Wat kan je zelf aan auto-onderhoud doen?

(Last Updated On: June 12, 2022)

Wat kan je zelf aan auto onderhoud doen? Hoewel de meeste mensen gelijk naar de garage gaan met hun auto is dit lang niet altijd nodig. Er zijn namelijk verschillende dingen die je zelf kan doen als het aankomt op het onderhoud.

auto-onderhoud-zelf
auto-onderhoud-zelf

Welke dingen zijn dit precies? We hebben de meest makkelijke klusjes voor het auto onderhoud hieronder voor je op een rijtje gezet.

Motorkoelvloeistof is de vloeistof die ervoor zorgt dat je auto niet oververhit raakt. Deze vloeistof gaat niet eeuwig mee. Je moet je koelvloeistof ongeveer elke 30.000 kilometer verversen.

Gelukkig is dit een klus die je zelf kunt klaren. Alles wat je nodig hebt is een luchtcompressor, een stopcontact, een 4-in-1 schroevendraaier en een moersleutel. Voordat je begint met het vervangen van je koelvloeistof moet je de niveaus controleren.

Zorg ervoor dat je dit doet als de motor koel is en zorg ervoor dat de koelvloeistof er schoon uitziet en de niveaus goed zijn. Als je roest op de dop ziet of in de vloeistof ziet drijven dan moet je gelijk naar een monteur.

  • Het vervangen van de olie

Olieverversing is prima zelf te doen. Je moet je olie elke 3.000 tot 5.000 kilometer laten verversen. Vaak is dit om de drie maanden, afhankelijk van hoe ver je rijdt. Motorolie verversen, hoe doe je dat?

Zet je auto op krikken (ergens waar de weg plat is) en zoek de olie aftapplug onder de auto. Zet een opvangbakje onder de auto om de olie op te vangen, verwijder de plug en laat alle oude olie eruit lopen.

Je kunt de gebruikte olie naar een auto-onderdelenwinkel brengen om het te laten recyclen. Vervang de plug en giet nieuwe olie in de daarvoor bestemde opening in de motor.

Wees voorzichtig, motorolie maakt vuile vlekken die je amper uit je kleding krijgt! (En dat geldt dus ook voor je autobekleding ;)) En vergeet ook niet dat je ook je oliefilter vervangen regelmatig moet gebeuren!

  • Het vervangen van je filter

Terwijl je wacht tot de olie uit je auto loopt, is het een goed idee om je luchtfilter te controleren. Het filter helpt om je auto efficiënt te laten draaien en verbetert je warmte- en AC-systemen goed te laten werken.

Het filter moet vrij zijn van puin en verkleuring. Al ze er verstopt of vuil uitzien, is het tijd om ze te vervangen. Het vervangen van je luchtfilter is meestal zo eenvoudig als het losdraaien van de dop van het filter, het uitschuiven van de oude en het inschuiven van de nieuwe.

Controleer de handleiding van uw auto om te zoeken waar de luchtfilter zich bevindt. Voor een paar tientjes ben je vaak al klaar.

  • Het schoonmaken van je koplampen

Vieze koplampen kunnen het rijden ‘s nachts een stuk moeilijker en gevaarlijker maken. Gelukkig is een vies glas geen reden om geld uit te geven om je koplampen te laten vervangen.

De meeste auto-onderdelenwinkels verkopen koplamprestauratiepakketten voor ongeveer een paar tientjes. Dit maakt het mogelijk om zelf je koplampen schoon te maken voor je auto.

Sommige mensen beweren ook dat je tandpasta kunt gebruiken voor deze klus, echter kan dit wel schurend werken. Kies dus gewoon voor een setje, zo duur zijn deze echt niet.

Ga jij zelf ook aan de slag met je auto? Veel succes!

 

foto: Elly Johnson / Unsplash

 

Lees ook: mijn auto gaat naar de sloop

Lees ook: rijbewijs halen: kies een goede rijschool

Lees ook: zelf je auto onderhouden

Lees ook: een auto online kopen

Lees ook: tips om een tweedehands auto te kopen

Lees ook: welke automatten kopen?