Behangtrends 2023 – dit behang moet je hebben!

(Last Updated On: December 30, 2022)

Behangtrends 2023

De behangtrends van 2022 volgen de behangtrends van 2021 bijna volledig op mits een paar kleine wijzigingen.

Maar de trend voor dit jaar is nog meer één met de natuur zijn of worden. Vooral het bloemetjesbehang, het botanisch behang of behang met organische vormen zijn hip in deze terug naar de natuur trend.

Pasteltinten, felle kleuren en donkere tinten zijn in 2023 niet meer weg te denken.

behang-trends
behang-trends

Ook de combinatie van deze kleuren is een trend op zich. Alsook de geometrische vormen of figuren blijven nog steeds goed scoren op gebied van behangpapier.

Fotobehang en 3D behang lijken langzaamaan een plaats te veroveren in de top tien van de nieuwe trends dit jaar. De maan en sterren op het behang blijken in 2023 niet meer zo trendy als in 2021, en verdwijnen dan ook uit de top van de behangtrends.

Ook het Scandinavisch behangpapier en het retro behang verdwijnt weer uit de mode en blijft een modeverschijnsel van 2021.

Vinyl blijft ook een topper omwille dat dit behang heel gemakkelijk is schoon te maken. Het kan in alle kamers worden gebruikt en in elk interieur worden gebruikt.

Vliesbehang wordt dan weer minder gebruikt omwille van de opmars van het behangpapier zelf. Vliesbehang wordt wel nog gebruikt om een muur in één en dezelfde tint te verven als er een accentmuur is met fotobehang of ander behangpapier met bloemetjes, vormen of figuren.

Hieronder vind je een overzicht van de laatste nieuwe trends 2023 in kleuren en figuren op gebied van behangpapier.

behang-trends-2023
behang-trends-2023

Bloemetjesbehang

Dé trend dit jaar is het bloemetjesbehang. We gaan even terug naar de jaren zestig met het kleurrijk bloemetjesbehang dat toen in elke huiskamer hing.

Het bloemetjesbehang van 2023 ziet er veel fraaier en romantischer uit door het gebruik van kleine bloemetjes in plaats van de grote bloemen die typerend zijn voor de jaren zestig. Dit behang is uitermate geschikt om zelfs kleine ruimtes op te fleuren.

Het nieuwe bloemetjesbehang anno 2023 is geschikt voor zowel een klassiek als een hedendaags interieur. Een dramatisch effect creëren doe je met bloemetjesbehang bestaande uit donkere bloemetjes. Een romantisch, licht effect creëer je met behang met bloemetjes in pasteltinten.

Je kan met dit behang alle kanten uit, zowel de gehele kamer in bloemetjesbehang behangen ofwel strook per strook met een neutrale kleur rondom verven om een venstereffect te creëren.

Botanisch behang

Het botanisch behang met planten en bomen uit de natuur, laat ons dichter bij de aarde komen. Deze trend van behang toont ons diep verlangen om meer zorg te dragen voor de natuur en moeder Aarde.

Bomen met een weelderige kruin vol bladeren, tropische palmen naast elkaar, een bos bomen of een dichtbegroeide jungle zijn heel erg in op dit moment.

botanisch-behang
botanisch-behang

Een stukje natuur in je woonkamer, brengt rust, kalmte en evenwicht in de ruimte. Ook vermindert dit de stress van het alledaagse leven.

Je waant je in de natuur met een muur botanisch behang. De rijke texturen, de verschillende groentinten en de weelderige bladeren van planten en bomen geven een stukje leven in je interieur.

De trend bestond al in 2021 en wordt nu gewoon verder gezet in 2023. De mens nadert steeds dichter en dichter naar de aarde en natuur door dit beeld in zijn interieur te plaatsen.

print-behang
print-behang

Geometrische figuren

Geometrisch figuren zoals patronen met verschillende driehoeken, vijfhoeken en hexagrammen zijn opnieuw erg trendy in de behangtrends van 2023. Ze waren al sterk aanwezig in 2021 maar breken nu volledig door in 2023.

Geometrisch figuren in het behang brengen als het ware een strak patroon in je kamer of je interieur. Door dit strak patroon van verschillende lijnen en geometrische figuren in behang te gebruiken, geef je een moderne en strakke toets aan een hedendaags interieur.

Juist opletten dat het niet te druk wordt, als je de hele kamer behangt in één en hetzelfde patroon in donkere tinten. Beter is dan ook om één muur te accentueren en de andere muren zo neutraal mogelijk te houden door ze in een sobere kleur te behangen of te schilderen.

Een manier om het drukke patroon van geometrische figuren minder druk te maken, is het gebruik van lichte kleuren of pastelkleuren. Door de kleur licht te houden wordt het ook niet te schreeuwerig en geeft het een vredig contrast tussen figuur en kleur weer.

Pastelkleuren

De pastelkleuren doen het ook in 2023 goed. Vooral het oudroze, licht groen, zonnig geel en pastel blauw staan in de top van pastelkleuren.

Zowel in het bloemetjesbehang of het behang met de geometrische figuren zijn pastelkleuren hip. Door pastelkleuren te gebruiken geef je in de kamer een helder, rustig, romantisch en open gevoel weer.

Zand- en woestijnkleuren doen het ook nog steeds goed en waren de trend van 2021. Deze kleuren dienen rust te geven aan je interieur of je woonkamer. Pastelkleuren zijn gemakkelijk te gebruiken bij zowel een modern, een klassiek of een industrieel interieur.

Ook het plaatsen van donkere meubels zijn aan te raden om het geheel af te maken en om een mooi contrast tussen licht en donker weer te geven.

Donkere tinten

Pastelkleuren doen het goed dit jaar maar ook de donkere tinten zijn aan een opmars bezig. De donkere tinten kunnen zowel in een fotobehang als een botanisch behang, zelfs in een 3D behang verwerkt worden.

Zeker geen volledige kamer in deze donkere tinten behangen want dat maakt je interieur alleen maar soberder, donkerder en vooral kleiner. Het beste is om de donkere tinten op één muur te plaatsen of behangen, om deze als het ware te accentueren.

De andere muren blijven dan best in een lichte kleur zodat de ruimte helder blijft. Ook geen donkere meubels plaatsen als je al donkere tinten behang gebruikt.

Of juist wel, als je dat stukje drama wenst weer te geven in je interieur.

Donker-behang
Donker-behang

Getekend behang

Getekend behang is precies zoals een tekening maar dan op behang. De print is net een tekening dat gemaakt is op een tekenblad maar op behang geprint.

De tekening kan zowel in potlood als aquarel getekend zijn. Het kan ook een echte tekening zijn waar je veel belang aan hecht, maar dan uitvergroot om bijvoorbeeld een muur te accentueren.

Getekend behang wordt vooral veel gebruikt in kinderkamers. Het vervangt de trend van 2021 het Scandinavisch behang in kinderkamers.

Fotobehang

Fotobehang wordt meer en meer gebruikt om één muur te accentueren. Je laat je favoriete foto levensgroot printen zodat deze de hele muur bedekt.

Door je eigen foto te vergroten en te gebruiken, druk je een persoonlijke stempel op je interieur. Laat iedereen meegenieten van je favoriete foto als fotobehang.

Fotobehang gebruikt men voor één muur en niet om een ganse kamer te behangen. Anders wordt het een beetje te kitscherig en te druk.

De bedoeling is om een persoonlijk accent te geven aan de kamer zodat deze direct opvalt als er bezoekers langskomen. Natuurlijk bestaat er ook fotobehang waaruit je kan kiezen. Het hoeft niet altijd een persoonlijke foto te zijn die uitvergroot wordt.

3D-behang

3D behang is een manier om diepte in je interieur te brengen. Met optische illusies te scheppen door gebruik van het 3D behang, laat je echt de kamer tot leven komen.

Het 3D behang op één muur, knalt als het ware uit de muren. Dit geeft een spectaculair effect als je de kamer binnen komt. Dit 3D behang heeft ook een dempend effect op lawaai en geluid.

Dit behang is beschikbaar in ofwel één en dezelfde kleur waaruit een optische illusie gecreëerd wordt door het gebruik van bijvoorbeeld geometrische figuren of vormen. Of hier kan men ook door middel van fotobehang een illusie maken door meer diepte te geven en de ruimte te vergroten.

De foto springt dan als het ware uit de muur. Voor een kalm en rustig geheel gebruik je best 3D behang in lichte kleuren. Voor een meer dramatisch effect te creëren, kies je dan beter voor donkere tinten in 3D.

Organische vormen

Behang met organische vormen uit de natuur sluit het rijtje van de behangtrends 2023.

Organische vormen zijn vloeiende vormen zonder hoeken of strakke lijnen. Organische vormen zijn terug te vinden in de natuur zoals bladeren van bomen, stenen of keien, planten.

Organische vormen kan je natuurlijk terug vinden in het botanisch behang. Maar in plaats van een stuk natuur of landschap zoals een bos of een jungle op behang, komt steeds dezelfde vorm terug op het behang (bijvoorbeeld bladeren of schelpen).

Het combineren van de juiste kleuren met de juiste patronen of figuren, kunnen veel zeggen over jouw stijl en je interieur. Je kan meer dan één trend samenbrengen in één behang. Zo kan je fotobehang in 3 D plaatsen in donkere tinten.

Of bloemetjesbehang met pastelkleuren kiezen. Of geometrische figuren in donkere tinten of pastelkleuren kiezen. Zelfs met één muur te behangen of te vervangen, kan je al een nieuw interieur of nieuwe stijl weergeven.