Kunstgras: informatie en prijzen (waar moet je op letten)? Onderhoud?

(Last Updated On: May 1, 2022)

Kunstgras: informatie en prijzen (waar moet je op letten)? Onderhoud?

Wel of niet kiezen voor kunstgras?

kunstgras-informatie
kunstgras-informatie

Photo by 小谢 on Unsplash

Kunstmatig gras is een alternatief voor natuurlijk gras en wordt bijvoorbeeld in de sportwereld veel gebruikt.

Ook zijn er mensen die hiervoor kiezen in hun achtertuin, aangezien het enkele voordelen heeft ten opzichte van echt gras.

Kom er snel achter wat deze voordelen zijn, maar ook de nadelen, het onderhoud en de prijzen komen aan bod. Wil jij kunstgras kopen? Lees dan zeker alle info in dit artikel: 

Waarom kiezen voor kunstgras?

Er zijn verschillende redenen om voor kunstgras te kiezen, namelijk:
– Dit type gras blijft er altijd mooi uitziet. Zelfs als er een lange tijd veel regenval is of juist als het een periode erg droog is. Tijdens deze droge periode kost het dan ook geen (kostbaar) water.
– Een grasmat bevat geen pollen, dus is het goed geschikt voor mensen die last hebben van hooikoorts of een allergie.
– Het hebben van kunstgras scheelt een hoop tijd aan onderhoud. Je hoeft het namelijk niet te maaien, bemesten en verticuteren. Daarnaast hoef je minder soorten gereedschap aan te schaffen vanwege het minimale onderhoud. Zo nu en dan vegen is het enige wat je hoeft te doen na het aanleggen ervan.
– Tot slot kost het weinig moeite om op kleigrond een strook kunstgras aan te leggen.

Belastender voor het milieu

Er kleven ook enkele nadelen aan het kiezen voor kunstgras.
– Het aanschaffen en aanleggen van gewoon gazon is vaak een stuk goedkoper dan dat van kunstgras. Nog een optie is graszoden of graszaad, dit is dan wel weer wat goedkoper.
– Kunstgras in de achtertuin is een stuk belastender voor het milieu dan echt gras. Zeker in de tijd waarin we nu leven is duurzaamheid een belangrijk aspect.
– Op de plekken van het kunstgras die in de schaduw liggen kunnen ook gewoon mos en algen groeien. Tevens voorkomt het niet de groei van onkruid, dit kan er namelijk doorheen groeien.
– Kunstgras voelt vaak minder fijn aan als je eroverheen loopt, ten opzichte van echt gras. Daarnaast kan je het makkelijk platlopen. Uiteraard is dit afhankelijk van het soort kunstgras en de kwaliteit ervan.

Veel mensen denken, geheel onterecht, dat kunstgras sneller voor wateroverlast zal zorgen. Het hangt natuurlijk af van het soort kunstgras, maar de meeste types laten goed water door.

Als de ondergrond niet geschikt is kan dit er wel toe leiden dat er plassen ontstaan op het kunstgras. Mocht je hier last van hebben, zorg dan dat het water goed weg kan lopen.

Wil je in de zomer met een groep vrienden of familie barbecueën in de achtertuin? Kijk dan heel erg uit met het kunstgras.

Het vuur van de barbecue en zelfs alleen al de warmte kan ervoor zorgen dat de grasmat gaat smeulen. Daarnaast is het verstandig op te letten met sigaretten en andere warme voorwerpen.

Prijs-kwaliteitverhouding

De prijzen van kunstgras variëren enorm, zo is het al te koop voor vijftien euro per vierkante meter maar ook voor ruim vijftig euro per vierkante meter.

Er is dus voor ieder budget kunstgras te vinden en tevens een uitgebreid assortiment. De prijzen van kunstgras worden onder meer bepaald door het materiaal waarvan het geproduceerd wordt, de dichtheid van de grasmat, de kwaliteit hiervan en de hoeveelheid kunstgras die nodig is.

Onder kwaliteit vallen verschillende kenmerken. De mate waarin kunstgras echt lijkt is bepalend voor de prijs.

Hoe zachter het aanvoelt, hoe duurder het is. Daarnaast is de hoeveelheid sprieten per vierkante meter belangrijk, want hoe hoger de dichtheid is, hoe echter het eruit ziet en hoe zwaarder de grasmat aanvoelt.

De combinatie van deze kenmerken bepaalt de prijs van het kunstgras. Hoe zwaarder de mat is, hoe hoger de prijs.

Uiteraard is de prijs ook afhankelijk van hoeveel kunstgras er nodig is. Hierbij kan je denken aan de hoeveel vierkante meter en daarnaast is het aantal bochten, hoeken en schuine stukken van belang.

Op het moment dat er minder rechte stukken nodig zijn, moet er meer gesneden worden en zal een deel van de grasmat verloren gaan.

Precies de goede maat

Vaak komen er nog kosten bij voor het laten leggen van het kunstgras. Ben je een beetje handig en wil je zelf een kunststoffen grasmat in de tuin aanleggen?

Dit kan prima als je een rol koopt van precies de goede maat welke je alleen maar hoeft uit te rollen.

Moet je de grasmat daarentegen nog op maat maken, dan kun je dit beter uit handen geven. Het kan best lastig zijn om het netjes op maat te knippen of snijden. Verder kan je het beste voor een mooi resultaat de grasmat verankeren met speciale grondpennen.

Ook is het belangrijk dat de grond onder het stuk kunstgras egaal is.

Wil jij geen standaard groen kunstgras in jouw tuin leggen, maar kies je liever voor een opvallende kleur zoals blauw, rood of geel? Dit is ook mogelijk aangezien kunstgras te koop is in alle kleuren van de regenboog.

Zo kan je de grasmat laten matchen met de inrichting van jouw huis of kan je kiezen voor jouw favoriete kleur. Hiermee creëer je een unieke en sfeervolle uitstraling in jouw tuin.

Regelmatig schoonmaken

Kunstgras heeft minder onderhoud nodig dan echt gras, toch is het niet zo dat je er helemaal niks aan hoeft te doen. Om de grasmat zo lang mogelijk mooi te houden, dien je het regelmatig schoon te maken. Met onderstaande tips is het onderhoud makkelijk en snel uitgevoerd.

– Gebruik een speciale kunstgras bezem om het met enige regelmaat te borstelen. Zo blijft het gras rechtop staan en worden alle blaadjes, zaadjes en takjes verwijderd.
– Met wat sop kan je gemakkelijk vlekken verwijderen, bijvoorbeeld van gemorst drinken of ontlasting van huisdieren.
– Voordat je het kunstgras aanlegt, kan je het beste een stabilisatiedoek neerleggen op de plek waar de grasmat moet komen. Hiermee blijft de ondergrond egaal en daarnaast belemmert het de groei van onkruid.
– Tot slot is het verstandig om jaarlijks een goede uitgebreide onderhoudsbeurt te geven aan de kunstgrasmat. Dit is goed voor de levensduur, het kan namelijk als het goed onderhouden wordt tot wel tien jaar meegaan.

In vergelijking met natuurlijk gras hoeft kunstgras niet besproeid te worden. Ook zal het niet verkleuren tijdens drogere periodes.

Het onderhouden van een grasmat zal dus niet erg veel tijd kosten, maar het is wel belangrijk om hier zo nu en dan tijd in te steken.