de verwachtingen onderzocht en komt tot de conclusie dat het huidige businessmodel behoorlijk op de schop zal gaan.
Volgens het onderzoek zijn vijf tot 20 verkooppunten per automerk voldoende voor een landelijk dekking. Daarnaast hebben garagebedrijven te maken met zogenaamde ‘fastfitters’. Dit zijn bedrijven zoals Kwik-Fit, die zelf geen auto’s verkopen, en zich alleen richten op onderhoud.
Conclusie
De manier waarop we een auto kopen is aan het veranderen en nog niet op zijn eindpunt aanbeland.
Online verkoop van auto’s zal meer en meer gemeengoed worden, waardoor traditionele autodealers op zoek moeten gaan naar een andere bedrijfsorganisatie om deze ontwikkelingen bij te houden.
De klant is uiteindelijk de winnaar omdat hij op meerdere manieren en met veel gemak op zoek kan naar een nieuwe of gebruikte auto.
Lees ook: mijn auto gaat naar de sloop
Lees ook: rijbewijs halen: kies een goede rijschool
Lees ook: zelf je auto onderhouden
Lees ook: een auto online kopen
Lees ook: tips om een tweedehands auto te kopen
Lees ook: welke automatten kopen?