Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming?

(Last Updated On: October 19, 2022)

Vloerverwarming… als je net zo’n hekel hebt aan koude voeten zoals ik, is vloerverwarming een godsgeschenk! 

We hebben het niet laten installeren in ons huis en hebben daar vaak spijt van. Daarom zijn we toch aan het kijken om het over enkele jaren – als onze laminaatvloer er toch uit zal moeten – misschien toch te laten leggen. 

Klein nadeel voor ons: alles in ons huis is elektrisch. We hebben dus geen centrale verwarming, maar verwarmen met onze airco (die ook kan verwarmen). 

Maar ooh… heel eerlijk: het lijkt me zalig om ‘s winters een lekker warme vloer te hebben! 

Alright, naar het moraal van deze blogpost: welke vloeren kan je eigenlijk combineren met vloerverwarming en welke vloeren zijn hiervoor geschikt (of net helemaal niet)? Ik trok op onderzoek uit! 

Vloer voor vloerverwarming 

Stenen vloer (natuursteen)

natuursteen-tegels-vloerverwarming
natuursteen-tegels-vloerverwarming

Photo by Glen Ardi on Unsplash

Eerst en vooral begon ik te kijken naar een stenen vloer. Niet dat ik persé een stenen vloer wil, maar het is vaak een van de meest onderhoudsvriendelijke opties. 

Het is ook nog eens redelijk gemakkelijk te leggen (je zou dit zelfs zelf kunnen doen… iets wat wij toch wel vaak proberen in ons huis), dus ik begrijp wel waarom een stenen vloer vaak een populaire optie is. 

Kan je een stenen vloer combineren met vloerverwarming? Ja, zeker! En al helemaal als je voor een donkerdere natuursteen kiest.

Bij een lichtere natuursteen hou je er best rekening mee dat je een gegalvaniseerd wapeningsnet laat gebruiken in de dekvloer. Anders zou je wel eens roestvlekken in de vloer kunnen zien.

Gietvloer (betonvloer)

Gietvloer-vloerverwarming
Gietvloer-vloerverwarming

Photo by Dannie Jing on Unsplash

Een andere optie waar we naar hebben zitten kijken, is een gietvloer. Een cementgebonden gietvloer is ideaal om te gebruiken met vloerverwarming!

Doordat dit type vloer een erg goede warmteweerstand heeft, zal de warmte ook goed verspreid worden door de ruimte. 

Het staat dus niet alleen mooi (is ook vaak een van dé vloerentrends van het seizoen, zo’n gietvloer), maar kan je dus prima combineren met een vloerverwarming. 

Laminaat

laminaat-vloerverwarming
laminaat-vloerverwarming

Photo by Darren Richardson on Unsplash

Ik wilde ook eens checken of een laminaatvloer gebruikt kon worden samen met vloerverwarming. Op dit moment hebben wij namelijk laminaat liggen en ik vind het gevoel en de look van laminaat altijd heel erg fijn. 

Het ziet er lekker warm en cosy uit en is ook nog eens gemakkelijk in onderhoud. Maar kan je een laminaatvloer combineren met vloerverwarming? Ja, dat kan. Maar: het is een beetje ingewikkelder dan bij een stenen vloer. 

Het hangt er in eerste instantie ook vanaf uit welk materiaal je laminaat gemaakt is. Is het voornamelijk plastic? Dan is een vloerverwarming niet aan te raden.

Als er veel hout verwerkt zit in een laminaatvloer, moet je rekening houden met een geschikte ondervloer (die moet écht specifiek voor vloerverwarming bedoeld zijn). Daarnaast moet je er ook zeker op letten dat je een modern vloerverwarmingsysteem laat installeren met lagetemperatuurverwarming, zodat je woning heel geleidelijk op temperatuur komt. 

Kijk voor mooie laminaatvloeren zeker eens bij onlinevloerenspecialist.nl en vraag ook zeker even welke laminaat en ondervloer geschikt is voor je vloerverwarmingproject! 

Houten vloer

houten-vloer-vloerverwarming
houten-vloer-vloerverwarming

Photo by Beazy on Unsplash

Zoals ik hierboven al vertelde, moet je opletten met de combinatie hout en vloerverwarming. 

Ook hier moet de vloerverwarming zelf een moderne versie zijn die zorgt voor lagetemperatuurverwarming. Zorg ervoor dat je geen grote stijgingen en dalingen hebt in de temperatuur. 

Ook moet de vloerverwarming zeker diep genoeg geinstalleerd worden.

Leg geen tapijten op je houten vloer en zorg ervoor dat sofa’s hoog genoeg op poten staan. Vloerkussens zijn ook geen goed idee. Dan hou je de warmte vast en maak je de warmte té geconcentreerd.

Welke houtsoorten zijn wel of niet geschikt om te gebruiken samen met vloerverwarming? Je kan zeker eik gebruiken, maar verder hangt het af van de houtsoort zelf.

Is je houtsoort naar keuze gevoelig voor vocht of voor droogte en hitte? Die soorten hout laat je best links liggen. Het gaat dan onder andere om essenhout, beukenhout,…

Vraag dit zeker goed na bij zowel je leverancier van het hout als bij je leverancier voor de vloerverwarming! 

Werk het hout ook niet af met een laklaag, dit zal lelijk gaan schilferen door de warmte. 

Keramische tegels (keramisch parket)

keramisch-parket-vloerverwarming
keramisch-parket-vloerverwarming

Photo by David Libeert on Unsplash

Toen we onze laminaatvloer gingen uitkiezen, stonden we ook heel erg te twijfelen bij keramisch parket. Het zag er vaak hetzelfde uit als laminaat, maar was met een basis van steen. 

Toch hebben we er uiteindelijk niet voor gekozen, omdat we onze ondervloer etc al gegoten en gelegd hadden en keramische tegels te dik zouden zijn. Dan zouden we al onze deuren (inclusief de buitendeuren) moeten laten bijslijpen en daar hadden we écht geen zin in. 

Je kan keramische tegels en keramisch parket trouwens prima combineren met vloerverwarming en het is een van de opties die vaak aangeraden wordt door de installateur van de vloerverwarming. 

Een aandachtspuntje, zijn de voegen (uitzetvoegen). Bij tegelen heb je altijd uitzetvoegen, maar als je dit combineert met een vloerverwarming, moet je goed letten op het verband waarin de tegels gelegd worden. 

Bij wildverband heb je namelijk sneller last van uitzetvoegen die kunnen barsten en tegels kunnen loskomen. Dit geldt trouwens voor alle niet-doorlopende voegen! 

Ook is je ondergrond (de ondervloer, dus) heel erg belangrijk. 

Kan je tapijt leggen als je vloerverwarming hebt? 

tapijt-vloerverwarming
tapijt-vloerverwarming

Photo by Sven Brandsma on Unsplash

Ja, je kan een tapijt leggen als je vloerverwarming hebt, maar het hangt er sterk van af wel type tapijt je wil. 

Klakkeloos tapijttrends volgen wordt moeilijker, omdat je moet kiezen voor een tapijt dat niet te erg isoleert en dat warmte afgeeft. Dat is dus zeker een dun tapijt, of gemaakt uit bepaalde stoffen. 

Dikke tapijten of zeer fluffy tapijten zijn echt geen goede keuze als je ze wil combineren met vloerverwarming.

Je ziet het: er zijn veel keuze-opties als je voor een vloerverwarming wil gaan kiezen, maar overleg het toch nog altijd even uitgebreid met de installateur. Die kan je ook nog handige extra tips geven!

Samengevat

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming? 

  1. Stenen vloeren
  2. Gietvloeren (geen epoxy)
  3. Keramische tegels en keramisch parket
  4. Houten vloeren (extra opletten)
  5. Laminaat (extra opletten)