Ga je binnenkort je woning verbouwen? Dan komt hier veel bij kijken. Het is een hele klus en het is belangrijk dat alles goed voorbereid wordt.
Er zijn een aantal dingen die je moet weten als je gaat verbouwen, die hieronder besproken zullen worden. Als je deze tips goed doorneemt, zal het je veel stress schelen tijdens een verbouwing!
Ik geef je graag ook enkele van mijn persoonlijke tips. Wij zijn stilletjesaan bezig om onze verbouwingen af te ronden na bijna 6 jaar… wat zouden wij zoal anders aanpakken moesten we opnieuw gaan verbouwen? Welke tips mag je zeker niet missen?
Photo by Milivoj Kuhar on Unsplash
Wat zijn de 11 dingen die je moet weten als je gaat verbouwen?
Schakel een aannemer in. Een aannemer zorgt ervoor dat de verbouwing op rolletjes loopt. Een goede aannemer kan je online vinden.
Er bestaan zoekwebsites voor het vinden van aannemers waarop aannemers beoordeeld worden door eerdere klanten, zodat je kunt zien welke aannemer geschikt is voor de verbouwing.
Je krijgt vast ook te maken met een loodgieter. Je kunt prima op internet zoeken naar een goede loodgieter. Ook voor een loodgieter uit Amsterdam kun je bekijken of deze goede reviews heeft mogen ontvangen van vorige klanten.
Zet alles duidelijk op papier en werk de verbouwing tot in detail uit. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat er een lichtschakelaar op de verkeerde plek wordt geïnstalleerd door een elektricien. Met een duidelijk plan kan er weinig misgaan.
1. Duidelijke afspraken en lees reviews
Maak duidelijke afspraken met de aannemer, bijvoorbeeld over de betaling. Zo kan het handig zijn om de aannemer in termijnen te betalen waarbij de totaalsom in delen wordt betaald tijdens de werkzaamheden.
Probeer altijd om deze veiligheid ook voor jezelf in te bouwen: er zitten helaas ook veel onfrisse aannemers in het vak, die niet liever doen dan verdwijnen met al jouw geld. Kijk daarom zeker echt heel goed reviews na (nooit die op hun eigen website, dat zegt niets en is veel te gemakkelijk te manipuleren).
Laat verder de aannemer zijn werk doen en beloon de vakmannen die meewerken aan de verbouwing bijvoorbeeld met een lekker bakje koffie. Dit wordt altijd gewaardeerd, en wellicht motiveert het om nog beter werk te leveren.
Photo by Annie Gray on Unsplash
2. Laat het los en besteed klussen uit
Als laatste is het belangrijk dat je zelf alle klussen uit handen geeft die jou stress opleveren. Er zijn genoeg vakmannen die alle klussen voor jou kunnen regelen. Het bespaart je misschien geld om deze klussen zelf te doen, maar vaak is dit het niet waard. Het kost je namelijk ook tijd en energie. Laat een elektricien en een loodgieter hun werk doen en probeer het voor jezelf los te laten.
Voor sommige verbouwklussen mag je echt gewoon niet zelf aan de slag gaan, het is veel te belangrijk voor de veiligheid van je huis!
Zo zouden wij nooit alle loodgieterwerken voor het sanitair, de badkamer, keuken,… zelf doen. Dat moet toch gewoon helemaal goed zitten?
Net hetzelfde met de elektriciteitswerken, dat is ook echt voer voor de professionals. Ga niet zelf zitten klooien met de bedrading of het aansluiten, tegenwoordig moet je elektriciteit ook erg grondig gekeurd worden, gelukkig maar.
Ook het leggen van dakbedekking laten wij het liefste over aan de vakmannen.
Bedenk ook voor in de toekomst dat, hoe meer je door vakmannen laat doen, hoe meer garanties je kan krijgen als het fout loopt of als er wat hersteld moet worden. Laat dit ook altijd opnemen in de contracten.
Photo by immo RENOVATION on Unsplash
3. Vertrouw op de vakmannen
Als je duidelijke afspraken met de aannemer hebt gemaakt en als alles op papier staat, dan kan het bijna niet misgaan.
Natuurlijk is het logisch dat je regelmatig komt kijken hoe het gaat, maar ga ervan uit dat de vakmannen er iets moois van maken en zich houden aan hetgeen wat op papier staat.
Een goed begin is het halve werk, en als jij een goede aannemer hebt aangenomen en een duidelijk verbouwplan hebt opgesteld, moet die verbouwing helemaal goed komen. Vertrouw de elektricien en de andere vakmannen en neem de tijd voor jezelf tijdens een verbouwing!
4. Volg je aannemers goed op
Ik zei het hierboven al: volg je aannemers goed op. Zeker als je met verschillende aannemers gaat werken, moet je echt je hoofd goed bij de werken houden.
Ga zo vaak mogelijk even tussendoor controleren en maak heel erg veel foto’s en filmpjes. Die kan je later nog gebruiken.
Wij hebben dit op bepaalde momenten helaas niet gedaan en nu we al jaren met een groot ongedierteprobleem zitten, kunnen we helaas niet bewijzen dat bepaalde stukken van de verbouwing slecht aangepakt zijn.
5. Ga niet in zee met vrienden of familie
Een tip die we tegenwoordig altijd geven: ga niet in zee met familie of vrienden als het gaat om grote verbouwingen of sommen geld.
Financieel gezien wil je dat ook liefst niet doen, maar ook voor de verbouwingen kan dit erg vervelend worden. Je huis is tenslotte toch een grote investering en aangezien het om veel geld of belangrijke werken gaat, kan dit echt de relatie op het spel zetten.
Je hebt veel liever een meer ‘onbekende’ vakman die goed verzekerd is en waar je gewoon terecht kan met klachten, moest dat nodig zijn.
6. Maak een verbouwplan
Deze tip is ook heel belangrijk: maak een heel gedetailleerd verbouwplan op en laat dit nakijken door kennissen die ook al verbouwd hebben.
Wedden dat zij nog op enkele details komen die jij vergeten bent? Ik weet dat zo’n verbouwplan echt moeilijk lijkt om op te stellen, maar dat valt echt waar reuze mee. Tegenwoordig zijn er ook hele fijne templates voor te vinden.
Het is in je eigen voordeel om alles zo gedetailleerd mogelijk op te stellen, zo vergeten jullie geen details qua afwerking, maar kan je ook je budget echt super gedetailleerd gaan berekenen.
Hou bij van wie je ook al offertes hebt gekregen, met wie je in zee gaat etc,…
7. Stel een budget op
Zoals ik hierboven al zei: je budget opstellen is ook echt ontzettend belangrijk. In deze tijden kost het bouwmateriaal echt veel geld, dus dit wil je echt zo secuur mogelijk doen.
8. Bouw marges in
Nog zo’n belangrijke tip: bouw echt veel marges is. Ook al vertellen al je aannemers dat dat niet nodig is, daar hebben ze absoluut ongelijk in.
Zo zitten wij op dit moment al weken te wachten tot ons terras aangelegd zal worden. Eerst moesten we maanden wachten op een datum (de offerte was helaas al ondertekend), en toen we de datum eindelijk kregen, werd er ondertussen alweer 2 keer afgezegd op de avond ervoor. Heel onze planning voor die weken (vooral voor mij, ik werk van thuis uit) kon dus weer de vuilbak in en kunnen we met dit lekkere weer niet op het terras zitten, alles is namelijk verzet voor hun werk.
Hetzelfde met onze wandbekleding. In vorige artikels vertelde ik al dat we spijt hebben van onze gekozen wandbekleding door ongedierte (en ook gewoon omdat de aannemer het huis onderaan open heeft gelaten en het pas afwerkte toen wij er – alweer – maandenlang om moesten zeuren. En er daarna nog een factuur volgde. Nu zijn we alweer maanden aan het wachten om gewoon een datum te krijgen waarop er extra wandbekleding geplaatst kan worden, echt ontzettend irritant.
Dusja, bouw zeker marges in van enkele weken. Over het algemeen zijn aannemers niet altijd goed bereikbaar omdat ze zo druk zijn en er kan altijd wat gebeuren tussendoor. Zorg ervoor – zeker als je met verschillende aannemers werkt – dat je grote marges hebt. Anders kan je namelijk flink in de problemen komen.
9. Vergunningen en subsidies
Vraag op voorhand veel informatie aan bij je gemeente over de mogelijke vergunningen en subsidies. Ook hier geldt: bouw flink veel marge in.
Het kan soms lang duren voor je een goedkeuring krijgt of voor je al het papierwerk in orde hebt kunnen maken.
10. Offertes opvragen en vergelijken
Vraag bij veel verschillende vakmannen offertes op en vergelijk niet alleen de prijzen. Vraag goed door op de offertes: zit alles erbij in of komen er nog extra kosten bij? Is het een projectprijs of een uurprijs?
Wat gebeurt er als er overuren gemaakt moeten worden? Wat zal daarvan de prijs zijn? Moet jijzelf materiaal voorzien of doen ze dat zelf?
Er zijn tegenwoordig gelukkig erg veel websites waarbij je offertes kan opvragen! Ik keur zelf trouwens alleen gedetailleerde offertes goed, ik wil weten waar ik voor betaal.
11. Opruimen na de werken
Wie zorgt ervoor dat je huis redelijk schoon ligt na bepaalde werken? Ikzelf vind 100% dat dit de taak van de aannemer is, maar helaas denken zij daar vaak anders over. Een goede aannemer is in mijn ogen ook een aannemer die zijn eigen vuil weghaalt.
Dit is ook erg belangrijk om van te voren te checken en zelfs vast te laten leggen. Je betaalt genoeg, dus volg dit ook goed op.
Niets zo vervelend als tussendoor constant je huis moeten lopen opruimen en poetsen nadat je tienduizenden euro’s hebt uitgegeven aan vakmannen die een boeltje achterlaten en waardoor de volgende vakman niet kan starten.