Het is bijna zomer, hang je was lekker buiten!

(Last Updated On: April 28, 2022)

Het is bijna zomer, hang je was lekker buiten!

De zomer komt eraan en we hebben al een paar keer kunnen voelen hoe heerlijk die zon en het mooie weer is.

Profiteer van dat mooie weer en hang je was lekker buiten te drogen. Daarmee bespaar je geld en het milieu én slijten je kleren minder snel!

was-buiten-drogen
was-buiten-drogen

De was door de elementen laten drogen heeft een heleboel voordelen. In dit artikel gaan we daar verder op in én geven we je een paar handige tips.

Allemaal voordelen

Je hoort het al, de was in de buitenlucht laten drogen, heeft een heleboel voordelen.

Ja, je moet er wel even voor in actie komen, maar met de juiste producten is dat helemaal niet erg. Met een goede droogmolen of een handig droogrek heb je alles in een mum van tijd opgehangen en word je straks beloond met schone was die heerlijk fris ruikt!

Dus, of je nu wel of geen droger hebt, je beter profiteren van het mooie weer en de was buiten ophangen.

Dit zijn de voordelen pluspunten om jouw kleren lekker in de wind te laten wapperen:

Beter voor het milieu en je portemonnee

Dit vinden wij de belangrijkste reden om de knijpers tevoorschijn te trekken. Om de was in de buitenlucht te drogen, verbruik je geen elektriciteit en daarmee belast je het milieu ook niet.

Bovendien zijn de zon en de wind helemaal gratis! Wist je dat een zuinige wasdroger per beurt al zo’n 30 cent kost?

Bij de minder zuinige apparaten kom je al snel op 50 cent per keer uit. Dat spaar je allemaal uit met 5 minuten werk. Wel zo fijn in de tijd dat energieprijzen de pan uitrijzen!

Het ruikt heerlijk fris

Er gaat niets boven de geur van net gewassen linnengoed. Wanneer je de was in de frisse buitenlucht hebt laten drogen, ruikt jouw linnengoed frisser dan fris!

En daar hoef je geen geurparels of -doekjes voor te gebruiken. Weer iets waarmee je goedkoper uit bent en het milieu niet mee belast!

Je hoeft niet meer te strijken

Tip: Haal je kleren direct uit de wasmachine wanneer deze klaar is. Sla elk item even uit en hang het strak op.

Als je dan straks de was van de lijn haalt en direct opvouwt, hoef je niet meer te strijken! Het kost je echt maar heel weinig extra moeite, maar het scheelt je enorm veel tijd. Bovendien is strijken nou typisch zo’n klusje waar we meestal een grote hekel aan hebben.

De textiel slijt minder snel

Weet je dat bij elke was- en droogbeurt de textiel enorm slijt? Dit komt doordat de vezels breken en eruit vallen. Dit gebeurt vooral in de wasdroger.

De vezels breken en zo wordt de textuur van de stof steeds dunner en kwetsbaarder. De uitgevallen vezels is het stof dat je steeds uit de filter van de wasdroger moet halen. Die stof is overigens niet ongevaarlijk.

Je wasdroger kan namelijk brand veroorzaken als er te veel stof in zit. Dat probleem heb je gelukkig óók niet als je de was buiten hangt. Hoe dan ook, hoe minder je wast en de droger gebruikt, hoe minder snel je mooie kledingstukken slijten.

Draai de was dus op een korter programma en mijdt de wasdroger zoveel mogelijk.

Vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon

Net als sneeuw verdwijnen ook vlekken als de zon erop schijnt.

Ook wordt witte was prachtig wit door de zonnestralen. De zon ontsmet en werkt als natuurlijke vlekkenverwijderaar. Hang jouw kleren dus maar lekker in de zon.

Met gekleurde was moet je uiteraard wel een beetje oppassen, want je wilt niet dat de kleuren verbleken. Hang die items daarom het liefst binnenstebuiten op.

Nadelen

De was buiten hangen heeft als nadeel dat je wel het weer in de gaten moet houden. Hang gekleurde was niet té lang in te fel zonlicht.

Ben je bang dat het gaat regenen? Tip: check de buienradar online en dek je droogrek af of haal hem op tijd binnen.

Er zijn overigens ook speciale afdekhoezen én er zijn droogmolens verkrijgbaar met een dakje, zodat je de was gewoon in de regen kunt laten hangen. Zo profiteer je optimaal van de buitenlucht om je was fris en droog te krijgen!