Vinted app (klachten, fraude ): betrouwbaar of opgelicht?

Laatste update

Ik koop en verkoop nu al ruim 8 maanden op Vinted: tijd om nog extra updates en ervaringen te geven over deze app! Voor ik begon met kopen en verkopen op de Vinted app wou ik zeker zijn of het wel de moeite zou zijn en of het wel betrouwbaar genoeg was. Zelf verkoop en koop ik al jaren tweedehands op Marktplaats en 2ehands.be dus besloot ik Vinted al eens te googlen. Niet zo heel slim, want ik kwam veel verschillende klachten tegen over fraude, dat de app niet betrouwbaar was en nog meer leuks.

Eerlijk gezegd: ik was een beetje afgeschrikt. Toch besloot ik om gewoon eens te gaan proberen of ik nog kleding tweedehands verkocht kreeg, die ik op geen ander platform verkocht had gekregen.

Het ding is: tevreden mensen laten sowieso amper reacties achter, vooral misnoegde mensen doen dat… en dat geldt voor alles op internet. Eerlijk gezegd zie ik tussen die klachten ook mensen staan die écht voorzichtiger hadden kunnen zijn, dus ik geef je graag tips mee.

Mijn eerste ervaringen met Vinted (zie link)

En eventjes heel duidelijk: ik ben helemaal niet gesponsord om dit artikel te schrijven hoor, ik ben gewoon erg enthousiast!

Hoe ging het met mijn aan- en verkopen?

Op het moment van schrijven heb ik veel pakketjes verzonden en gekocht. Daarvan was er 1 iemand die niet 100% tevreden was met haar jurkje, maar dat hebben we direct weer in orde gemaakt.

Ik kocht gemakkelijk een dertigtal items (euh hallo :)) en heb daarbij eigenlijk niet echt een  probleem gehad. Wat heb ik dan voornamelijk gekocht? Jurkjes en shirtjes van King Louie, enkele tassen van Oilily die ik al lang zocht, een HP Sprocket printertje, en een paar mooie tassen. Ik wist op voorhand (behalve bij 1 tasje van Oilily) hoe de items eruit zouden zien, en nadat ik het Oilily-rugzakje binnenkreeg dat toch echt veel meer beschadigd was dan ik op voorhand wist, vroeg ik altijd wat extra foto’s. Bij dat rugzakje heb ik trouwens wel een slechte review gegeven, maar het daar verder bij gelaten. Het was niets onoverkomelijks en ik had geen zin in gedoe. Het rugzakje terugsturen naar Frankrijk had me handenvol geld gekost, meer dan ik ervoor betaald had.

Werd ik op Vinted opgelicht door een koper?

Ook kreeg ik te maken met een gevalletje van oplichting (of dat denk ik toch): ik had een setje mini lipsticks van Charlotte Tilbury verkocht, die volgens de koper helemaal gesmolten aangekomen waren. Ik diende een klacht in bij Vinted omdat ik ze zo dus écht niet opgestuurd had, maar daar werd niets mee gedaan (ze vragen dan ook bewijs, maar ik maak nu niet echt foto’s van hoe ik pakketjes verstuur en de inhoud, wie doet dat dan wel??).

Wel kreeg ik een dag later een berichtje van Vinted dat ik het geregeld moest krijgen met de koper omdat ik volgens hen een item op de post had gedaan dat niet was zoals beschreven en dat anders streng opgetreden zou worden en mijn account gesloten zou worden. Euh, what the f…? Daarop stuurde de koper mij dat ik haar maar geld moest geven om het terug te sturen (zo werkt het dus niet op Vinted, maar goed). Toen ik keek hoeveel het me zou kosten om de ondertussen gesmolten lipsticks terug te krijgen, kwam ik uit op een bedrag waar ik ze ongeveer voor verkocht had… maar dan mét een hoop gedoe en zever, waar ik eerlijk gezegd dus echt geen zin in had. Dus heb ik met mijn stomme kop maar gezegd dat we het zo gingen laten, ik heb namelijk een druk leven en geen zin in dat soort gezeik. Maar… hoe langer ik erover nadenk, hoe meer dat ik toch denk dat ik ook te maken heb gekregen met oplichting op Vinted. Dit is namelijk een variant die vaak voorkomt: kopers dienen een neppe klacht in (en maken zelf het item wat stuk, laten het smelten, maken er vlekken op,…) en eisen dan hun geld terug bij Vinted. Vinted gelooft helaas de verkopers bijna nooit en kiest bijna altijd de kant van de kopers. Daardoor zit je met een account die geblocked kan worden (je kan niet zo snel een nieuwe aanmaken) en je wilt zoiets gewoon terug geregeld hebben. Daardoor zie je door de hoge verzendkosten vaak weer af van terugsturen omdat het item vaak goedkoper was dan de verzendkosten. Veel kopers maken daar misbruik van.

 

Vinted: slechte ervaringen en klachten

Een pakket dat ik verkocht had werd door DHL bij de buren van de koper geleverd waardoor het ‘kwijt’ was, maar daar heeft Vinted mij ook gewoon voor terugbetaald. Hetzelfde bij een tasje dat ik gekocht had, maar dat door de sociale onrusten bij Mondial Relay kwijtgeraakt was, dat kreeg ik vlot terugbetaald. Het is soms wel wat ping-pongen met de klantendienst, maar ik heb wel het gevoel dat ze je willen helpen. Ook al vragen ze voor de vierde keer in een week dezelfde vragen 😉

 

Hier link ik ook eventjes mijn account, zo kan je alles checken.

Fraude op Vinted: wees slim!

Zoals op ieder tweedehandsplatform komt er weleens fraude voor, foute mensen zullen nu eenmaal altijd proberen om nieuwe manieren te vinden om mensen op te lichten. Gelukkig kan je jezelf daar in ieder geval al iets beschermen:

Hoe kan je jezelf beschermen tegen oplichters en fraude?

Koop en verkoop geen grote merken à la Chanel, Louis Vuitton, Nike,… items die sowieso à volonté nagemaakt worden. Je bent niet zeker of je wel een product koopt dat 100% echt is. Waarom ook niet verkopen? Wel, hier gaan de oplichters mee aan de slag: ze kopen je product (het geld wordt altijd op een rekening van Vinted gehouden, tot de verkoop 100% rond en goedgekeurd is) van een groot merk (Gucci, Nike, Chanel,… wat er maar gewild is), krijgen het aan en laten dan aan Vinted weten dat het niet authenthiek is. Daar loopt blijkbaar veel bij mis:

– Heb je erg dure items die je wilt verkopen? Dan doe je dat beter face to face (ook 2ehands en marktplaats zijn hier geen goed idee) of via gespecialiseerde websites zoals Rebelle,… Ook koop je beter geen dure items op tweedehands websites zoals marktplaats, Vinted of 2ehands. Er is een veel te grote kans dat de items nep zijn.

–  Vraag extra foto’s! Een van de klachten die ik vaak las, is dat het item er op de foto’s niet vuil of beschadigd uitzag, terwijl het dat in werkelijkheid wel is. Ik vraag daarom vaak om extra foto’s met een briefje met de datum erbij.

– Lees de reviews! Zoooo belangrijk: weet met wie je een aankoop aangaat! Hebben ze al regelmatig steken laten vallen? Niet kopen!

Betaal alleen via Vinted en blijf gewoon op Vinted. Ongelofelijk dat ik dit erbij moet typen, maar mensen luisteren blijkbaar echt niet naar dit advies en zijn dan kwaad op het medium (of dat nu Vinted, 2ehands, Marktplaats,…is) en niet op hun eigen fouten. Er wordt al jaar en dag gewaarschuwd om niet in te gaan op mensen die je vragen om te betalen via Paypal, te betalen via een heel ander platform dan waar je op zit. Wilt de verkoper (of soms koper) het alleen maar regelen via Paypal, Whatsapp,… alles wat maar NIET de officiële Vinted app is? Willen ze dat je eerst enkele centen overschrijft naar hem om jouw credibiliteit te checken? Laat ze dan maar lekker oprotten. Simpel. 

Opgelicht op Vinted? Hoe voorkomen?

Nog even samengevat: hoe voorkom je dat je opgelicht wordt op Vinted?

 • check de verkoper grondig: lees alle reviews en bekijk wat de verkoper allemaal verkoopt
 • is het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat hoogstwaarschijnlijk ook
 • verkoopt de verkoper een hoop héél gewilde items? (klopt nooit echt he…)
 • Vraag een nieuwe foto van het product mét een handgeschreven briefje met de datum erop
 • Betaal NOOIT via een andere manier dan via de app van Vinted. NOOIT.
 • Betaal dus ook NOOIT een voorschot (al is het maar een cent) op een Paypalrekening
 • Vraagt de verkoper om de verkoop te regelen via Paypal, Whatsapp,…? Rapporteer die persoon direct bij Vinted en ga NIET verder met de verkoop
 • Koop geen items van grote, bekende merken zonder een certificaat of bonnetje (Nike, Chanel, Adidas,…).  Deze items worden op grote schaal nagemaakt
 • verkoop geen dure items via Vinted
 • Wordt de verkoper/ koper ineens erg vervelend als je vragen stelt? Da’s nooit een goed teken…
 • Vanzelfsprekend, maar toch: geef nooit persoonlijke informatie door als het niet nodig is. Via Vinted hoef je zo goed als nooit extra info te geven, alles zit in de app

Is Vinted betrouwbaar?

Ikzelf vind Vinted dus wél heel erg betrouwbaar, maar ik neem er ook wel mijn voorzorgen voor.

Mijn favoriete aankopen op Vinted:

Maar wat zijn na al die aankopen dan mijn grote favoriete aankopen geweest op Vinted, die ik in goede staat binnen kreeg?

 

In welke talen bestaat Vinted?

Nog een vaak gehoorde klacht (zeker van Nederlanders): Vinted is erg gericht op Frankrijk en dat was ook een van hun grootste afzetmarkten. Nu breiden ze ook meer en meer uit naar Nederland, België,… voor de meeste Belgen is het niet zo’n groot probleem om met de verkopers in het Frans te communiceren, maar voor Nederlanders is dat vaak een heel ander verhaal.

Zelf schakel ik snel over naar het Frans (ik ben dan ook een Belg die Frans verder gestudeerd heeft in het hoger onderwijs), maar als het ook mij wat te ingewikkeld wordt, ga ik naar het Engels. En dat gaat ook echt wel prima, hoor. De app vertaalt zichzelf trouwens, het enige Franse is de communicatie met verkopers.

Je kan zoeken in de buurt én je kan zoeken op locatie (en dan bijvoorbeeld België of Nederland ingeven). Let wel op: als je België ingeeft, vergeet dan niet dat we hier in België ook een deel Franstalig zijn 😉

Welk publiek shopt er op de app?

Een andere klacht: je geraakt je kleding niet kwijt aan de prijs die jij er graag voor wilt. Voor mijzelf: ik hou daar rekening mee. Ik zet mijn prijzen standaard ietsje hoger dan wat ik ervoor wil hebben (niet dat dat vaak meer dan 20 euro is), omdat je met een koperspubliek zit dat een ‘koopje’ wilt doen. Dus: door je beginprijs iets hoger te zetten, krijg je alsnog wat je er ongeveer voor wou hebben 😉

Daarom vind ik deze app dus ook echt niet geschikt voor duurdere items.

Wat kan er nog verbeterd worden?

Natuurlijk kan er altijd nog iets verbeterd worden, toch? Het is jammer dat als er een klacht is met de kledij na aankoop, er standaard in het gelijk van de aankoper geloofd wordt. Het geld staat op een ‘tussenrekening’ tot de transactie van A tot Z goedgekeurd is, dus staat dan je geld als verkoper dus vast. Als koper is het wel weer een fijn gevoel dat je weet dat je zo veiliger bent bij aankopen.

Zou ik Vinted aanraden?

Volmondig: ja! Wees gewoon voorzichtig met je aankopen. Vertrouw je het niet helemaal? Doe het dan gewoon ook niet.

Ik ieder geval: ik vind het fantastisch dat ik zo gemakkelijk tweedehands kleding, schoenen, tassen en andere spulletjes zo snel kan verkopen en kopen! Je hebt amper gedoe met gepalaver en wachten op betalingen of tot de verkoper het eindelijk verzendt. En dat is voor mij echt een hele opluchting!

 

Ontdek ook:

De kapseltrends van 2020

Kapselinspiratie: lange bobkapsels

Mijn ervaring met Vinted

Waarom koop je best geen tweedehands make-up?

Lees meer: de mooiste kapsels en korte kapsels

21 Comments

 1. Hoi, ik heb vandaag toevalligerwijs voor het eerst kennis gemaakt met Vinted! Ik vind het op zich er supergaaf uitzien. En ben net als jij het geleuter op MP helemaal beu.
  Zelf was ik op zoek naar iets speciaals en kwam zo via Google op Vinted uit. Ik heb een de verkoper een berichtje gestuurd, omdat ik niet zeker wist of met ook naar Nederland verzend vanuit Frankrijk. Maar als ik jouw berichten over Vinted lees, gebeurd dat wel toch? Weet jij hoe dat gaat vanuit Frankrijk naar Nederland? Of woon je in Vlaanderen? Kan natuurljik ook nog? Want begrijp ik goed dat je afhankelijk bent van afhaalpunten….?
  Groetjes, Sophie

  • Hoihoi, bedankt voor je reactie! Ik woon inderdaad in Vlaanderen, dus denk wel dat er hier in België meer Mondial Relay-punten zijn om uit te kiezen. Maar normaal gezien kan een verkoper uit Frankrijk ook verzenden naar een Mondial Relay-punt in Nederland hoor, het hangt er maar vanaf waar je er eentje hebt zitten. Dus inderdaad, je bent dan afhankelijk van afhaalpunten. Een kleine tip voor volgende aankoopjes misschien, je kan bij ‘filter’ ook het land instellen waar je graag wilt shoppen 🙂

 2. Ik zoek het contact adres van vinted voor vragen,,, Geen ADRES!!!
  Heel internet doorzocht… Geen adres….
  VREEMD…..
  En lastig!!!!

  • Een adres heb ik ook niet, maar toen ik contact met hen moest opnemen, deed ik dat via het product dat ik gekocht heb. Even doorklikken en dan kom je op hun contactformulier uit

 3. Voor een koper fijn. Voor een verkoper belachelijke voorwaarden!
  Artikelen mogen niet met het lichaam in aanraking zijn geweest. Geld vooral voor cosmetica en parfum.
  Bij kleding maakt dat blijkbaar niet uit!

  • Hi Hetty, ja klopt, voor sommige items zijn er soms vreemde voorwaarden. Nuja, bij make-up begrijp ik het ergens wel, maar dan moet je een omweg zoeken als je lichtjes gebruikte of geswatchte make-up wilt verkopen door de binnenkant niet te laten zien en dan iedere keer een berichtje naar de koper te sturen, wat ook een beetje raar is. Ze zijn inderdaad erg streng met cosmetica.

 4. vinted is een grote fraude.
  pakje verstuurd naar frwankrijk, label niet correct dus betalen. pakje is niet aangekomen, geld weg, kleding weg.
  dus grote financiele strop.
  iedereen NIET doen je bent gewoon je spullen kwijt.

  • Met welke dienst moest je verzenden? Had je misschien een te kleine verpakking gekozen? Als je maar laat betalen voor een kleine verpakking en je hebt een groter pak, zou het inderdaad kunnen dat je moet bijbetalen voor verzending, maar heb het zelf nog niet gehad. Ik zou je zeker aanraden om contact op te nemen met de Vinted klantendienst! Zelf had ik ook een pakje dat kwijtgeraakt was ‘dankzij’ DHL (met Mondial Relay heb ik die klachten nog niet gehad), maar Vinted heeft het onderzocht en me vergoed.

 5. Ik verkoop al een tijd via Vinted, ik ben er tevreden van , 1 x iemand gehad die mij had gevraagd of ze het geld in een enveloppe mocht betalen . Je weet dan dat er iets niet klopt Heb nee gezegd en nooit meer iets van vernomen. Wel vinden ze de tarieven voor verzending van Ned. Naar Frankrijk te duur . Heb gezegd dat ik daar niet over ga. Klaar

 6. Hi, ik ben zelf ook net begonnen op Vinted, en zag een erg leuk jurkje
  Zoals veel op Vinted komt het uit Frankrijk
  De verzendkosten via Chrono Shop2shop(?) Waren slechts €0.79.
  Ik woon zelf in Nederland en is dit niet een beetje erg goedkoop om van Frankrijk naar Nederland te verzenden?
  Heb jij hier toevallig ervaring mee?

 7. tot nu toe alleen maar goede ervaringen . 1 keer pakje niet aangekomen bij koper dat wordt nu onderzocht duurt wel lang maar ja gaat om 20 euro. misschien vervelender dan voor mij . 1 maal een rare koper die terwijl het net was verstuurd het wilde annuleren, bleek onder de 18 jaar oud te zijn, melding gemaakt niets gehoord en pakje is ineens kwijt, rare situatie, maar ik heb het over een pakje van 3 euro waarde .
  Ben zeer blij dat ik veel kleren kan verkopen elke cent is mee genomen via andere apps en marktplaats geen geluk gehad .
  Wel ook al heel veel gekocht en jeetje wat zitten er mooie spullen bij , en echt soms voor een prikkie .

  • Hoi Henri, fijn dat je meestal al goede ervaringen had op Vinted! Ik vind het zelf ook inderdaad echt een handige plek om kleding etc te verkopen die je moeilijk verkocht krijgt op Marktplaats, 2ehands, Ebay,… en toch liever niet gewoon wilt weggeven of naar de kringloop wilt brengen 🙂

 8. Ik gebruik Vinted nu sinds 2 weken ofzo. Ik vind het ideaal tot nu toe! Vooral voor het kopen van kinderkleding voor mijn dochters😊

  • Hoi Mamavan, bedankt voor je comment! Ja, handig is het he? En: erg goed voor het milieu 🙂 Ik ben zooooo blij dat tweedehands weer veel hipper aan het worden is!

 9. Zit net 2 weken op vinted en vind het geweldig heb nu ongeveer 30 dingen verkocht en zijn bijna allemaal al betaald sommige spullen moeten nog opgehaald en of bezorgt worden.
  Ook heb ik 4 dingen gekocht en was gewoon goed vooral voor dat geld

  Chrono Shop2shop is Nederland DPD of DHL dus kan gewoon vanuit Frankrijk naar Nederland verstuurd worden en ja inderdaad voor 79 cent hahaha.

  Zat ook eerst bij reviews te kijken maar staat wel vaak een hoop onzin bij hoor 1 ster geven omdat het allemaal Fransen zijn tsja beetje apart he op Franse marktplaats hihi
  Of 1 ster geven omdat de verzendkosten van een verkocht product duurder was dan de verkoop prijs misschien eerst beter lezen want als verkoper hoef je dit helemaal niet te betalen.
  Of 1 ster geven omdat je product gelijk verkocht is als ze het kopen dacht dat dat toch juist de bedoeling was of heb ik nu verkeerd gezien hahaha
  Ook zag ik reacties staan dat mensen de portemonnee niet konden uitbetalen vandaag voor het eerst een uitbetaling aangevraagd en niks aan de hand dus is volgens mij heel vaak onwetendheid van de mensen of misschien begrijpend lezen leren

  • Hoi Daisy, leuk dat je ook even tijd neemt voor een reactie! Klopt inderdaad wel dat er soms onzin bijstaat… zo heb ik nu al 2 keer een automatische slechte review gekregen omdat het pakket vanuit België naar Nederland met DHL verzonden werd en er maar geen verzend updates in het systeem komen, echt bizar… En dan na anderhalve week staat de DHL-man doodleuk met het pakketje in Nederland op de stoep, zo onhandig. Gelukkig begrijpen de meeste Nederlandse kopers dit, maar te gek voor woorden… ondertussen is de verkoop geannuleerd. Achja, moesten mensen goed zijn in begrijpend lezen… er zou nogal wat ellende bespaard worden, haha!

 10. Doe eens wat aan die reclame van Vinted. Veels te snel daardoor zeer ONDUIDELIJK.|Nee, ik zal nooit wat kopen of verkopen op Vinted.

 11. Vinted is gewoon een ordinaire oplichting site.Ze nemen geen enkele verantwoordelijkheid je bent je opgestuurde items gewoon kwijt.

One Ping

 1. Pingback:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

korte krullen kapsels

Korte kapsels : korte krullenkapsels en halflange kapsels voor krullenbollen

25x back to school kapsels

back to school kapsels