De badkamertrends van 2023: de mooiste trends

(Last Updated On: March 21, 2023)

De badkamertrends 2023

De badkamer is een heerlijke plek, waar je uitgebreid kunt genieten en ontspannen. Kleed deze ruimte leuk aan en kies voor de juiste kleuren, voor een fijne en uitnodigende plek.

Ben je nieuwsgierig naar dé badkamertrends van 2023? Lees onderstaand artikel en laat je inspireren!

Lees ook zeker onze andere trendartikels: 

Natuurlijke kleuren

Het gebruik van natuurlijke kleuren in de badkamer is populair. Bovendien werken natuurlijke kleuren ontspannend op het menselijk brein.

badkamer-trends-natuurlijke-kleuren
badkamer-trends-natuurlijke-kleuren

Photo by Jared Rice on Unsplash

Je zorgt daarnaast voor rust en je kunt de dag fris en fruitig beginnen. In de avond na een harde dag werken, brengen de natuurlijke kleuren eveneens rust. Natuurlijke kleuren die je toe kunt passen, zijn onder meer lichtgrijs, bruin, wit en beige.

Bijzondere tegels

Een grote badkamertrend voor 2023: bijzondere tegels! Combineer enkele mooie tegels voor bijvoorbeeld de spatwand achter je bad of douche. 

badkamertrends
badkamertrends

Photo by Peter Larsen on Unsplash

Vooral de Marokkaanse tegels zijn heel hip, of kies voor Moorse tegels die ook in zijn. 

De tegels worden ook vaak in visgraatvorm gelegd, ondertussen toch al enkele jaren een grote trend in de interieurwereld. 

visgraat-tegels-badkamer
visgraat-tegels-badkamer

Photo by R ARCHITECTURE on Unsplash

Minimalisme

Minimalisme staat voor het wegnemen van aandacht voor teveel objecten in het leven. Minimalisme geeft doelgerichtheid en geluk, omdat je met minder ook prima kunt leven.

Ten eerste kun je een blik werpen op de functie van de badkamer, waaronder jezelf wassen of tandenpoetsen. Of wellicht is het een plek geworden, waar je een opslagruimte van hebt gemaakt?

minimalistische-badkamer
minimalistische-badkamer

Photo by Sidekix Media on Unsplash

Het is goed om al deze aspecten in beeld te brengen. Vervolgens loop je door de ruimte heen en bekijk je of er dubbele producten staan, of producten die over datum zijn. Producten die je eigenlijk nooit gebruikt mogen de deur uit.

Ruim deze spullen lekker op om meer ruimte te krijgen. Het kleurgebruik bij een minimalistische badkamer bestaat veelal uit wit. Wit is een eenvoudige kleur, maar dit zorgt ook voor een stukje kalmte en eenvoud.

Pastelkleuren

Pastelkleuren geven een zachte en gemoedelijke uitstraling. Pastelkleuren zijn er bovendien in verschillende tinten, zodat er voor iedere smaak een pastelkleur te vinden is.

Denk aan: roze, mintgroen, zeegroen of lichtblauw. Pastelkleuren vormen daarnaast een goede combinatie met helder wit. Tegels bepalen voor een groot gedeelte de sfeer die je neer wilt zetten.

pastel-badkamer
pastel-badkamer

Photo by Danny Howe on Unsplash

Je kunt voor pastelkleurige tegels gaan, dit fleurt je badkamer gelijk op. Je kunt verschillende pasteltinten met elkaar combineren, zodat je een speels effect krijgt.

Andere accessoires mogen voorzien zijn van pasteltinten, zoals kaarsen, zeeppompjes, badmatten en spiegels.

badkamer-pastelkleuren
badkamer-pastelkleuren

Photo by Grace Kelly on Unsplash

Maak een mini-spa van je badkamer

Hoe fijn is het om uitgebreid in bad te gaan en jezelf te verzorgen in je eigen mini- spa? Je maakt een eigen mini-spa nu volledig thuis! Je ontvlucht als het ware de hectiek van de dag en komt even helemaal tot rust.

Daarnaast is een spa in je eigen badkamer een win-win-situatie, want je hoeft de deur niet uit. Verlichting is bepalend voor een gemoedelijke sfeer.

badkamer-trends
badkamer-trends

Photo by Zane Persaud on Unsplash

Ga voor dimbare lampen, zodat je op ieder moment van de dag zelf kunt bepalen hoeveel licht gewenst is. Kies ervoor om alle lampen uit te doen en gezellige kaarsjes neer te zetten.

Kaarsen zijn namelijk echte sfeermakers in iedere ruimte, dus ook in de badkamer. Gebruik een lekker en ontspannend geurtje, zoals eucalyptusolie, rozenolie of lavendelolie. Deze werken stuk voor stuk geweldig op je zintuigen.

trends-badkamer
trends-badkamer

Photo by shawnanggg on Unsplash

Japandi

Combineer Japans minimalisme met Scandinavië en je krijgt Japandi. Japandi combineert het beste van deze twee werelden in één woonstijl.

Japandi vormt in 2023 de trend op het gebied van badkamers. Het geeft een meditatieve en rustige omgeving.

badkamer-japandi
badkamer-japandi

Photo by Backbone Visuals on Unsplash

Scandinavische woonstijlen kenmerken zich door licht hout, pasteltinten en een strakke vormgeving. Elk object heeft zijn eigen functie en wordt zorgvuldig uitgekozen.

De Japandi stijl vormt een mooi contrast tussen licht en donker, waarbij een stukje minimalisme om de hoek komt kijken.

trendy-badkamer
trendy-badkamer

Photo by Laurence Katz on Unsplash

Een badkamer in de Japandi stijl heeft daarnaast natuurlijke materialen, waaronder rieten mandjes of rieten badmatjes en ook zachte en donkere tinten.

Luxe badlakens en badtextiel

Badtextiel bestaat onder meer uit handdoeken, badjassen, douchelakens, washandjes en badmatten.

Badtextiel maakt een badkamer compleet. Katoen is een sterk, stevig en huidvriendelijk materiaal voor badtextiel. Vocht wordt snel geabsorbeerd en je kunt katoen in verschillende kleuren en diktes kopen.

luxe-handdoeken
luxe-handdoeken

Photo by Isabela Kronemberger on Unsplash

Je kunt kiezen voor luxe kleuren, zoals donker en aardetinten, of voor fris wit. Naast katoen, zijn er luxe badlakens en badtextiel van bamboe.

Bamboe is krachtig, duurzaam, licht van gewicht en toepasbaar voor een gevoelige huid. Ten slotte voelt bamboe, heerlijk zacht aan voor de huid en dat versterkt het luxe gevoel aanzienlijk.

Badlakens ogen een stukje extra luxueus, als je de keuze maakt voor een lekker groot formaat.

Natuurlijke materialen

Er zijn veel verschillende natuurlijke materialen verkrijgbaar. Je haalt als het ware de natuur naar binnen en komt volledig tot rust na een harde dag werken, of je begint in de ochtend weer fris aan je dag.

Natuurlijke materialen voor je badkamer bestaan uit hout, steen, marmer, beton en het inzetten van planten.

marmer-badkamer
marmer-badkamer

Photo by R ARCHITECTURE on Unsplash

We nemen als eerste voorbeeld hout. Hout kun je goed combineren met natuurstenen en ze zorgen voor een stukje sfeer en warmte.

Sobere badkamers krijgen een boost en worden voorzien van rust en verbondenheid met de natuur. Uiteraard is het van belang behandeld hout te gebruiken, omdat het hout goed tegen vocht moet kunnen.

Planten in de badkamer

Planten geven een mooie uitstraling aan iedere ruimte en bovendien zuiveren ze de lucht. Voorbeelden van planten die je uitstekend kunt neerzetten in je badkamer zijn: Kentia palm, dit is een groot exemplaar met een sierlijk uiterlijk, die je op de vloer neer kunt zetten.

De Kentia palm heeft weinig verzorging nodig. De Sanseveria is een oersterke plant. De Sanseveria staat mede bekend onder de naam vrouwentong.

planten-badkamer
planten-badkamer

Photo by Laurence Katz on Unsplash

Het bijzondere aan de Sanseveria is onder meer dat vocht vastgehouden wordt in de bladeren. Deze kan in iedere ruimte zijn plekje weten te bemachtigen, filtert de lucht en houdt de vochtbalans op pijl.

Een andere uitstekende plant is de varen. Varens zijn dol op een hoge luchtvochtigheid, waarbij een donker plekje gelukkig geen probleem vormt en je kunt ze eenvoudig onderhouden.

planten-in-de-badkamer
planten-in-de-badkamer

Photo by Lisa Moyneur on Unsplash

Beige

Je kunt veel kleur toepassen in je badkamer, echter soms is een lichte en zachte kleur al een hele goede keuze. Beige kan met veel andere kleuren worden gecombineerd en beige heeft tevens een tijdloos karakter.

Wetenschappers tonen aan dat neutrale tinten uitnodigend werken op de zintuigen, zodat je voortreffelijk kunt ontspannen.

beige-badkamers
beige-badkamers

Photo by Sanibell BV on Unsplash

Wellicht komt beige saai over, maar zoals gezegd kun je deze prima combineren met een kleur naar keuze, zodat je eventueel een meer spannend geheel krijgt. Beige doet het uitstekend met donkere kleuren, zoals zwart en bruin.

Donker en licht met elkaar combineren zorgt voor een contrasterend en stijlvol geheel. Wil je een kalme ruimte creëren, dan kun je er kiezen om meerdere tinten beige en wit met elkaar te combineren.

Zwart-wit

Deze kleurencombinatie wordt vaak gezien als gedurfd en gewaagd. Wist je dat je met deze kleuren alle kanten op kunt gaan?

Speel met deze kleuren en je kunt zowel een subtiele badkamer krijgen, of een badkamer vol met lef. Als je gaat voor een subtiele sfeer dan kun je het contrast minder groot maken.

zwart-witte-badkamer-trend
zwart-witte-badkamer-trend

Photo by Hemant Kanojiya on Unsplash

Zwart en wit is bovendien een klassieke kleurencombinatie die ieder seizoen weer terugkeert. Zwart en wit kun je op mooie wijze terug laten keren in de accessoires, alsook op de muur of de vloer.

Veel marmersoorten zijn voorzien van de kleuren zwart-wit en dit vormt een mooie combinatie met overige zwarte of witte elementen. Het gebruik van zwarte kranen zijn het proberen meer dan waard als je eens iets anders wilt dan een standaard RVS kraan.

Milieuvriendelijk en duurzaam

Duurzaam en milieuvriendelijk leven is een belangrijk aspect geworden. De badkamer kun je voorzien van milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.

Je kunt daarbij denken aan een kleine aanpassing, zoals het kiezen voor duurzame materialen, waaronder gerecycled materiaal voor de tegels. Of maak een nog kleinere stap, door bijvoorbeeld shampoo of zeep zonder verpakking te kopen.

duurzame-badkamers
duurzame-badkamers

Photo by Bilal Mansuri on Unsplash

Gedurende het ontwerp kun je het duurzame en milieuvriendelijke aspect een rol laten spelen. Denk hierbij aan goede ventilatie in de badkamer, dit voorkomt tevens vochtproblemen.

Het raam openen kan natuurlijk ook er kan echter wel wat warmte verloren gaan en dit is natuurlijk zonde. Regendouches zijn al geruime tijd een trend, maar ze zijn zonder aanpassingen helaas niet waterbesparend.

Gelukkig zijn er regendouches verkrijgbaar met een waterbesparende functie, zodat je hier alsnog van kunt genieten.

Donkere kleuren voor een warme sfeer

Donkere kleuren dragen bij aan een gevoel van luxe en warmte. Vind je het gebruik van donkere kleuren nog te spannend?

Niet nodig, want als je gebruik maakt van één specifieke donkere kleur kun je alsnog een prachtig en rustig ogend resultaat bereiken.

donkere-badkamer
donkere-badkamer

Photo by Laurence Katz on Unsplash

Zwart, donkergrijs of donkerblauw kun je goed gebruiken voor een kleine badkamer, het maakt de ruimte niet kleiner, maar zorgt wel voor het echte luxe gevoel op kleine schaal.

Hexagon tegels vormen een trend in 2023, hexagon tegels zijn verkrijgbaar in vele kleuren. Hexagon tegels, worden ook honingraattegels genoemd. Het zijn zeshoekige tegels en je kunt ze gebruiken voor de vloer of de wand.

donkere-badkamers
donkere-badkamers

Photo by Sven Brandsma on Unsplash

Deze tegels zijn niet alleen apart, ze realiseren tevens een levendige en aparte vormgeving. Door het aparte uiterlijk van de tegel inclusief een donkere kleur kun je duidelijke statement neerzetten.

Hotel chic badkamer

Hotel chic staat voor de sfeer en de luxe van een sterrenhotel. Nu creëer je deze luxe sfeer gewoon in je eigen woning.

Het boeken van dure hotels hoeft niet meer en je kunt alsnog het gevoel van luxe en weldaad ervaren in je eigen vertrouwde omgeving, hoe fijn is dat?

Deze stijl komt echt tot leven door te kiezen voor de juiste kleuren en materialen in je badkamer. Een badkamertrend is evenzeer het combineren van twee aangename ruimtes in huis, namelijk de badkamer en de slaapkamer.

hotel-badkamer
hotel-badkamer

Photo by Sanibell BV on Unsplash

Deze twee ruimtes combineren draagt bij aan het hotel chic gevoel, omdat vele hotels gebruik maken van dit concept.

Het is goed om rekening te houden met het type vloer van je slaapkamer en de badkamer, zodat deze beiden vochtbestendig zijn. Scheidingswanden kun je goed toepassen, denk hierbij aan mat glas of het gebruik van glas met eventuele glanzende elementen.

Het kleurgebruik mag bij de hotel chic stijl niet vergeten worden. Bij de hotel chic stijl zie je veel rijke kleuren, zoals donkerblauw, zwart of donkergroen terugkeren.

Zet accessoires neer die het luxe gevoel benadrukken. Dit kunnen accessoires zijn met zwarte, zilveren, of gouden accenten. Zet een mooie badjas, net zoals in een hotelkamer neer.

Een aroma diffuser kun je ook bij het geheel betrekken, zodat ieder zintuig wordt betrokken.

Gouden accenten in de badkamer

gouden-accenten-badkamer
gouden-accenten-badkamer

Photo by Christian Mackie on Unsplash

Terrazzo accessoires

Ook erg leuk in je badkamer (en we hebben het zelf ook): terrazzo accessoires. Van je tandenborstelhouder tot een mooi plateau om je beautyspullen op te plaatsen. 

Let wel op: je kan vaak terrazzospulletjes niet waterdicht maken (toch zeker niet als ze van Jesmonite gemaakt zijn), dus let op waar je alles neerzet. 

badkamertrends-terrazzo
badkamertrends-terrazzo

Photo by Miska Sage on Unsplash