Minimaliseren voor gezinnen, minder is méér- Zie jij door de bomen het bos niet meer? Heb je in de loop der tijd ook zoveel voorraad, kleding, speelgoed en andere “nuttige” zaken verzameld?
Kun jij ook niet kiezen uit 40 verschillende koffiekopjes, heb je twee waterkokers en reserve-onderdelen waarvan je vergeten bent bij welk apparaat ze horen? Dan wordt het tijd om te gaan ontspullen en te gaan minimaliseren.
Dat houdt in dat je heel bewust bezig bent met welke spullen je in je huis behoudt en toelaat. Een opgeruimde (geminimaliseerde) omgeving betekent sowieso ook ruimte in je hoofd.
Je zult merken dat minimaliseren een sport wordt. Ook met weinig spullen kun je heel gelukkig zijn en het toch heel gezellig maken.
Hoe kan je gemakkelijk en zonder al te veel drama minimaliseren in een gezin? Ik heb voor jou enkele leuke tips verzameld om zo pijnloos mogelijk met je gezin te kunnen ontspullen.
Ook erg leuk om te lezen: ontspullen voor beginners.
Minimaliseren voor gezinnen
Hieronder geven we je graag wat handvatten om tot een opgeruimd huis en een minimalistische levensstijl te komen. Let wel, opruimen is alleen het netjes neerleggen.
minimaliseren-gezin
Minimaliseren is selecteren en alleen behouden wat je echt nodig hebt of gebruikt. Dat is een vrij rigoureus proces. Daarom is het ook een heel proces. Doe het samen met je partner en je kinderen.
Stapje voor stapje
Je hoeft niet direct als een razende Roland tekeer te gaan en een grote container te laten plaatsen, kleine stapjes sorteren veel meer effect.
Stel jezelf een klein en haalbaar doel, bijvoorbeeld het opruimen en sorteren van een keukenlade. In de loop der tijd kun je het opruimen en minimaliseren uitbreiden.
Stel jezelf bij elke “opruimactie” de volgende vragen of schrijf ze op en houd ze bij de hand:
Heb ik het echt nodig? Zo ja:
Behoudt het dezelfde plek of krijgt het een andere plek
Zo nee:
Wil ik het weggeven of verkopen
Wil ik het repareren of hergebruiken
Wil ik het weggooien
Kleding
Laat je allereerst niet verleiden tot impulsaankopen. Ook hiervoor geldt, wat je huis niet inkomt, hoeft er ook niet uit. Stel jezelf de vraag of je niet al 6 zwarte bloesjes in de kast hebt hangen.
Ben je alleen blij op het moment dat je met die nieuwe jurk de winkel uitloopt en blijft je nieuwe aankoop vervolgens ongedragen in de kast hangen? Beheers jezelf en neem een paar dagen de tijd voordat je tot een eventuele aankoop overgaat.
Haal kleding die je al meer dan twee jaar niet hebt gedragen uit de kast en breng die weg naar een tweedehands winkel of de kledingcontainer. De kans is erg klein dat je het nog aantrekt.
Hetzelfde geldt voor kleding die te groot is en zeker voor kleding die te klein is.
Werk met laagjes en doe afstand van die dikke truien als je ze niet vaak draagt.
Combineer! Zo lijkt het steeds weer of je iets anders aan hebt.
Heb je een dochter met dezelfde maat? Doe samen met basisstukken zoals truitjes, riemen en panty’s.
Zeg Nee Nee tegen reclame
Heeft jullie brievenbus nog geen Nee/Nee Sticker? Dan wordt het de hoogste tijd! Reclamefolders zijn niet alleen heel milieuonvriendelijk, ze verleiden je ook tot aankopen die je niet nodig hebt. Dit hebben we zelf ook gedaan en het is zo fijn!
Je hoeft je ook niets aan te trekken van zogenaamde koopjes die je misloopt. Alles wat je niet koopt, is nog steeds het beste!
Om nog maar te zwijgen van de berg papier die je wekelijks weer moet weggooien. Maak altijd zoveel mogelijk je eventuele voorraad op. Mocht je onverhoopt toch iets nodig hebben, bekijk dan op je telefoon de aanbiedingen, bijvoorbeeld via de app reclamefolders.nl,…
Cadeautjes
Bij een verjaardag gaat het niet om de cadeaus, maar om het gezellig samenzijn met vrienden en familie.
Spreek af dat jullie elkaar geen fysieke cadeaus meer geven maar iets gezelligs samen gaan doen. Denk aan een wandeling met picknick, een sauna bezoek of een activiteit.
Dit kun je ook met je kinderen doen. Neem een jaarabonnement op een dierentuin of een outdoor speeltuin. Super gezellig. Eventueel kun je ze iets nuttigs geven, bijvoorbeeld een nieuwe hockeystick of een rugzak.
Maak je kinderen van jongs af aan duidelijk dat moederdag en vaderdag enkel commerciële aangelegenheden zijn en dat cadeau’s achterwege gelaten kunnen worden.
Minder kasten
Ga de uitdaging aan en doe afstand van een of meerdere kasten. Je kunt echt met minder ruimte toe. Heb je echt 10 verschillende soorten glazen nodig? Op hoeveel personen is je servies berekend?
Ook hier geldt weer, leen wat bij buren of vrienden. Gebaksbordjes kun je ook prima als een ontbijtbordje gebruiken. Is het echt nodig om steeds een nieuwe beker te gebruiken? Een minder volle vaatwasser is weer goed voor het milieu.
Persoonlijke verzorging, maar niet meer uit een fles
Bij duurzaam passen ook heel goed zeep- en shampoobars (lees hier een review van een conditioner bar), meestal van pure ingrediënten gemaakt. Dat is in het begin even wennen maar je doet er vaak drie keer zo lang mee als zeep of shampoo uit een fles.
Daar zitten voornamelijk synthetische stoffen in verwerkt. Bovendien hoef je geen plastic fles weg te gooien. Dat scheel niet alleen ruimte in de afvalcontainer, maar je helpt zo ook mee de plastic soep te beperken. Ook deodorant is tegenwoordig als bar verkrijgbaar.
Weiger zogenaamde ‘cadeaus’: weg met gratis meuk
Laat je (kinderen) niet meeslepen in de supermarkt hypes van gratis cadeautjes bij een x-bedrag aan boodschappen. Vaak is het plastic rommel waar na een dag al niet meer naar wordt omgekeken.
Datzelfde geldt ook voor het happy meal van McDonalds. Beloon je kind wanneer het niet om dit soort cadeautjes zeurt en leer het zo spelenderwijs om te minimaliseren. Een beloning kan ook samen iets gezelligs ondernemen zijn.
Spaar zelf ook niet voor die prachtige wijnglazen waarvan er nog 20 in de kast staan of die handige hapjespan die je achteraf gezien toch niet gebruikt. Blijf kritisch en kijk ook hoeveel je er nog voor moet bijbetalen.
Speelgoed
Biedt alleen het speelgoed aan waar je kind echt blij van wordt maar houd in het achterhoofd dat overdaad schaadt. Afwisseling blijft leuk, een deel van het speelgoed kun je achterhouden en zo af en toe wat omwisselen.
Is het echt nodig om splinternieuw speelgoed aan te schaffen? Tweedehands is vaak net zo goed en een stuk goedkoper en milieuvriendelijker.
Is je kind het speelgoed ontgroeit en zijn er geen kleinere broertjes of zusjes meer in het gezin? Geef het weg aan familie of vrienden of biedt het op Marktplaats aan voor een tweede (of derde) leven.
Unisex
Is het echt nodig om voor meisjes perse een rosé fiets te kopen en voor jongens een blauwe? Daar kan ik kort over zijn: néé!
Wanneer je kinderspullen in neutrale kleuren en in een neutraal model aanschaft, kunnen de spullen nog jaren mee en kan het ook prima voor nummer twee, drie en vier in het gezin worden gebruikt.
Leer je kinderen dat alle kleuren mooi zijn en dat een roze step net zo lekker stept als een gele. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kinderkleding.
Lenen of huren
Misschien heb je er een hekel aan, maar een goede manier om te minimaliseren is lenen. Zeker wanneer je iets maar voor korte tijd of incidenteel nodig hebt, is dat een prima oplossing.
Denk aan die hoge ladder, de verfverwijderaar of de hogedrukreiniger. Je hoeft echt niet voor elke klus een apparaat in huis te hebben. Spreek met buren of vrienden eventueel af dat jullie het ene apparaat koopt en de buren het andere apparaat. Huren is natuurlijk ook een goede optie.
Lees ook: leren declutteren
Lees ook: Geld besparen op kleding
Lees ook: deze was-hacks moet je proberen
Lees ook: minimalisme challenge