Hoe kies je een goede rijschool uit? Onze tips!

(Last Updated On: June 13, 2022)

Wanneer je voor het eerst met de wagen leert rijden, krijg je veel tips van iedereen die al eventjes zijn of haar rijbewijs heeft.

Toch zijn je ouders, vrienden of familie niet altijd de beste leermeesters en vaak hebben zij foute gewoontes die jij als leerling dan makkelijk zou overnemen.

Deze tips kunnen er echter voor zorgen dat je tijdens je test niet slaagt. En wat dan? Dan moet je uiteindelijk toch je rijexamen overdoen en extra geld uitgeven aan een rijschool. Het is dus best dat je vanaf het begin kiest voor een goede rijschool en alle tips – hoe lief ze ook bedoeld zijn – beter eventjes negeert.

Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Hoe kies je een geschikte rijschool uit?

Doe onderzoek naar een rijschool in de buurt

Een allereerste stap die je moet nemen is onderzoek doen naar een rijschool bij jou in de buurt. Een rijschool moet bijvoorbeeld makkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Indien je ouders je brengen en ophalen ben je niet zo zeer gebonden aan een locatie. Daarnaast zijn er eveneens bepaalde rijscholen die je bij je thuis komen ophalen wat weer een extra pluspunt is.

Je begint je onderzoek naar rijscholen in de buurt best via de zoekmachine. Ik ben toen ikzelf jaren geleden op zoek was naar een rijschool, aan ex-klasgenoten gaan vragen waar zij hadden leren rijden, van wie ze tevreden waren,… Zo kon ik al snel enkele rijscholen schrappen van mijn lijstje.

Kies voor een rijschool met auto’s met dubbele besturing.

Het is belangrijk te kiezen voor een rijschool met auto’s met een dubbele besturing. Op die manier kan de instructeur makkelijk en snel ingrijpen wanneer je als student een fout maakt. Zo kan de instructeur de controle over de auto overnemen en behouden indien je in de problemen zit.

Gezien het aanbieden van rijlessen in wagens met een dubbele besturing een vereiste is kun je zo ook makkelijk en snel een oordeel vellen over de rijschool. Heeft de rijschool geen auto’s met dubbele besturing is de kans groot dat de rijlessen gegeven worden door iemand die niet gekwalificeerd is.

Kies voor een rijschool met gestructureerde lessen

Een gestructureerde les is erg belangrijk wanneer je begint met autorijden. Kies dan ook voor een rijschool die je een lessenplan kan voorleggen. Op die manier ben je er namelijk zeker van dat je iedere les wat nieuws kan leren. Wanneer de instructeur oefeningen en lessen gewoon uit de duim zuigt kan het zijn dat je op het einde van je les namelijk erg weinig hebt bijgeleerd – en dat kan niet de bedoeling zijn!

Lees goed de recensies van andere leerlingen

Een andere manier om een oordeel te vellen over online rijscholen is door de recensies van andere leerlingen na te lezen. Deze recensies vertellen vaak veel over de rijschool, de manier waarop er les wordt gegeven en hoe de rijschool de leerlingen hielp slagen in hun rijtest.

rijschool-uitkiezen
rijschool-uitkiezen

Baseer je vooral niet op de recensies die op de website worden gepubliceerd maar pluis alles uit via websites zoals Facebook, Google Recensies of ga op zoek op het CBR.

Ga voor een rijschool met een hoog slaagpercentage

Heel wat goede rijscholen publiceren hun slaagpercentage. Ga dan ook voor een rijschool die een groot aantal studenten vanaf de eerste keer in de rijtest doet slagen. Op die manier ben je er zeker van dat de instructeur weet waar hij of zij mee bezig is en dat je goed voorbereid bent op de rijtest.

Neem een gratis proefles

Ben je nog niet helemaal zeker? Je kan eerst een gratis proefles nemen voor je met de rijschool in zee gaat. Ideaal als je twijfelt tussen enkele rijscholen: zo kan je de manieren van lesgeven vergelijken.