Als je je haren als eens zelf geverfd hebt, is het je vast al opgevallen: haarkleuren krijgen vaak een bepaald nummer toegewezen.
Kan jij er niet meer goed aan uit en weet je niet meer wat je nu moet kopen? Stel dat je van merk haarkleuring wisselt, wat is het verschil dan? Haarkleuring kopen is al niet zo gemakkelijk, zeker niet als je niet goed weet wat je nu exact koopt en hoe je rekening moet houden met de pigmenten in je haar.
Ik leg je graag uit hoe de kleuren van haarkleuren werken en hoe de kleurentheorie daarachter werkt.
Daarna leg ik ook uit hoe je deze kleurennummers kan gebruiken om de ideale haarkleur voor jou te vinden (een koele haarkleur, warme haarkleur of neutrale haarkleur) die past bij jouw kleurenanalyse.
Photo by Taylor Smith on Unsplash
Haarkleuren: nummers en cijfers
Cijfer 1: Kleurhoogte
Allereerst hebben haarkleuren een nummer, dit wordt het basisnummer of kleurhoogte genoemd. Dit nummer gaat van 1.0 tot 10.0, waarbij 1.0 zwart is, en 10.0 het allerlichtste blond. Dit wordt gebruikt om de lichtheid (of donkerte) van een haarkleur aan te geven.
Deze kleurhoogtes zijn er:
- 1.0: platinablond
- 2.0
- 3.0
- 4.0
- 5.0
- 6.0
- 7.0
- 8.0
- 9.0
- 10.0: zwart
Cijfer 2: Karakterkleuren (kleurnuance of kleurtoon)
Vervolgens staat er vaak nog een ander cijfer na het nummer, dat is de karakterkleur. Die ga je gebruiken om bijvoorbeeld te zeggen: 10.1 (de allerlichtste blonde kleur, maar met een assige tint).
1 = As, ,2 Parelmoer, ,3 = Goud, ,4 = Koper of een ,34 = Goud Koper
Soms worden hiervoor ook letters gebruikt in de plaats van nummers.
Photo by Valerie Elash on Unsplash
Hoe kies je de juiste haarkleur die bij jou past?
Oké, nu je weet hoe die kleuren in elkaar zitten, hoe weet je dan wat er mooi zal staan bij jou? Niet iedere haarkleur gaat je goed staan en daarom zou ik je ook zeker niet aanraden om de haartrends van 2022 en haarkleurtrends niet klakkeloos te volgen.
Kijk vooral naar jouw eigen kleuren (doe een snelle kleurenanalyse) en check wat goed zou staan.
Een van de belangrijkste dingen waar je op zal moeten letten, is kijken of je een warm type bent (vaak ook lente of herfsttype genoemd) of een koel type (zomertype of wintertype).
Kies nooit een haarkleur op afbeelding
Een tip die je veel haarmiserie gaat schelen: kies nooit een haarkleur puur voor de afbeelding op de verpakking. Er zijn namelijk veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat jouw haarkleur er helemaal anders uit zal zien als je haar eenmaal droog is.
Kijk dus altijd naar de cijfers op de verpakking, niet naar de foto!
Zo heb ik ooit mijn haar in een erg warme kleur geverfd, terwijl de kleur er op de verpakking koel uitzag… het was echt helemaal geen gezicht én ik bleef heel veel last hebben van de warme pigmenten in mijn haar, die ik uit heb moeten laten groeien.
Warme haarkleuren
Als jij een warm kleurtype bent, passen warme haarkleuren jou het beste. Maar, hoe weet je nu of je een warme haarkleur hebt gekozen? De naam kan je al een beetje verder helpen, maar je kijkt ook best even naar het kleurnummer op de verpakking haarverf die je hebt gekozen.
Bijna alle kleurhoogtes kunnen zowel neutraal, koel als warm zijn. Er zijn dus zowel warme blonde haarkleuren als koele blonde haarkleuren.
Kijk vooral naar haarkleuren die als tweede cijfer een 3, 4, 8 of een 0 hebben. In de naam zal je dat vaak herkennen als koper, chocolade, kastanje, mahonie, goud. Bij de neutrale en natuurlijke kleuren, herken je de namen als gewoon bruin, blond, rood of zwart.
Photo by Hootan Safiyari on Unsplash
Koele haarkleuren
Ben je op zoek naar een mooie, koele haarkleur om je haren in te verven? Dan kan je kiezen tussen verschillende opties.
Er zijn de neutrale en natuurlijke haarkleuren die goed bij jou zullen staan, maar ook zeker de askleuren.
Photo by Obi – @pixel6propix on Unsplash
Neutrale haarkleuren
Als je graag een neutrale of natuurlijke haarkleur wil, kies dan voor de volledige cijfers met een 0.
Haarverftips en FAQ’s
Ik heb poreus haar, welke haarkleur moet ik kiezen?
Als je poreus haar hebt, kies je het beste voor 1 tint lichter dan het resultaat dat je wil bekomen. Omdat je haar net zo poreus is, slorpt het de haarverf op en kleurt het meer dan als je gewoon, gezond haar zou hebben.
Welke haarkleuringen dekken wit en grijs haar?
Ik vond het zelf altijd best moeilijk om een haarkleuring te vinden die mijn witte haren mooi kon bedekken. Omdat je wit en grijs haar hebt, zou ik je aanraden om het misschien toch uit te laten groeien of bij te verven in een grijze haarkleur.
Wil je toch liever een andere haarkleur dan dat wit of grijs, dan moet je vooral goed opletten dat je de haarverf lang genoeg laat zitten in je haar: wit en grijs haar is heel stug en het is moeilijk voor de kleurpigmenten in haarverf om echt goed in het haar te dringen.