Heb je speciale zonnebrandcrème nodig voor je gezicht?

(Last Updated On: June 23, 2022)

Ah, wat is het heerlijk weer de laatste dagen! Ik schreef onlangs al over enkele van mijn favoriete natuurlijke zonnebrandcrèmes die ik volop aan het uittesten ben, en enkele daarvan kan je ook speciaal voor je gezicht gebruiken. 

Heb je speciale zonnebrandcrème nodig voor je gezicht?

Maar, hoe zit dat nu eigenlijk? Moet je verplicht een aparte, speciale zonnebrand gebruiken voor je gezicht of kan je dezelfde flacon gebruiken die je voor je lichaam gebruikt? 

Een ding staat al zeker vast: ook al is de zon een grote bron van vitamine d 3, toch moet je jezelf heel erg goed blijven beschermen tegen schadelijke UV-A en UV-B stralen. 

zonnebrand-voor-je-gezicht
zonnebrand-voor-je-gezicht

Veroudering door UV-stralen

Een van de meest ijdele oorzaken waarom we vaak zonnecrème smeren, is omdat we huidveroudering tegen willen gaan. Daarnaast zijn er nog wel enkele andere belangrijke redenen waarom we iedere dag SPF zouden moeten smeren: huidkanker en andere huidziektes, rimpels, pigmentvlekken en verslapping van de huid. 

Trouwens, smeer alsjeblieft niet alleen maar op de momenten dat de zon schijnt. Ook als de zon niet aan het schijnen is, heeft je huid een goede SPF nodig. 

Je kan kiezen voor een goede dagcrème met SPF, maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet voldoende is? We weten ondertussen allemaal wel dat SPF na enkele uren opnieuw aangebracht moet worden, maar voor ons gezicht durven we dat al eens vergeten. 

Ja, het is belangrijk om alvast te beginnen met een dagcrème met SPF, maar vergeet daaronder ook niet om een échte zonnecrème aan te brengen.  Iedere 2 uur ongeveer moet je trouwens je SPF bijwerken. 

Zonnecrème voor je gezicht

Goed, je hebt dus nog eens een herinnering gekregen waarom het zo ontzettend belangrijk is om zonnecrème te smeren, ook voor je gezicht. Niet alleen cosmetisch, maar ook voor je gezondheid. 

Maar, hoe zit dat nu, waarom zou je een aparte zonnebrand voor je gezicht in huis halen? 

Lichtere textuur

Een standaard zonnebrandcrème kan nogal stroef en dik zijn om uit te wrijven. Op je gezicht is dat niet zo’n fijn nieuws: daar kies je (behalve ‘s avonds voor het aanbrengen van je nachtcrème) vaak voor een fijnere crème of lotion. Wedden dat je hetzelfde wil voor je zonnecrème? 

Geen witte waas

Een zonnebrandcrème kan al eens een witte waas geven. Op je lichaam is dat op zich zo erg nog niet, maar op je gezicht kan het heel erg hinderlijk zijn: je kan foundation aanbrengen zoveel je wil, die witte waas gaat niet weg. 

Aangepast voor gebruik met make-up

Veel van de gezichtszonnebrandcrèmes zijn speciaal gemaakt om te gebruiken onder je make-up. Dat zorgt er zelfs voor dat je vaak je primer helemaal kan overslaan, alleen moet je goed opletten met de make-up die je zal aanbrengen. 

Kijk dus zeker goed of je zonnecrème gebaseerd is op olie of water en stem de rest van je make-up daarop af! 

Minder plakkerig

Een zonnebrandcrème speciaal voor je gezicht, is vaak minder plakkerig dan eentje die je over je hele lichaam kan gebruiken. Test het zeker zelf maar eens uit, je zal net als ik ondervinden dat je daarom liever ook een aparte voor je gezicht hebt! 

Trekken sneller in

Daarnaast trekt de variant voor je gezicht ook veel sneller in omdat ze lichter geformuleerd zijn. Heel fijn als je wat haast hebt, maar ook zeker als je er graag wat make-up over wil aanbrengen! 

Verschillende soorten

Er bestaan veel verschillende soorten zonnebrand voor je gezicht, toch meer dan voor je lichaam! 

  • stick: een stick is gemakkelijk om mee te nemen en zorgt voor een redelijk gelijkmatige laag SPF op je gezicht. Ook vaak fijn om te gebruiken bij kinderen, maar je moet wel opletten dat de stick niet smelt in de zon.
  • spray: een spray is gemakkelijk om aan te brengen en kan gemakkelijk uitgesmeerd worden. Kan ook over make-up gesprayd worden.
  • poeder: een poeder is ontzettend handig om over je make-up aan te brengen. Wel opletten dat je flink wat poeder moet aanbrengen om goed beschermd te blijven
  • crème: ideaal als basis voor onder make-up, is moeilijker om over je make-up nog eens aan te brengen

Voor verschillende huidtypes

Een standaard zonnecrème is vaak alleen maar gemaakt voor één bepaald huidtype. Maar, heb je bijvoorbeeld rosacea zoals ik of soms wat last van acné? 

Dan wil je een heel andere zonnecrème op je gezicht smeren om je gezicht alsnog goed te beschermen. Kijk dus zeker eens naar de verschillende soorten die er op de markt te vinden zijn (dat gaat van een handige stick die je snel in je handtas mee kan grissen tot een fijne spray of zelfs poeders met SPF om regelmatig aan te brengen). Keuze genoeg, het is nu alleen nog zaak om de juiste zonnecrème te vinden voor jouw gezichtshuid. 

Ook als je niet goed weet wat je huidtype is, is het de moeite om dit eens te gaan onderzoeken. Het zal je veel geld uitsparen omdat je gelijk de juiste huidverzorgingsproducten kan kopen. 

Hoge bescherming

Een factor 50 is vaak standaard bij de gezichts-zonnecrèmes. Omdat je gezicht ook veel gevoeliger is aan de zonnekracht, is het dan ook nodig om een erg hoge factor te gebruiken. 

Natuurlijk combineer je dit het beste met het dragen van een goede zonnebril om je ogen te beschermen (als ik nu iéts heb geleerd de afgelopen jaren van mijn oogproblemen, is het wel dat je je ogen ook goed moet beschermen tegen UV-stralen en tegen het felle zonlicht) en met een goede pet of zonnehoedje om je gezicht ook zoveel mogelijk uit de zon te houden. 

Blijf je zonnecrème aanbrengen

Blijf je zonnecrème iedere 2 tot 3 uur zeker opnieuw aanbrengen: het is echt heel belangrijk dat je dit blijft herhalen. Er bestaat helaas nog geen ‘one and done’-oplossing tegen UV-stralen om jezelf goed te beschermen. 

Vergeet je lippen niet

Vergeet ook zeker niet om je lippen goed in te smeren! Nee, niet met je zonnecrème (echt niet doen, dat ga je heel vies vinden), maar met een speciale lippenbalsem die ook een hoge SPF heeft (zeker 30, maar kies het liefst van al voor 50). 

Je lippen kunnen namelijk ook verbranden!