Hoe leren laarzen oprekken en inlopen?

(Last Updated On: December 30, 2022)

Leren laarzen oprekken?

Comfortabele leren laarzen zijn een levensredder voor werkende mannen en vrouwen die ze veel dragen.

Maar soms vind je laarzen die de looks hebben die je wilt, de juiste stijl en prijs hebben, maar het dragen ervan lijkt een beetje veraf te zijn. Ben je nog op zoek naar de beste tips om je laarzen voor dames op te rekken? 

In zulke gevallen is winkelen voor nieuwe laarzen overbodig, want er zijn veel tips over hoe je leren laarzen kunt oprekken zodat ze perfect passen.

Dwing jezelf niet om oncomfortabele laarzen te dragen. In het begin lijkt het misschien niet erg, maar hoe langer je ze draagt, hoe erger het wordt. Als je werk of hobby met zich meebrengt dat je veel tijd op je voeten doorbrengt, is comfort geen luxe, maar een noodzaak dat je schoenen lekker zitten en lopen.

Natuurlijk, als de laarzen echt te klein zijn, moet je ze ruilen of een nieuw paar kopen. Maar als het maatverschil klein is, lees je hier hoe je leren laarzen kunt oprekken.

laarzen-oprekken-en-inlopen
laarzen-oprekken-en-inlopen

Photo by Arnel Hasanovic on Unsplash

Bereid je leren laarzen voor

Voordat je probeert leren laarzen op te rekken moet je ze eerst voorbereiden. Dat maakt het hele proces gemakkelijker en veel efficiënter – het leer zal zachter en plooibaarder zijn.

Je moet dit echter alleen doen met echt leren laarzen, want synthetische materialen kunnen vlekken krijgen of beschadigd raken, dus gebruik deze methode niet op vegan leer, dat kan gaan scheuren.

In het algemeen is de beste keuze te winkelen voor leren schoenen of laarzen van hoge kwaliteit, ook al kosten ze iets meer.

Ze zijn duurzamer en comfortabeler, beschermen je voeten beter dan gewone schoenen, en je hebt niet veel mode-advies nodig om ze te dragen. 

Gebruik olie of spray om leren laarzen uit te rekken

Je kunt bijna overal leerconditioner of leerstretchspray kopen – de schoenenwinkel waar je je leren laarzen kocht of een willekeurige supermarkt zal ze vast wel in voorraad hebben. De werking zal wat verschillen tussen de olie en de spray, maar beide krijgen de klus geklaard.

Als je de spray gebruikt, lees dan zorgvuldig de informatie op de gebruiksaanwijzing.

Sommige sprays breng je aan op de buitenkant, terwijl andere op de binnenkant van schoenen worden aangebracht.

Spuit gewoon een beetje en laat het ongeveer 30 seconden tot 1 minuut intrekken voor je ze aantrekt. Je kunt zelfs leren laarzen oprekken met een zelfgemaakte oplossing, op basis van alcohol en water. Het is echter beter dit niet te doen als je niet zeker weet wat je doet, dit kan je schoenen echt ernstig beschadigen.

De andere manier om het leer zachter te maken is het gebruik van een olieconditioner. Doe een beetje op een droge doek, ongeveer een ring ter grootte van een dubbeltje is voldoende, en breng het aan op de buitenkant van je schoen.

Als je overtollige olie opmerkt, gebruik dan een ander doekje om het weg te vegen. Laat de olie even intrekken en je bent klaar om je leren schoenen of laarzen op te rekken.

 

Gebruik een Föhn

Een van de andere manieren om laarzen voor te bereiden op het oprekken is er een föhn op te gebruiken. De hitte zal het leer zachter maken, zodat het kan uitzetten en zich naar je voet kan vormen.

Gebruik de föhn van ongeveer 5 centimeter afstand gedurende ongeveer 30 seconden op de delen die je de meeste problemen geven als je de schoenen draagt, voordat je ze aantrekt. Je kunt deze methode herhalen tot je de perfecte pasvorm gevonden hebt.

Hoe kun je leren laarzen op natuurlijke wijze oprekken?

Een goede laars of schoen zal na verloop van tijd vanzelf uitzetten, maar er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om dit proces te versnellen, zonder ongemak te voelen tijdens het dragen. Je kunt de hierboven genoemde manieren gebruiken om het leer zachter te maken, maar verder hoef je niets te kopen. Elk artikel dat je nodig hebt heb je in huis.

Draag je laarzen met dikke sokken

Als je je afvraagt hoe je laarzen kunt oprekken zonder er echt iets voor te doen, dan is dit de beste tip voor jou. Trek een paar of twee dikke sokken aan en draag je laarzen of schoenen een paar uur rond het huis.

Haal wat afhaalmaaltijden en kijk TV. Het leer zal vanzelf uitzetten, maar je zult niet genoeg rondlopen om je voeten pijn te laten doen. Als je van mode houdt, trek dan een spijkerbroek en je nieuwe cowboylaarzen aan, en test uit hoe ze bij je leren jasjes passen. Het enige doel is om ze rond het huis te dragen.

 

Doe ze aan met korte tussenpozen

Natuurlijk kun je je laarzen of schoenen ook buiten dragen, maar probeer ze de eerste dagen niet mee naar je werk te nemen. We betwijfelen of je wilt dat je voeten pijn doen door een nieuwe schoen, dus waarom zou je het jezelf aandoen? Draag ze pas naar een winkel of café tot ze voldoende uitgezet zijn om comfortabel te zijn. Twee keer drie uur uitrekken gedurende een paar dagen zou voldoende moeten zijn.

 

Tips om je laarzen op te rekken zonder ze te dragen

Je hoeft je niet eens zorgen te maken over hoe je laarzen kunt oprekken terwijl je ze draagt – je kunt het gewoon thuis doen. Merk op dat dit het leer zal uitzetten, maar het niet zal laten vormen op basis van je precieze maat en vorm; maar, je kunt de knikken uitvlakken als je ze eenmaal goed begint te gebruiken.

Laarzenspanner

Je beste gok is om te winkelen voor een laarzenspanner. Je kunt die bijna overal vinden – de meeste schoenenwinkels zouden ze in voorraad moeten hebben. Zo niet, dan kun je altijd online informatie zoeken. Ze zijn heel intuïtief te gebruiken.

Plaats hem in de laars of schoen en draai aan het handvat zodat hij uitzet tot hij nauwsluitend past. Laat het er ongeveer 8 uur in zitten en kijk of de pasvorm je bevalt. Als dat niet zo is, herhaal je het proces gewoon. Pas echter op dat je de stretcher niet te lang in laat zitten. Het zou je laarzen te veel kunnen uitzetten.

 

Vul de laarzen met krantenpapier

Een van de eenvoudigste tips om leren laarzen op te rekken is ze te vullen met kranten (of ander materiaal dat je kunt proppen). Als je niet van plan bent een laarzenspanner te kopen, is dit voldoende. Het is misschien niet de beste methode, maar wel de goedkoopste. Het zal iets langer duren dan wanneer je een brancard gebruikt, maar als je de tijd hebt, ga er dan voor.

 

Comfort is essentieel
We willen nog eens herhalen dat comfortabele laarzen essentieel zijn. Als je jaagt, vist of werkt in laarzen die te strak zitten, voel je je niet alleen slecht, ze kunnen ook op lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Rek je laarzen uit tot ze zitten zoals je ze graag hebt. Je zult energieker zijn en een betere tijd hebben, wat je ook aan het doen bent.