Tweedehands make-up: er is echt wel een markt voor. Zelf verkoop ik regelmatig tweedehands make-up online als ik weer eens mijn make-up collectie gedecluttered heb. Maar: ik zorg ervoor dat ik altijd kan bewijzen waar ik de make-up gekocht heb en ik ontsmet altijd alle make-up.
De laatste maanden merkte ik dat er veel fraude gebeurt met make-up die tweedehands verkocht wordt op Marktplaats, 2ehands, Vinted, United Wardrobe,…
Er duiken ineens verkopers op die hele partijen Charlotte Tilbury, Chanel, YSL, Saint Laurent, Dior, Hourglass, Anastasia Beverly Hills, Jeffree Star,… verkopen. Zie je zo’n account? Wees dan gewaarschuwd!
Waarom je moet opletten als je tweedehands make-up koopt
De foto’s kunnen erg bedrieglijk zijn, heb ik al gemerkt. Zo mag je op Vinted eigenlijk geen gebruikte make-up verkopen, dus plaatst iedereen foto’s van dichte verpakkingen en moet je hen een berichtje sturen voor de échte foto’s.
Dat is moeilijk, omdat je nooit weet wat je écht zal ontvangen. Nuja, voor de kleding, tassen etc,… geldt dat eigenlijk ook. Iedereen kan nog een foto plaatsen van toen je het item zelf ook nog nieuw had, de uiteindelijke staat weet je nooit.
Lees ook:
Ervaringen en fraude United Wardrobe
Pas op voor fake make-up
Op Netflix keek ik onlangs naar een documentaire over (zoek maar eens op Broken) fake make-up. Bijna altijd gemaakt in China in verschrikkelijke omstandigheden, om maar te zwijgen van alle bacteriën die in die make-up zitten.
Maar blijkbaar willen mensen zo graag make-up van bepaalde merken kopen (of: het moet zo lijken dat ze het geld hebben om het te kunnen kopen), dat ze er niet bij nadenken
Is het te mooi om waar te zijn?
Zie je een make-up item te koop staan en is het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Zelf heb ik ook al enkele Z-palettes met Make-up Geek oogschaduwen verkocht voor een prikje, de kleuren die mij niet zo mooi stonden.
Of de MAC make-up die ik niet meer gebruikte, maar ik kon wel altijd laten zien dat ik die make-up zelf gewoon gekocht had bij vertrouwde webshops of winkels.
En dat is een heel belangrijke: vraag altijd een bewijs van aankoop als je tweedehands maquillage koopt. Vraag je extra foto’s?
Laat de verkoper er een briefje bij leggen met de datum! Wordt de verkoper ineens heel grof of onbeleefd? Dan weet je genoeg.
Hoe spot je fake make-up merken?
Alle grote en populaire merken (zelfs indie brands zoals Colour pop, Nabla,…) worden nagemaakt.
De make-up wordt geproduceerd voor letterlijk enkele centen en wordt dan vrolijk doorverkocht voor énorme winstmarges. Die winstmarges zijn zelfs zo groot, dat er een grote criminele industrie achter zit.
Het is moeilijk om de fake make-up merken te spotten omdat ze zo goed nagemaakt zijn. Nu, de kwaliteit van de producten is allesbehalve hetzelfde, de verpakking lijkt echt wel goed op het originele.
Soms wordt er gezegd dat mensen denken dat ze gewoon een slechte batch gekocht hebben, maar vaak blijkt dat fake make-up te zijn.
Make-up: een miljardenbusiness
Heb je de docu van Shane Dawson bekeken over zijn samenwerking met Jeffree Star make-up? Wel, dan weet je dat er in make-up miljarden en miljarden omgaan.
Make-up merken weten hoe ze de kopers moeten beïnvloeden en schakelen influencers in om hun make-up in de spotlight te zetten.
Nu hoeven ze geen advertenties meer te kopen in magazines of in een krant of op de TV, ze kunnen rechtstreeks de influencers benaderen en verkopen via social media.
Koop nooit make-up op AliExpress, Wish, Alibaba,…
Waarom is nep-make-up zo slecht? Urine, uitwerpselen, kankerverwekkende stoffen,… het zit heel vaak in al die nep make-up. Alle make-up en verzorgingsproducten worden in de EU uitgebreid getest en wordt er bekeken of het merk überhaupt verkocht kan worden in de EU-staten.
Waarom schrijf ik dit? Ik verkoop toch zelf ook make-up die ik niet meer gebruik?
Ja, klopt! Ik verkoop zelf al jaren make-up die ik niet meer gebruik of toch mijn kleuren niet bleken te zijn. Maar: ik zorg altijd voor recente foto’s en geef duidelijk de staat van de make-up aan.
En natuurlijk het allerbelangrijkste: ik koop zelf geen tweedehands make-up en koop ook geen make-up op Ebay of andere websites en zorg ervoor dat ik altijd kan bewijzen waar ik die make-up gekocht hebt.
Toch vind ik het interessant op bijvoorbeeld bij Vinted zo nu en dan mijn favoriete make-upmerken eens te checken, er zou maar iemand zoals ik tussenzitten die graag wat geld terug wilt voor enkele miskoopjes.
Ik zocht op ‘Charlotte Tilbury’ en kwam de onderstaande advertenties tegen. Zo veel dure make-up verkopen, dat klopt niet. Nooit.
Maakt niet uit met welk excuus de verkoper afkomt… of ze een grote partij hebben kunnen opkopen (dit soort merken doen dat helemaal niet) of veel cadeau hebben gekregen (echt joh, een halve winkel?),… het klopt niet.
Ik heb deze verkoopster dan ook direct gerapporteerd en zou je zeker aanraden om hetzelfde te doen als je zulke advertenties ziet.
Waarom is nep make-up slecht?
Nep make-up schaadt niet alleen de rechten van de make-upmerken, vaak ook kleinere indie brands, maar is gewoonweg slecht voor je gezondheid.
Veel van die make-up wordt in China gemaakt en daar wordt niet nauw gekeken naar hygiëne. Dat bleek ook weer uit de documentaire: er worden tests gedaan op inbeslaggenomen make-up en daar vinden ze onder andere kankerverwekkende stoffen in de make-up, sporen van urine en stoelgang,… er worden chemische producten gebruikt die bij ons in de EU verboden zijn,…
Hebben jullie al eens (per ongeluk) fake make-up gekocht van bepaalde merken die je heel graag wou hebben? Er zijn enkele merken waarbij het meer en meer voorkomt, zoals bij Chanel, Jeffree Star, Hourglass, Dior, Guerlain, Kylie Jenner, Colourpop,… eigenlijk alle merken die hip zijn en die gekocht worden.
Is er een run op bepaalde make-up producten en verschijnen ze ineens en masse op Ebay, Vinted en andere tweedehands sites? Wees dan extra alert: ofwel proberen de verkopers make-up met een flinke marge te verpatsen, of ze zetten er nep-makeup op, die je alsnog dik betaalt.
Bron: ‘Broken’ op Netflix
Lees ook: