Hoe een PVC-vloer onderhouden?

(Last Updated On: May 24, 2022)

Wil jij graag weten hoe je een PVC-vloer moet onderhouden? Ik geef je graag mijn beste tips zodat jij je PVC-vloer kan blijven gebruiken en de vloer zo lang mogelijk kan meegaan. 

Zelf hebben we een PVC-vloer in onze woonkamer liggen. We merkten dat het onderhoud daarbij wel een beetje anders ligt dan het laminaat met hout. Daarom speciaal voor jullie, een artikel voor het onderhoud van de vloer! 

pvc-vloer-onderhouden-en-schoonmaken
pvc-vloer-onderhouden-en-schoonmaken

Photo by Thanos Pal on Unsplash

Pvc-vloeren kopen, wij zouden het je zeker kunnen aanraden. Maar let wel goed op het onderhoud! 

Laten we eerst beginnen bij het begin: wat is een PVC-vloer? Een pvc-vloer is een vloer die gemaakt is van PVC. 

Er zit geen hout in deze vloer, maar de vloer is gemaakt van kunststof (polyvinylchloride). Het lijkt vaak op een houten vloer, maar is dat niet echt. 

Denk dus zeker niet alleen aan de vinyl vloeren van de jaren ’80 en ’90, de PVC-vloer is echt wel uitgegroeid tot een grote interieurtrend en vloertrend! 

  • Hoe kan je een PVC vloer onderhouden?

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden, is om de PVC-vloer te onderhouden. Dit ligt wat anders dan het onderhoud van een parketvloer.

Het is heel belangrijk om je vloer zo snel mogelijk schoon te maken als je wat morst. Dit kan gewoon met een microvezeldoek met een sopje of wat allesreiniger. 

Het stofzuigen van de vloer is ontzettend belangrijk! Zo zorg je ervoor dat ook alle kleine vuiltjes snel opgeruimd geraken, denk maar aan zand en korreltjes vuil.

Een PVC-vloer is best krasgevoelig (de onze toch), dus hoe sneller je al die mini-krassende vuiltjes uit je huis kan krijgen, hoe beter! 

  • Wat mag je niet gebruiken?

Gebruik liever enkele producten niet om je mooie PVC-vloeren te onderhouden. 

Groene zeep gebruik je liever niet: de zeep is moeilijk om weg te krijgen van de vloer, maar zorgt er ook voor strepen die je erg moeilijk van de vloer kan verwijderen. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat de beschermlaag van de vloer verwijderd wordt, dat wil je natuurlijk niet. Ook gebruik je beter geen groene zeep omdat het zorgt voor doffe vlekken op je vloer. 

Schoonmaakazijn kan je gebruiken, maar wel heel erg verdund! 

Probeer ook zeker om geen stoomreiniger te gebruiken: een stoomreiniger werkt net goed omdat het water zo heet wordt, dat je alleen met stoom schoonmaakt. Heerlijk voor bijvoorbeeld een stenen vloer, maar zeker niet aangenaam als je een nieuwe PVC-vloer hebt. De hitte kan flinke schade aanrichten op de PVC-vloer. 

  • Voordelen van PVC-vloeren

Enkele voordelen van een PVC-vloer: de vloeren zijn sterk geluidsdempend. En eerlijk, als ik zo kijk naar onze eigen PVC-laminaatvloer, merk ik inderdaad dat er verschil zit tussen de variant van PVC en die van hout. 

Ook kan het best wel budgetvriendelijk gelegd worden! Vaak kan er ineens een ondervloer gemaakt worden 

Daarnaast gaat de vloer ook nog eens lang mee. Het zijn sterke vloeren. 

Door het vlakke oppervlak is deze vloer ontzettend gemakkelijk om te onderhouden. Je kan de vloer gemakkelijk stofzuigen, schoonmaken en vegen. 

Je kan de vloer ook heel gemakkelijk zelf leggen. Wel voorzichtig snijden (ook de plinten): door het PVC hadden wij daar soms wel moeite mee omdat er te veel plastic zichtbaar werd. 

  • Nadelen van PVC-vloeren

Een PVC-vloer kan best wel krasgevoelig zijn voor kleinere krasjes. 

Afhankelijk van de gekozen vloer, kan het wel zijn dat je wat meer betaalt voor je vloer.