Onderhoud van je laminaatvloer? Dit zijn onze favoriete tips & schoonmaaktips

(Last Updated On: October 18, 2022)

Wij hebben zowel boven als beneden een laminaatvloer gelegd. Dat leek ons vooral lekker makkelijk naar onderhoud toe en konden we ook gewoon zelf leggen.

Kijk, als je aan het verbouwen bent, is het heel erg fijn om enkele dingen zelf te kunnen doen, dat spaart niet alleen flink wat geld uit, maar ook tijd!

hoe-een-laminaatvloer-onderhouden
hoe-een-laminaatvloer-onderhouden

Photo by Thanos Pal on Unsplash

Oké, je bent tijd kwijt om laminaat te leggen, dat is zeker zo, maar je bespaart veel tijd met het zoeken, vinden én bevestigen van een aannemer of vakman (echt niet normaal, hebben jullie daar ook zo veel problemen mee?).

Heb je een laminaatvloer laten leggen in de plaats van een pvc vloeren en wil je weten hoe je nu de vloer moet onderhouden? Dan geef ik je graag mijn beste tips! 

Laminaat onderhoud

Als je de laminaatvloer eenmaal gelegd hebt, komt er natuurlijk wel wat onderhoud bij kijken. 

Je onderhoudt de laminaatvloer het mooiste door iedere paar dagen stof en vuil te verwijderen (stofzuigen, Swiffer,…). Dweil daarnaast ook nog eens de vloer met een laminaatreiniger of allesreiniger. Spoel hierna de vloer met water en haal al het water weer van de vloer met een goed uitgewrongen dweil. 

Je wilt namelijk niet te veel water op de vloer laten liggen, dan komt het niet goed met de laminaatvloer. 

onderhoud-van-laminaat
onderhoud-van-laminaat

Photo by Sidekix Media on Unsplash

Vlekken op laminaatvloer verwijderen

Water en vocht

Het allerbelangrijkste is dat je eerst en vooral het meeste van het vocht of de vlek weghaalt met een droge doek of met keukenpapier. 

Daarna, afhankelijk van het type vlek, kan je echt beginnen met het verwijderen van de vlek. Gebruik daarvoor wat lauw water en laminaatreiniger (onder ander te krijgen bij laminaatenparket) of allesreiniger. 

Verf

Heb je verf gemorst op je laminaatvloer? Ah, herkenbaar… dat hebben wij ook enkele keren gehad. Hierbij hangt de oplossing erg af van de verf die je gebruikt hebt. WIj hebben watergedragen muurverf gebruikt, maar hadden wel wat sterkers nodig om de verf te verwijderen. 

Uiteindelijk hebben we daarvoor cellullose thinner heeeel lichtjes aangebracht. Haal daarna ook altijd nog een doek met lauw water over je vloer om alle restanten van cellullose thinner van de vloer te verwijderen. 

Vetvlekken

Vetvlekken, daar moet je ook heel erg snel bij zijn! Dep eerst en vooral het meeste van het vet zo snel mogelijk op en poets daarna de vlek met een laminaatreiniger. 

Schoenenstrepen

Heb je zwarte strepen van schoenen op je vloer? Ook dat moet je proberen om snel van je vloer te krijgen. Mij lukt het gemakkelijk met een doekje met wat reinigingsmiddel op een microvezeldoekje.

Fietssporen

Nog eentje: wij hebben door mijn elektrische fiets die binnen staat, bandensporen op onze laminaatvloer. Daarvoor gebruik ik een Magic Eraser, super gemakkelijk! 

Vlekken op laminaatvloer voorkomen

Natuurlijk is het beter om de vlekken op je laminaat te voorkomen. 

 • Draag geen schoenen binnen in huis
 • gebruik een inloopmat als je het huis inkomt
 • Gebruik vilten of silicone stoeldoppen en tafelpootdopjes (wij hebben nu silicone stoeldoppen gekocht voor onze nieuwe stoelen omdat onze vorige stoelen echt diepe en grote krassen gemaakt hebben op de laminaat, ze zijn echt ideaal)
 • Als je dweilt, pas dan op en gebruik niet te veel water. Je wil zeker geen binnendringend vocht in je vloer krijgen. 
 • Heb je kamerplanten of bloemen in huis? Leuk, maar let heel goed op voor watervlekken. Zet altijd een schoteltje onder de bloempotten en gebruik geen stenen of terracotta bloempotten. 
 • Ook voor drinkbakjes van je huisdieren moet je goed opletten
 • Heb je een fonteintje in huis staan? Zorg er dan ook voor dat het water niet op de vloer kan komen
 • Toch een glas water omgestoten of water gemorst? Dweil het dan zo snel mogelijk op en gebruik wat keukenpapier om het meeste water zo snel mogelijk weg te halen. 
 • Behandel je vloer – als een houten toplaag hebt – ook zeker met de juiste producten om de houten toplaag in topconditie te houden

Krassen op je laminaatvloer voorkomen

Een van de ergste dingen die je laminaatvloer kan overkomen, behalve de waterschade, is allerlei soorten krassen op je nieuwe laminaatvloer. 

Zo hadden wij onze stoelen (die je echt moet schuiven om onder tafel te krijgen) beplakt met van die vilten stickertjes, maar die vlogen er al snel af. Je zou onze arme laminaatvloer nu moeten zien… echt superdiepe krassen, zo zonde! 

Ik zou je dus zeker aanraden om goed op te letten dat deze beschermingsviltjes goed blijven plakken en ze regelmatig te vervangen. Stofzuig de stoelpoten ook goed!

Krassen op je laminaatvloer verwijderen? 

Wat moet je doen als je net zoals wij diepe krassen hebt in je laminaatvloer? We zijn nog een beetje aan het rondkijken voor oplossingen omdat wij een meer grijs getinte vloer hebben en de beschikbare oplossingen voor ons niet zo handig zijn. 

Was-setjes

Er bestaan namelijk speciale was-setjes voor je laminaatvloer. Daarvan laat je dan een klein beetje was smelten, recht in de krassen. Ideaal als je vloerkleur overeen komt met de kleuren van de was, maar bij ons is dat helaas niet het geval. 

Olie

Een andere tip die ik al gelezen heb, maar nog niet uitgeprobeerd, is om de krassen te behandelen met een olie, zoals olijfolie. Dit zou werken omdat je zo de vaak lichtere kleur van de kras, weer wat donkerder maakt. 

Je laminaat streeploos reinigen

Wil jij graag dat je laminaat er helemaal streeploos uitziet? Dan heb ik nog even mijn eigen, persoonlijke beste tips voor jou verzameld: 

 • Voeg een drupje schoonmaakazijn toe aan het warme water (niet te veel, je wilt de vloeren ook niet te erg ontvetten)
 • Poets met de legrichting van je laminaat mee
 • Ga daarna nog eens met volledig zuiver water over de vloer
 • Gebruik altijd een super uitgewrongen dweil of Swiffer Wetjet oid
 • Droog de vloer
hoe-je-laminaatvloer-reinigen
hoe-je-laminaatvloer-reinigen

Photo by David Libeert on Unsplash

De laminaatvloer is dof

Ah, deze vraag krijg ik ook regelmatig! Help, mijn laminaatvloer is dof! Dan heb je te veel allesreiniger (vooral die van niet-biologische merken hebben dit), toegevoegd. Groene zeep raad ik je trouwens ook af om te gebruiken. 

Ga nog eens met alleen water over je vloer zodat je alle resten van reinigers weghaalt. Droog de vloer. 

Hoe laminaatvloer stofzuigen

Er bestaan speciale opzetstukken om je laminaatvloer te stofzuigen, gebruik deze dan ook zeker. Vaak hebben deze wat extra haren of zijn ze afgewerkt met kleine kussentjes. Zo kan je het stof opzuigen, maar 

Dit moet je vooral niet doen

Laminaat dweilen met Dreft

Kijk, dit wil je niet doen! Door je laminaat te dweilen met Dreft of ander afwasmiddel, krijg je een superdoffe laminaatvloer. Je haalt alle natuurlijke vetten, die sowieso wel in het hout zitten, zo helemaal weg. 

Alleen als je een echt grote vetvlek hebt, kan je wat Dreft of ander afwasmiddel gebruiken. Gebruik het dan ook alleen voor spotcleaning. 

Ammoniak

Komop, het gebruik van Ammoniak is echt niet meer van deze tijd. Daarnaast zal het je vloer alleen maar slechter maken, gewoon laten staan, dus. 

Stoomreiniger

Gebruik ook geen stoomreiniger: dit zal ervoor zorgen dat je vloer heel erg dof wordt. Zonde van je investering in een mooie laminaatvloer! 

Moet je laminaat in de was zetten? 

Nee, een laminaatvloer is geen gewone houten vloer die je in de was moet zetten. De laminaat zelf is hiervoor al behandeld.