Interieurtrend: maximalistisch interieur (hoe stylen?)

(Last Updated On: May 16, 2023)

Maximalisme is een nieuwe interieurtrend die steeds populairder wordt in Nederland. Het maximalistische interieur is een stijl die wordt gekenmerkt door een overvloed aan kleuren, patronen en texturen. Het is een stijl die niet bang is om op te vallen en die ruimte biedt voor persoonlijkheid en creativiteit.

Natuurlijk staat deze trend helemaal haaks op het minimalisme en strakke dat we de afgelopen jaren vaak zagen, maar ik leg je graag uit hoe je nu exact zo’n opvallende maximalistische feel in je huis krijgt! 

maximalistische-interieurtrend
maximalistische-interieurtrend

FrimuFilms/ Shutterstock

Het maximalistische interieur kan een uitdaging zijn om te creëren, vooral als je gewend bent aan een meer minimalistische stijl.

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen kleuren, patronen en texturen om een ​​stijlvolle en toch levendige ruimte te creëren.

In dit artikel worden enkele tips en trucs gegeven voor het creëren van een maximalistisch interieur, inclusief hoe je kleuren en patronen kunt combineren en hoe je een gevoel van samenhang kunt behouden in de ruimte.

Wat is een Maximalistisch Interieur?

Een maximalistisch interieur is een interieurstijl waarbij er veel aandacht wordt besteed aan het gebruik van kleuren, patronen en verschillende texturen.

Het is een stijl die zich kenmerkt door een overvloed aan decoratieve elementen en accessoires. Bij een maximalistisch interieur draait het allemaal om het creëren van een warme en gezellige sfeer waarbij er veel ruimte is voor persoonlijke expressie.

interieurtrend-maximalisme
interieurtrend-maximalisme

In een maximalistisch interieur wordt er niet alleen gebruik gemaakt van verschillende kleuren en patronen, maar ook van verschillende materialen en texturen.

Zo kunnen er bijvoorbeeld verschillende soorten stoffen worden gebruikt, zoals fluweel, zijde en katoen. Ook kunnen er verschillende soorten materialen worden gebruikt, zoals hout, metaal en glas.

Een maximalistisch interieur kan op verschillende manieren worden gecreëerd. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van opvallende behangpatronen, kleurrijke kussens en tapijten, en kunstwerken aan de muur. Ook kunnen er verschillende soorten meubels worden gebruikt, zoals vintage meubels, moderne meubels en antieke meubels.

Bij een maximalistisch interieur draait het allemaal om het creëren van een unieke en persoonlijke sfeer waarbij er veel ruimte is voor creativiteit en expressie. Het is een stijl die niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook heel comfortabel en gezellig kan zijn.

Hoe Zorg je voor een Maximalistisch Interieur?

Een maximalistisch interieur kan een geweldige manier zijn om je persoonlijkheid en stijl in je huis te laten zien. Het kan een uitdaging zijn om een ​​maximalistisch interieur te creëren zonder dat het té rommelig of té overweldigend wordt. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Dierenlampen

Heel specifiek, zien we bijna altijd dierenlampen terugkomen bij een maximalistisch interieur. Supertof, want erg vaak passen die goed bij een urban jungle of bij de algemenere jungletrend in je interieur. 

Ik heb alvast mijn oog laten vallen op een lamp met een zwarte panter (aangezien wij altijd zwarte katten adopteren thuis). 

More is more

Een maximalistisch interieur draait om lekker veel overdaad en overvloed. Het is belangrijk om te onthouden dat meer in dit geval beter is.

Combineer verschillende patronen, texturen en kleuren om een ​​dramatisch effect te creëren. Durf te experimenteren met verschillende decoraties en accessoires om een ​​unieke look te creëren.

Ga voor lekker veel decoraties en denk niét aan al het afstofwerk, haha! 

interieurtrends-maximalisme
interieurtrends-maximalisme

Gedurfde kapstokken

Kapstokken hoeven echt niet meer superstrak en onopvallend te zijn in deze heerlijke trend: ze mogen best wel wat meer ‘blinggehalte’ hebben (yay, gouden kapstokken zoals deze design kapstok) of die veel breder zijn. 

Jouw jas netjes weghangen, wordt vanaf nu een feestje! 

Combineer stoffen

Een gemakkelijke manier om snel textuur en diepte toe te voegen aan een maximalistisch interieur is door verschillende stoffen te combineren.

Combineer bijvoorbeeld een fluwelen bank met een wollen kleed en een zijden kussen. Het contrast tussen de verschillende stoffen voegt visuele interesse toe aan de ruimte.

inspiratie-maximalistisch-interieur
inspiratie-maximalistisch-interieur

Opvallende kleuren

Een maximalistisch interieur is helemaal niet bang voor kleur. Gebruik felle en opvallende kleuren om een ​​dramatisch effect te creëren.

Combineer bijvoorbeeld een felgekleurde bank met een opvallend kunstwerk aan de muur. Voor nog meer tips, check ook zeker onze tips voor je posterwall onderaan het artikel. 

Het gebruik van kleur kan een erg krachtige manier zijn om een ​​ruimte tot leven te brengen.

Weg met witte muren

Een maximalistisch interieur draait om het maximaliseren van de ruimte. Witte muren kunnen de ruimte saai en ongeïnspireerd laten lijken.

Kies in plaats daarvan voor een opvallende kleur op de muren om de ruimte te laten spreken.

Overweeg ook om een ​​accentmuur te schilderen om visuele interesse toe te voegen.

Wil je liever geen volledige muren schilderen? Dan kan je aan de slag met stencils of met kleurvlakken (die ook weer niet te strak afgelijnd hoeven zijn).

maximalistisch-interieur
maximalistisch-interieur

Leef je uit met druk behang

Druk behang kan een geweldige manier zijn om een ​​maximalistisch interieur te creëren. Als je goed kan behangen (of dit laat doen), is het ook een manier om je ruimte supersnel om te toveren.

Kies een opvallend patroon en gebruik het op een accentmuur of in een hele kamer.

Combineer het behang met andere patronen en texturen om een ​​echt opvallende look te creëren.

Je kan ook spelen met stukken behangpapier in kadertjes voor je posterwall.

Geef je posterwall een make-over

Een posterwall kan een geweldige manier zijn om een ​​persoonlijk tintje toe te voegen aan een maximalistisch interieur. Kies posters met verschillende kleuren en patronen en combineer ze tot een opvallende collage.

Je kan ook helemaal zelf je eigen posters maken met acrylverf, waterverf en wat papier (let wel op dat je papier kiest dat hiertegen kan!). Ik heb zo zelf in mijn kantoor grote kunstwerken gemaakt met lekker felle kleuren en goud. 

Overweeg ook om andere decoraties toe te voegen, zoals foto’s of kunstwerken. Wissel af qua kaders: hoe opvallender, hoe beter! 

Combineer interieurtrends

Een maximalistisch interieur kan een geweldige manier zijn om verschillende interieurtrends te combineren.

Combineer bijvoorbeeld vintage meubels met moderne accessoires om een ​​unieke look te creëren. Durf te experimenteren met verschillende stijlen en trends om een ​​persoonlijke en opvallende look te creëren.

En denk eraan: eclectisch is top in jouw maximalistische interieur! 

Tweedehands en vintage interieurspulletjes

Tweedehands en vintage interieurspulletjes kunnen een geweldige manier zijn om een ​​maximalistisch interieur te creëren.

Kies bijvoorbeeld voor een vintage bank of een antieke kast.

Combineer deze stukken met moderne accessoires om een ​​unieke look te creëren. Of surf eens naar Marktplaats, Vinted of Etsy om heerlijke vintage en tweedehands schatten te shoppen voor je woning.

Laat kleuren terugkomen

Een maximalistisch interieur draait om het maximaliseren van de ruimte en het toevoegen van visuele interesse, ook door kleur.

Laat dus zeker kleuren terugkomen in verschillende elementen van de kamer om een ​​samenhangende look te creëren. Kies voor kussens in dezelfde kleur als de gordijnen of een vloerkleed in dezelfde kleur als het behang.

Door ervoor te zorgen dat je kleuren regelmatig laat terugkomen, kies je eerder voor een eclectisch kleurenpalette, in de plaats van dat het een rommeltje lijkt 😉

Maak een moodboard

Een moodboard kan een geweldige manier zijn om je visie voor een maximalistisch interieur te visualiseren. Verzamel foto’s, kleurstalen en stoffen en combineer ze tot een collage.