Hoe kies je het juiste wijnrek voor in huis?

(Last Updated On: December 3, 2021)

Ben jij op zoek naar een wijnrek, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Jij als wijnliefhebber hebt waarschijnlijk een mooi voorraadje wijn in huis, alleen het opslagsysteem is misschien een beetje dubieus.

Je kunt je wijnflessen overal willekeurig neerleggen, om er na een lange tijd pas achter te komen dat je de Chardonnay ergens in de woonkamer hebt laten liggen.

Om de smaak te behouden is het belangrijk om jouw wijn op een goede plek te bewaren.

wijnrekken
wijnrekken

Met een wijnrek kun je bovendien de flessen mooi en netjes presenteren. Een wijnrek kopen is handig voor het bewaren van je flessen wijn, maar voegt ook stijl toe aan je interieur.

Het straalt elegantie en klasse uit en met een wijnrek ben je ook voorbereid op onverwachte parties.

Alleen omdat er heel veel soorten modellen zijn, is de keuze reuze en hierdoor zit er voor iedereen waarschijnlijk wat bij. Lees snel verder om de verschillende wijnrekken  te bekijken.

Hoeveel ruimte heb je voor jouw wijnrek ter beschikking? 

Nog voordat je naar de winkel gaat om een wijnrek te kopen, is het belangrijk om eerst de desbetreffende ruimte op te meten. Onder het motto van meten is weten, niks is zo vervelend om er pas thuis achter te komen dat jouw gewenste wijnrek uiteindelijk niet past.

Houd ook rekening met zaken als de temperatuur en vochtigheid van de desbetreffende omgeving om een goede keuze te kunnen maken tussen wijnrekken.

2 flessen of 200 flessen?

Wanneer je weet hoeveel m2’s je tot je beschikking hebt is het tijd voor de volgende stap. Hoeveel flessen wijn wil je opslaan en voor hoelang. Het antwoord op deze vraag bepaald het type wijnrek.

Wijnrekken in de keuken zijn een prima opslag voor wijnen die binnen 6 maanden gedronken gaan worden.

Wijnen die langer bewaard worden, dienen in een geklimatiseerde en goed geventileerde ruimte te liggen. Wijn heeft behoefte aan een constante temperatuur tussen de 10 en de 14° Celsius en een relatieve vochtigheid tussen de 60 en de 75%.

Wat is je budget?

Nu we een basis hebben om verder te oriënteren naar wijnrekken, kunnen we verder kijken naar het budget.

Voor de een is dit onderwerp belangrijker dan de ander, maar laten we het algemeen houden.

Jouw budget bepaalt natuurlijk voor een groot deel de keuze van het wijnrek. Kies je voor een simpel stalen frame, dan is een laag budget al voldoende. Kies je echter voor luxe materialen, ornamenten en frames, dan heb je een wat hoger budget nodig.

Kijk naar het design

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste stap, want uiteindelijk ga jij er de komende jaren naar kijken. Het zou heel zonde zijn om de komende tijd naar iets te kijken, wat jij eigenlijk niet zo mooi vindt. Hieronder heb  ik de materialen opgesomd waar je globaal uit kan kiezen:

Materiaal 1: Staal

Staal: klassiek en toch stijlvol. Staal staat er om bekend dat het stevig en duurzaam is. Een stalen wijnrek is dus ideaal omdat het gewoonweg zijn werk doet.

Een ander kenmerk van staal is dat het een voordelig en compact materiaal is. Staal helpt je om ruimte in je huis te besparen, doordat je een groot aantal flessen op een kleine oppervlakte op kunt bergen.

Plus: vaak zijn dit soort wijnrekken ook nog eens stapelbaar! Kortom: kies je voor functionaliteit en budget dan is een stalen wijnrek voor jou de oplossing. 

Materiaal 2: Hout

De tweede optie materiaal is al iets verfijnder en meer luxueuzer dan de voorganger. Hout straalt namelijk natuur en het “goede” leven uit.

Een houten wijnrek is ook multifunctioneel, wat inhoudt dat het ook in mindere tijden nog enige vorm van toepassing heeft.

Zo kan je het bijvoorbeeld als een kleine tafel gebruiken, wanneer je dat wenst. Indien je voor een wijnrek van hout kiest, kun je voor een kistachtige vorm kiezen.Dit maakt je interieur meestal net wat gezelliger!

Ook is het mogelijk om een wijnrek zoals getoond in afbeelding 1, in een houten uitvoering te krijgen. Je bent dus niet beperkt in keuze qua vormen en soorten.

 

Materiaal 3: Gekke objecten (combi)

Doe eens gek en koop bijvoorbeeld een wereldbol als wijnrek! Naast dat een bijzonder object er stijlvol uitziet heeft het ook een multifunctionele toepassing.

Elke barglobe beschikt namelijk over een kaartbeeld – gebaseerd op de 17e-eeuwse landkaarten met prachtige versieringen van dieren, gebouwen of schepen zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant.

De wielen van dit wijnrek zijn net de details die het beeld helemaal compleet maken. Uiteraard bestaan er verschillende soorten objecten, waaruit je kunt kiezen.  m het wijnrek compact te houden hebben wij er ervoor gekozen om alleen de barglobe uit te lichten.

wijnrek-kiezen
wijnrek-kiezen

Onderhoudstips voor jouw wijnrek

Om lang van je wijnrek te genieten is het erg belangrijk om het rek goed te onderhouden. Vooral hout neemt het je niet in dank af, wanneer je er laconiek mee omgaat.

Gebruik daarom de juiste schoonmaakmiddelen om alles hygiënisch te houden en zet je wijnrek eventueel in de was. Tevens kun je bewegende onderdelen smeren, zo heb je lang profijt van jouw perfecte wijnrek.

 

Dus, welk wijnrek past in jouw huis?

Je kunt uit verschillende soorten materialen kiezen, tegenwoordig is niks meer te gek. Alles valt of staat met het stellen van je eisenpakket en met het bepalen van je budget.

Laten we heel eerlijk wezen, je budget bepaalt ook wat soort kwaliteit je krijgt. Ben je iemand die veel wijn consumeert en een echte liefhebber is, dan zou ons advies zijn om net wat meer in je wijnstellage te investeren. Het is namelijk zonde als je exclusieve Merlot uit 1950 kapot gaat…

wijnrek-hout-staal
wijnrek-hout-staal