Houd je van rode wijn? Dan schenk je misschien geregeld een glaasje in voor jezelf. Om optimaal van het wijntje te genieten, is het belangrijk dat je hem op de juiste manier bewaart. Dit komt de smaak van de rode wijn namelijk ten goede. Als je vaak rode wijn drinkt, denk je waarschijnlijk dat je wel weet hoe je het bewaart. Maar is dit eigenlijk wel zo? In deze tekst vertellen we je wat de beste manier is om rode wijn te bewaren.
Photo by Kelsey Knight on Unsplash

De ideale temperatuur
Waar witte wijn en rosé gekoeld het lekkerst zijn, geldt dit voor rode wijn niet. Heb je een flesje Amarone wijn gekocht? Bewaar deze dan bij voorkeur op een plek waar de temperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Dit is namelijk de ideale temperatuur voor rode wijn. Als je de wijn bij een hogere temperatuur bewaart, veroudert de wijn sneller. Koudere temperaturen zijn ook niet bevorderlijk voor de wijn. De kurk kan dan uitdrogen, waardoor er mogelijk zuurstof bij de wijn komt. Temperaturen onder of boven de 10 tot 15 graden komen de smaak van rode wijn niet ten goede.
Wijnkelder of wijnklimaatkast
In de koelkast is het kouder dan 10 graden en in huis warmer dan 15 graden. Daarom vraag jij je misschien af wat de beste plek is om rode wijn te bewaren. Als je een (wijn)kelder hebt, is dit een uitstekende plek. Het is hier vaak net wat warmer dan in de koelkast, maar kouder dan in de keuken. De kans is dan ook groot dat de temperatuur hier tussen de 10 en 15 graden ligt.
Als je geen wijnkelder hebt, biedt een wijnklimaatkast uitkomst. Dit apparaat is ontwikkeld om wijn op de juiste temperatuur te bewaren. Bovenin is het vaak warmer, onderin juist koeler. Een wijnklimaatkast is hierdoor niet alleen geschikt voor rode wijn, maar ook voor witte wijn en rosé. Bij sommige wijnklimaatkasten kun je de temperatuur zelfs per zone regelen. Zo weet je zeker dat je wijn altijd op de juiste temperatuur bewaart.
Bewaar rode wijn op een donkere plek
Bij het bewaren van rode wijn moet je niet alleen naar de temperatuur kijken. De wijn mag namelijk ook niet te veel blootgesteld worden aan licht. Gebeurt dit wel? Dan verliest de wijn zijn smaak. Als je rode wijn in een wijnkelder of wijnklimaatkast bewaart, hoef je hier niet bang voor te zijn. In zowel een kelder als wijnklimaatkast komt weinig tot geen licht binnen.
Wat doe je met een geopende fles?
Heb je een fles Nebbiolo wijn geopend, maar drink je hem niet helemaal leeg? Gooi het restje dan niet weg, wat je kunt een geopende rode wijn prima bewaren. Laat hem niet op het aanrecht staan, maar zet hem in de koelkast. De lage temperatuur zorgt ervoor dat de wijn minder snel oxideert. Vergeet niet om de fles af te sluiten. Dit kan met de kurk of een wijnstopper. Door de fles af te sluiten, voorkom je dat er zuurstof bij de wijn komt.