Veel mensen vinden het moeilijk om vlotjes items te verkopen op Vinted: deze tweedehands app is aan het boomen (en helemaal terecht, ik ben er zelf al jaren fan van. Lees ook mijn Vinted ervaring en mijn blogpost over Vinted oplichting), maar ik hoor steeds vaker dat – ook omdat er zoveel aanbod is – het soms wat moeilijker is om te verkopen op de app.
Ik heb zelf al meer dan 230 items verkocht en gekocht de afgelopen jaren, gaande van duurdere items tot spotgoedkope kleding die ik toch ook graag een tweede leven wilde geven.
Dat wilt dus ook zeggen dat ik en mijn vriend al véél naar de plaatselijke supermarkt gefietst zijn om veel pakjes af te geven, LOL!
Dus: ik geef je graag mijn allerbeste tips als toch wel zeer-ervaren-Vinted-verkoper om ervoor te zorgen dat jij ook zo veel mogelijk kan verkopen én je tientallen super positieve reviews krijgt. Let’s go!
Meer verkopen op Vinted
-
Verkoop minstens 10 items
Het is veel fijner om iets te kopen als er flink wat keuze is, toch? Verplaats je dus in de koper en zet zeker 10 items te koop. Dat zorgt niet alleen voor een mooi gevulde etalage op Vinted, maar helpt je ook om véél zichtbaarder te worden in de app.
Ieder item dat je te koop zet, kan weer gevonden worden tijdens zoekopdrachten, bij het volgen van merken of categoriën, bij hashtags… Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips die ik je kan meegeven: geef je potentiële koper flink wat keuze en verleid hen met jouw producten.
-
Zet je prijs hoger: zorg voor onderhandelruimte
Nog een tip die ikzelf ook echt vaak gebruik: begin met een hogere prijs dan wat je eigenlijk voor je kleding wilt krijgen. Zo krijgen je kopers het gevoel ze wat winnen als je hen laat onderhandelen en ze uiteindelijk op de prijs eindigen die jij sowieso wou voor je item.
-
Maak goede foto’s
Een vanzelfsprekende tip misschien, maar ik zie toch heel vaak echt ontzettend slechte foto’s op Vinted. Foto’s die veel te donker zijn, geen detailfoto’s van je kleding of ander item, veel te duidelijke filters op de foto’s…
Zorg voor duidelijke foto’s waarbij je het item goed duidelijk fotografeert, het liefst alleen in daglicht. Maak in ieder geval nooit foto’s bij warm licht van lampen.
-
Gebruik keywords en hashtags
Vinted is ook gewoon een zoekmachine zoals Google, maar dan voor kledij en leuke decoratie, verzorgingsproducten etc… Behandel het dus ook zo: vul uitgebreide titels in, beschrijvingen, gebruik dus volop keywords (zoals het merk, naam van het kledingstuk…) en hashtags.
Maar zoals bij alles: ga niet in overdrive en ga niet zitten spammen.
-
Bied een bulk-korting aan
Wist je dat je op Vinted een bulkkorting kan toekennen? Stel bijvoorbeeld in dat als mensen 3 items kopen, ze 10% korting krijgen… Je kan dit helemaal zelf kiezen en instellen.
Tip: verkoop je dure en goedkope producten? Dan stel ik zelf geen bulkkorting in: anders zou iemand bijvoorbeeld 4 items van 2 euro kunnen kopen en 30% korting krijgen op alle aankoopjes (en stel dat je dure item dan net 40 euro kost… bye leuke inkomsten).
-
Verzamel goede feedback
Ontzettend belangrijk bij iedere tweedehandsapp: een goed feedbackprofiel! Je zou ervan verschieten hoeveel mensen hiernaar kijken en hun beslissing om bij jou te kopen, hierop baseren.
Dus: goede feedback verzamelen is een must! Hoe krijg je goede feedbackscores op Vinted? Dit zijn mijn eigen tips: schrijf een leuk briefje bij de bestelling, geef eens een cadeautje mee (geen rommel!), wees überduidelijk in je beschrijvingen als een item wat stuk is, afgeleefd… en volg de verkoop ook goed op.
Let op: verzend je item binnen de 5 werkdagen, anders zal Vinted de verkoop standaard annuleren en krijg je maar 1 ster feedback door automatische annulatie. Goed in het oog houden en inplannen wanneer je naar je verzendpunt gaat, dus!
-
Check de staat voor je het verkoopt
Niet meer dan normaal, zou je denken, maar helaas: ik heb zelf ook al enkele items gekregen die überhaupt niet meer verkocht hadden mogen worden. (Lees ook: Fraude op Vinted)
-
Hou je favorieten geïnteresseerd
In de marketing wordt er gezegd dat je beter warme leads warm houdt, dan weer opnieuw koude leads te gaan zoeken. Dat wilt zeggen in normale mensentaal: mensen die al interesse hebben in je product, ga je sneller kunnen overtuigen om iets te kopen, dan mensen die je profiel nog maar net ontdekt hebben.
Praktisch: als je ziet dat iemand een van je items als favoriet aangeduid heeft (dat zie je onder Inbox – Meldingen), maak dan even een praatje! Je kan bijvoorbeeld een bod doen met een korting, eventjes laten weten dat als ze extra vragen hebben, ze je altijd wat mogen sturen…
Kortom: open communiceren naar je klanten-to-be werkt altijd goed. Of check eventjes of ze de beschrijving wel goed gelezen hebben (zéker doen als je een item aanbiedt dat niet 100% in goede staat is, zo voorkom je kwade klanten die niet grondig gelezen hebben én dat geeft je ook meer power als er een geschil met Vinted geopend zou worden: jij hebt het tenminste nog eens duidelijk gemaakt) en leg dit bijvoorbeeld nog een keertje uit en geef een kleine korting.
-
Geef een cadeautje
Dit doe ik ook vaak: een klein cadeautje meesturen. Koopt er iemand een leuke bullet journal en heb ik nog pennen of leuke paperclips liggen die niet gemakkelijk verkocht worden? Dan stuur ik dat vaak mee als cadeautje.
Kijk maar eens naar al mijn goede reviews: je ziet er zelfs vaak in terugkomen dat ze een tof cadeautje meekregen, dat helpt echt.
Toch even een kleine sidenote: ga geen leukigheidjes meesturen als je eigenlijk slechte items verkoopt en zo de boel hoopt te sussen. Dat gaat niet werken 😉
-
Vul je profiel zo goed mogelijk aan
Mensen kopen liever bij iemand met een (ietwat) normale gebruikersnaam en een profiel dat gecheckt is. Verbind dus met je mailadres, je Facebook… en kies een foto uit waar jij echt op staat.
Hoe meer vertrouwen jouw profiel uitstraalt, hoe beter dit helpt om meer verkopen te krijgen op Vinted! Net daarom zijn de goede reviews ook ontzettend belangrijk.
-
Vakantiemodus
Verkopen op Vinted kan soms best wel stresserend zijn: je hebt maar 5 werkdagen om je items te verpakken en weg te brengen naar je afhaalpunt en dat kan soms erg krap worden. Toch moet je dit echt op tijd doen, anders krijg je een review met maar 1 ster omdat de sale automatisch geannuleerd werd.
Zet jezelf dus op vakantiemodus als je even geen verkopen wilt. Dit kan je doen als je op vakantie gaat, maar ook gewoon als je even geen zin hebt in de verantwoordelijkheden van Vinted. Als je op vakantiemodus staat, kan je zelf trouwens nog wel volop shoppen op het platform.
-
Items boosten
Items boosten is een erg efficiënte manier van verkopen op Vinted, maar ik raad het niet aan voor alles. Gebruik het boosten alleen voor items die je verkoopt die meer kosten, niet voor shirtjes van de H&M die je voor 1 euro of 3 euro verkoopt: het hele doel van dit tweedehands verkopen is natuurlijk dat je er een leuk zakcentje aan overhoudt.
Afhankelijk van hoe de verkoop loopt, boost ikzelf alleen items die mij meer dan 12 euro gaan opleveren en ik boost altijd voor een periode van 3 dagen, bijna nooit voor een hele week.
Lees zeker even verder, want verder in deze lijst krijg je van mij nog een leuke tip of hack om je items helemaal gratis te kunnen boosten na enkele dagen!
-
Zet je kledingkast in de etalage
Je kledingkast in de etalage zetten bij Vinted, wat is dat en wat is het verschil met een item boosten? Als je een item boost, doe je dat voor 1 item per keer. Als je alles tegelijkertijd wat meer wilt laten opvallen, kies je ervoor om je kledingkast in de etalage te zetten.
Net als bij het boosten doe je dit best als je ook duurdere artikelen verkoopt. Je kledingkast in de etalage zetten kost bijna 7 euro, dus let er zeker op dat je dit eruit haalt!
-
Geef uitgebreide feedback
Probeer als eerste uitgebreide feedback te geven over de persoon waar je zelf iets van gekocht/ aan verkocht hebt. Psychologisch gezien gaat de andere persoon zich dan een beetje meer moreel verplicht voelen om ook een uitgebreidere reactie achter te laten, zodat je niet alleen honderd keer ‘Top Vintie’ als goede feedback in de app hebt staan 😉
Kreeg je een leuk presentje meegestuurd? Was de koper erg vriendelijk en fijn om mee om te gaan? Laat zulke dingen altijd weten.
Reageren op negatieve feedback mag je ook zeker doen, dit heb ikzelf ook al gedaan. Als de negatieve feedback terecht is, ga ik ook geen stennis lopen schoppen. Is de negatieve feedback wel onterecht, zet ik er wel (op een nette en correcte manier) de juiste versie van de feiten bij.
Zo had ik bijvoorbeeld enkele maanden geleden een pakketje mini Charlotte Tilbury lipsticks verstuurd, maar die waren tijdens het vervoer in de warmte gesmolten. Kon ikzelf helemaal niets aan doen (het pakket was zoekgeraakt en had er veel langer over gedaan), dus heb dat wél even zeer duidelijk gemaakt bij de negatieve commentaar van de koper. Wel altijd hoffelijk blijven, natuurlijk.
-
Welke merken verkoop je?
Vind je het moeilijk om regelmatig wat te verkopen op Vinted. Dan is het ook de moeite om eens naar je aanbod te gaan kijken. Welke merken verkoop je? Zijn dat merken die vlotjes verkocht worden op het platform of helemaal niet? Is de kleding trendy of net helemaal niet?
Je kan nog zulke leuke dingen verkopen, als mensen er op dat moment gewoon geen interesse in hebben, is het ontzettend moeilijk om iets verkocht te krijgen.
-
Check de verzendmethodes
Nog een erg belangrijke tip: ik merkte onlangs op dat ik een item verkocht had en via (ik geloof) UPS moest gaan verzenden. Slecht nieuws voor mij: ik heb helemaal geen UPS-punt hier in de buurt!
Rottig, want Vinted heeft het automatisch aangeduid in mijn account als verzendoptie (ik heb hen al laten weten dat ik zo niet kan verzenden, ik ga echt geen kilometers fietsen naar enkele dorpen verder voor enkele luttele euro’s… Girl’sl got other stuff to do, maar er is nog niets mee gedaan).
Bekijk dus ook zeker je verzendopties eens en zet uit waarmee je liever niet verzendt. Zo voorkom je teleurgestelde klanten én hoef je geen transacties te gaan annuleren.
-
Bundelen van merken en types producten
Ik probeer vaak enkele kledingstukken te verzamelen van hetzelfde merk, of hetzelfde type producten (verschillende items van Zara, verschillende crop tops…) en zo te uploaden.
-
Communiceren
Ik vermeldde het hierboven al kort: communicatie is ontzettend belangrijk. Je kan echt wel items verkopen die niet in perfecte staat zijn, maar zet het er duidelijk bij en kies de juiste staat als je het artikel te koop zet.
Antwoord ook tijdig op vragen van potentiële klanten, er is niets vervelender als een item willen kopen – maar bijvoorbeeld niet weten wat de afmetingen van een tas zijn, de kleurnaam van een nagellak… etc – en geen antwoord krijgen. Grote kans dat er nog anderen dezelfde items verkopen, dus je doet er jezelf geen plezier mee door niet op tijd te antwoorden.
-
Verzorg je stukken
Verzorg je stukken voor en na de verkoop! Niets is zo frustrerend als een item kopen dat er perfect uitziet op de foto, maar dat je binnenkrijgt vol vlekken, stinkend en vol met kreukels. Zo zag het er niet uit, dus dit vind ikzelf echt niet ok en grenzen aan oplichting. Niemand wilt tweedehands bezwete kleding kopen, bah!
-
Steek een leuk briefje bij je pakket
Eerlijk is eerlijk: ik moet me soms ook flink haasten om de pakketjes nog op tijd verzonden te krijgen, dus ik heb zelf ook niet altijd tijd om er een leuk briefje bij te steken.
Hoeft natuurlijk helemaal geen ellenlang epistel te zijn, maar wens de verkoper eventjes veel plezier met het item of grijp deze kans aan om reclame te maken voor je Facebookpagina, Instagram… waar je misschien ook items op verkoopt.
-
De verzending goed opvolgen en samenwerken als er iets niet goed loopt
Oeps, is het pakket kwijtgeraakt is ging er iets verkeerd tijdens het vervoer? Probeer dan samen met zowel Vinted als de koper/verkoper tot een vlotte samenwerking te komen. En onthou: blijf altijd hoffelijk en beleefd!
-
Volgers maken niets uit op Vinted
Jup, I said that! Ik heb zelf deze blog met honderdduizenden bezoekers per maand en mijn artikels over Vinted worden goed gelezen, maar ik heb maar 11 volgers op Vinted op dit moment.
Eerlijk gezegd, denk ik dat volgers meer zijn voor influencers wiens kleerkast je écht heel erg graag wilt shoppen. Als ik kijk naar wie mijn volgers zijn, zijn dat zeker geen mensen die meerdere aankopen doen, net omdat ze me volgen.
Dus: niet te veel stressen over die volgers, dat maakt écht niet zo veel uit. Beter steek je je tijd in goede foto’s en wat Vinted-SEO (search engine optimization – zoekmachineopimalisatie) en goede nazorg (en goede producten, natuurlijk).
-
Maak aanfoto’s
Tijdrovend, maar het wérkt wel! Maak aanfoto’s van de kleding die je wilt verkopen. Soms is dit moeilijk omdat je kleding verkoopt die te klein is (dan maak ik dus geen aanfoto’s, staat dan niet mooi en is niet bepaald een verkoopspraatje dan), maar het kan je zeker helpen om aanfoto’s te maken.
Zelf doe ik dit maar heel soms en ik merk dat vooral jongere generaties echt standaard aanfoto’s maken. Ik vind het zelf wat te tijdrovend dus doe het maar heel uitzonderlijk voor ‘duurdere’ items.
-
Maak een filmpje
Net als bij aanfoto’s geldt ook voor video dat het zeker helpt verkopen (tenminste, als de kleding duidelijk is en de video/foto’s niet te cringe zijn… anders jaagt het net allemaal potentiële kopers weg).
-
Taal maakt niet uit
Ik las bij andere tips om meer te verkopen dat je de taal van je titels, beschrijvingen en hashtags moet aanpassen naar de meeste gebruikers (Frans), maar dat hoef je helemaal niet te doen. Er zit een automatisch vertaalsysteem in Vinted, dus bespaar je de moeite!
-
Anticipeer op vragen
Deze heb ikzelf ook moeten leren: anticipeer (wees dus op voorhand voorbereid) op vragen die zullen komen. Vermeld je geen afmetingen en maak je geen foto’s met een meetlint ernaast? Ik garandeer je dat je vragen zal krijgen over afmetingen (zeker bij tassen, maar ook bij truitjes, tops en jurkjes wordt er vaak gevraagd naar de oksel tot oksel afmetingen etc…).
Wees dus slim en bereid je hierop voor: vermeld altijd afmetingen als dat nodig is, gewicht, hoeveel % product er nog in verzorgingsproducten zit etc…
-
Afmetingen vermelden
Zoals ik hierboven al vermeldde, is het een goed idee om afmetingen te vermelden! Geen zin om dat allemaal uit te typen? In principe hoeft dat allemaal niet, je kan ook gewoon een meetlint naast het item leggen en zo foto’s nemen.
-
Verkoop alleen toegelaten items
Dit zou ook weer een no brainer moeten zijn, maar nee: er worden vaak items verkocht op Vinted die niet toegelaten zijn. De mensen achter de app zullen dit niet altijd direct kunnen flaggen, en soms heb je pech en koop je toch zo’n item.
Gewoon niet te koop zetten, dus!
-
Zou je het item zelf zo willen kopen?
Een belangrijke check: zou je het item zelf zo wel willen kopen? Natuurlijk hebben sommige mensen andere standaarden (en ik heb uit ondervinding gemerkt dat ook niet iedereen dezelfde normen heeft als het gaat om schone kleding, bah) maar denk even redelijk na: hoe zou jij het vinden als je een item koopt op Vinted dat er nog leuk uitzag, maar vervolgens een afgedragen vod opgestuurd krijgt? Juistem, ook hier: niet te koop zetten als je twijfelt of het zelf niet zou willen.
-
Niet spammen
Kijk, je kan heus eens een berichtje sturen met een leuk kortingsbod, antwoorden op wat vragen en checken of de persoon die veel van je items aanduidt als favoriet, misschien interesse heeft om extra korting te krijgen als ze meerdere stuks bestellen, maar val niemand lastig.
Iedere dag een bericht sturen ‘of ze nou eindelijk iets gaan kopen’ (of enkele keren per week) is gewoon echt not done. Krijg je geen snel antwoord van de koper of verkoper? Hou er rekening mee dat mensen ook gewoon een leven hebben en niet 24/7 bezig zijn met hun Vintedshopje. Vraag beleefd nog een keer of de persoon nog interesse heeft en laat het daarbij.
Wil je zelf iets kopen maar krijg je geen antwoord? Misschien kan je zelf je vraag op zoeken en het gewoon kopen. Vinted is tenslotte niet bedoeld als social media app om de hele dag op te kletsen, maar om te kopen en verkopen.
Oh, en wat je ook doet, ga geen hele regels “??????” posten als je op een antwoord wacht. Dit heb ik nu zelf al enkele keren gehad en ik block die mensen gewoon: zo onbeleefd! Plus zijn het vaak ontzettend opdringerige mensen die je spullen voor een belachelijk bedrag willen overkopen, laat maar!
-
Verkoop in het seizoen
Koop jij een winterjas als het buiten in de 30 graden is? Nee toch? Hou die kleding dus bij om te verkopen zodra de eerste herfstige dagen eraan komen. Probeer zoveel mogelijk in het seizoen zelf te verkopen, dan verkoop je veel meer items!
-
Bewijs de echtheid
Bij sommige items wil je zeker zijn wat je koopt: er is zo veel nep make-up in omloop, neppe merken, neppe schoenen… dat je soms gewoon echt 100% zeker wilt zijn.
Ook als verkoper ga je soms gevraagd worden om een echtheidsbewijs zoals een factuur, een certificaat…
-
Verkoop meer van wat goed verkoopt
Ik draag zelf graag King Louie kleding en heb gemerkt dat daar een erg grote tweedehandsmarkt voor is. Zodra ik iets van King Louie in mijn etalage heb staan op Vinted, is het binnen enkele dagen verkocht.
Bekijk voor jezelf ook wat je wél en niet vlotjes kan verkopen zonder het aan bodemprijzen bijna gratis weg te moeten geven. Gevonden? Baseer je volgende verkooprondes op de data die je verzameld hebt!
Meng gewilde merken met minder populaire merken om zo alsnog meer ogen op jouw zoekertjes te krijgen.
-
Pas je prijzen aan
Stel: na een week heb je nog niets verkocht… dat was je plan helemaal niet! Geen probleem, dit kunnen we gemakkelijk oplossen!
Als je de prijs aanpast van een item dat door enkele mensen als favoriet aangeduid is, krijgen ze een mailtje dat de item van hun favo item gezakt is. Als dat geen trigger is om snel iets te kopen?
Je hoeft je prijzen niet dramatisch omlaag te halen om dit effect te krijgen, een halve euro is ook al goed!
-
Opnieuw uploaden
Zijn je verkopen helemaal stilgevallen? Kan gebeuren! Misschien heb je ze gepubliceerd op een moment waarop iedereen uit jouw doelpubliek op vakantie was, aan het leren voor tentamens, … en zijn je zoekertjes ondertussen helemaal ondergesneeuwd in de app.
Dit doe je: verwijder die zoekertjes en plaats ze simpelweg opnieuw! Zo staan jouw zoekertjes weer bovenaan en dat helemaal gratis zonder dat je boost-kosten moet betalen! Handige hack, nee? 😉
-
Wanneer publiceren?
Zoals ik hierboven al zei: je tijdstip van publicatie is erg belangrijk (net zoals bij social media). Zitten jouw potentiële klanten op zondagmiddag Vinted af te struinen of verkoop jij het meeste op dinsdagavond? Hou dit een poosje in de gaten (check ook eens uit welk land je kopers komen en hou rekening met vakantieperiodes) en post vlak voor of op het moment dat jou kopers online komen.
-
Daglicht, daglicht, daglicht
Super belangrijk dus deze krijgt ook zijn eigen tip: werk alleen met daglicht als je foto’s neemt en video’s maakt! Zo zien de kleren er het meest ‘echt’ uit. Ga ook niet helemaal los met allerlei filters, de items moeten eruit zien zoals ze echt zijn.
-
Andere social media inschakelen
Heb je redelijk wat followers op bijvoorbeeld Instagram, TikTok, Facebook…? Je kan ook altijd eens reclame maken op je andere social media om je Vintedshop in de spotlight te zetten. Zeker nu je in Instagram geen 10k followers meer hoeft te hebben voor een swipe-up en je een linksticker kan gebruiken, is dat echt wel de moeite.
-
Let op allergieën!
Soms krijg ik zelf kleding binnen die énorm sterk ruiken naar parfum, veel te veel wasverzachter of die stinken naar hond. Probeer je kledij (en andere spulletjes) zo neutraal mogelijk te verzenden (altijd schoon en proper!) en hou er rekening mee dat anderen niet zo happy zijn met veel parfum.
Of: zorg ervoor dat kleding niet ruikt naar sigarettenrook, dat er geen honden, katten of andere huisdieren op geslapen hebben etc… Je weet namelijk nooit welke allergieën iemand heeft!
-
Niets reserveren
Waarom is Vinted zo populair? Omdat je al het gehannes dat vaak rond tweedehands verkopen hangt, zo veel mogelijk wegneemt. Geen oeverloos gepalaver over prijzen, afmetingen, gepingel met belachelijk lage biedingen en prijzen… heerlijk! Dat stoorde me altijd tomeloos aan het tweedehands verkopen. Niet lullen, maar kopen en verkopen!
Ik vind het dan ook echt dom dat Vinted besloten heeft om een ‘reservatie’-optie aan te bieden. Onlangs had ik dit bij iemand die echt al wéken aan het zeiken was over een item dat ik voor haar reserveerde (ging over slechtst enkele euro’s, maar iedere keer kwam er wel wat tussen en echt de idiootste excuses eerst).
Na 3 weken had ze het item nog steeds niet gekocht, maar bleef me aan het lijntje houden tijdens die reservatie (je stelt een einddatum in, maar toch). Het was een item (set kwasten van allerlei goede merken) waarbij veel anderen ook interesse hadden. Ik liet me ompraten met een of andere sad story, maar was wel al het momentum om te verkopen kwijt. Dus sindsdien weiger ik categoriek om iets te reserveren of apart te houden.
Dus: reserveren? Niet doen! Vinted is een verkoopplatform en als het je even financieel niet lukt, moet je niet online shoppen. Dat lukt bij andere online shops toch ook niet?
Jij gaat er tijd insteken om alles te verkopen, in te pakken, weg te brengen dus je mag best kritisch zijn hoe en aan wie je verkoopt.
-
Verkoop setjes & combinaties
Als laatste tip nog een klapper: verkoop in setjes en combinaties! Vaak vinden mensen het moeilijk om een nieuw kledingstuk te combineren, dus neem die stress weg en maak zelf toffe setjes om te verkopen.
Dit werkt trouwens ook goed omdat zulke outfit flatlay foto’s heel erg opvallen in de feed.
Verkoop je geen kleding? Je kan ook prima setjes maken van bijvoorbeeld knutselspullen, home decoratie, een bullet journal met wat pennen of stiftjes,… you name it!
Meer verkopen op Marktplaats
Veel van de bovenstaande tips zijn natuurlijk speciaal voor Vinted, maar je kan veel hiervan ook prima vertalen naar tweedehands verkopen op Marktplaats.
Ik wens je heel veel succes met het tweedehands verkopen op Vinted en andere tweedehands platformen en apps. Laat het me hieronder ook zeker even weten als jij nog andere tips gebruikt die hier nog niet in vermeld staan!