Roterende of sonische elektrische tandenborstel? Welke kiezen?

(Last Updated On: November 12, 2022)

Als je een elektrische tandenborstel kiest, moet je tegenwoordig al veel keuzes maken. Er is zo veel keuze in de winkels, welke elektrische tandenborstel kun je best kiezen? 

 

Hoe je elektrische tandenborstel kiezen

 

Zelf kan ik echt niet meer zonder mijn elektrische tandenborstel, maar die heb ik ooit gekregen en niet zelf gekozen. 

sonische-of-roterende-tandenborstel
sonische-of-roterende-tandenborstel

 

Photo by Goby on Unsplash

 

Ondertussen is ‘ie echt wel aan vervanging toe (ik heb ‘m veel te vaak laten opladen waardoor de batterij om zeep is), maar als ik nu kijk naar het aanbod elektrische tandenborstels, krijg ik toch wel een beetje last van keuzestress. 

 

Op zoek naar de beste elektrische tandenborstels van het moment? Lees meer!

 

Je moet tegenwoordig kiezen tussen een roterende of een sonische poetstechniek van de tandenborstel, of je graag een app wil die je beter helpt poetsen, of je het wil combineren met een elektrische flosser of niet… er is echt veel aanbod! 

Roterend of sonisch?

 

Je kan kiezen tussen een roterende borstel of een sonische. Een roterende borstel – je raadt het al – is een ronddraaiende borstel en ook erg handig om je kiezen te kunnen poetsen. 

 

Een sonische tandenborstel heeft een meer langwerpige kop en daarmee poets je meer alsof je gewoon manueel aan het poetsen bent. 

 

Het is dus maar wat je zelf verkiest. Er zit een verschil in poetsbewegingen bij de beide soorten: een roterende tandenborstel gaat ronddraaiend poetsen, een sonische tandenborstel poetst heen-en-weer, zoals je dat ook vaak zelf met de hand doet. 

 

Volgens mijn tandarts is het beter om met een roterende tandenborstel te poetsen, dus dan kies ik die maar! 

 

Smart elektrische tandenborstel met app? 

 

Wil je graag een tandenborstel die goed bijhoudt waar en hoe je poetst? Liefst van al met een timer? Dan moet je zeker kijken voor een elektrische tandenborstel die je met een app kan linken. 

 

Zo kan je goed in de gaten houden of je alle kwadranten van je gebit wel goed poetst. Wist je trouwens dat dit heel vaak niet zo is en je een kant hebt die je vaak beter poetst? 

 

Daarnaast krijg je van sommige tandenborstels ook nog eens feedback over jouw poetstechniek: zo weet je wat je beter moet poetsen en of je techniek überhaupt wel oké is. 

 

Je krijgt via zo’n app allerlei tips & tricks, maar de tandenborstel leert zich ook zo aan te passen aan jouw gebit. Als je bijvoorbeeld gevoelige tanden hebt, poets je je tanden beter niet te hard. Een smart elektrische tandenborstel weet dit en zal dan ook de ‘sterkte’ gaan aanpassen. 

 

Oplaadbaar reisetui

 

Hier thuis ging het vaak mis met het opladen van de tandenborstel: ik moest de lader vinden, in het stopcontact steken… en vergat hem dan vaak enkele dagen, waarbij ik weer overschakelde op een manuele tandenborstel. 

 

Het is niet goed voor apparaten met een batterij, om ze op te laten laden als je batterij nog vol is (of deels vol is). Sinds ik voor mijn elektrische fiets heel veel informatie kreeg over hoe je eigenlijk écht met een batterij moet werken, let ik hier gelukkig wel veel beter op. 

 

Een oplaadbaar reisetui zou voor mij eigenlijk heel erg handig zijn! Zeker als je vaak op reis of onderweg bent en je graag je elektrische tandenborstel mee wil nemen, is dit echt een top oplossing! 

 

Je tandenborstel zit zo lekker veilig in je bagage, maar kan alsnog opgeladen worden. Dat is weer een oplader minder in je reistas! 

 

Hoe gemakkelijk kan je vervangborstels krijgen? 

 

Ook heel erg belangrijk: hoe gemakkelijk kan je vervangborstels krijgen voor jouw tandenborstel? En, hoe duur zijn die? 

 

Stel dat je graag biologisch afbreekbare tandenborstelkopjes wil omdat je liever niet te veel plastic gebruikt, moet je al echt op zoek gaan naar bepaalde merken om te kopen. Zoek zulke dingen dus ook zeker op als je een nieuwe tandenborstel nodig hebt!