De juiste verlichting kiezen voor in je woning, het is een zoektocht waarbij je al snel door het bos de bomen niet meer ziet. Welke verlichting kies je nu best voor elke ruimte, welk soort armatuur kies je precies, welke lampen zijn nu de juiste bij dat specifieke armatuur?
Ook wij zaten met deze vragen bij het verder afwerken van ons huis en stootten al snel in onze zoektocht op deze vragen. Welke verlichting zou passen bij onze woonstijl?
De laatste afwerking: verlichting
De verbouwingen van het huis beginnen ondertussen op hun einde te lopen (hopen we, want met verbouwen ben je eigenlijk nooit klaar) en dus dienden de zaken die nog niet afgewerkt zijn ook aangepakt te worden.
Zo ook de verlichting in ruimtes waar we nu de laatste hand aan aan het leggen zijn, maar ook voor ruimtes die eigenlijk al 3 jaar “klaar” zijn. Verlichting is iets dat altijd wat blijft liggen bij ons.
Na 3 jaar hadden we in beide toiletten, de walk-in-closet, de hal beneden en boven, de voorraadkast nog steeds geen deftige armaturen of verlichting hangen. Het was gewoon een kabel met een “peertje” aan die maar wat hingen te bengelen.
Nu we de achterbouw aan het afwerken zijn en daarmee ook de laatste ruimtes, was het het ideale moment om alle verlichting te kiezen, te bestellen en te installeren.
Waarom kiezen we voor inbouwspots?
Voor de keuze welke verlichting we wilden in elke ruimte lieten we ons leiden door een aantal factoren:
- Onderhoudsvriendelijkheid armatuur
- Duurzaamheid verlichting
- Kostprijs verlichting
- Soort licht van de lampen (warm-koud)
Onderhoudsvriendelijk
Armaturen die aan het plafond hangen zijn echte stofvangers waar ik persoonlijk echt niet gek op ben. Om de zoveel tijd moet je met de stofvod aan de slag om deze stofvrij te maken. Weer extra poetswerk dus en ik probeer net om mijn poetsschema zo simpel mogelijk te maken.
Inbouwspotjes in het plafond zitten verdoken en vangen in principe niet echt stof. Even het oppervlak dat gelijk loopt met het plafond een beetje afstoffen en klaar. Heel wat gemakkelijker dus en daarom hadden inbouwspotjes voor mij ook een grotere voorkeur dan een industriële plafondlamp, die ik ook prachtig vind.
Duurzaamheid
Spotjes zijn in de meeste gevallen de dag van vandaag ledverlichting. Vroeger was dat halogeenverlichting maar de evolutie naar een duurzamer alternatief is ook in de verlichting voor een groot deel ingezet.
Ledverlichting verbruikt tot 70% minder energie en gaat een heel stuk langer mee. Ze zijn wel wat duurder in aankoop dan de traditionele halogeenverlichting of gloeilampen.
Kostprijs
Zoals hierboven bij de duurzaamheid is ledverlichting iets duurder dan de traditionele halogeenlamp of gloeilamp. Maar doordat ze langer meegaan en minder energie verbruiken zijn ze op het einde van de rit ook beter voor de portemonnee.
De juiste armatuur vinden, daar kan je een volledig boek over schrijven. Smaken verschillen, je vindt armaturen in alle kleuren/maten/soorten/design/authentiek/industrieel/… Je weet gewoon op den duur niet wat te kiezen.
Wat wel zeker is is dat je ze ook in elke prijsklasse kan vinden. Stel daarom voor jezelf op voorhand een budget op. De prijs van armaturen kunnen echt de pan uit swingen en voor jezelf duidelijk stellen in welke prijsklasse je iets zoekt maakt de keuze voor jezelf al een stuk makkelijker en duidelijker. Zeker armaturen die aan de muur of het plafond hangen kunnen een grote hap uit je budget halen.
Inbouwspots kunnen een mooi alternatief zijn al kan je hier ook in elke prijsklasse wel iets vinden. Voor grotere ruimtes heb je er uiteraard meerdere nodig.
Soort licht
Voor wie het nog niet wist, licht kan verschillende kleuren hebben. Als je bijvoorbeeld foto’s trekt kan je dit ook duidelijk zien welk licht er in die ruimte is. Is iedereen plots heel geel/oranje? Of net heel wit/blauw? Een flits van een camera is bijvoorbeeld in de meeste gevallen wit/blauw licht.
Je hebt dus warm licht dat meer geel/oranje is en in de meeste gevallen gezelliger aanvoelt. Maar je hebt ook wit of blauwe licht dat dan weer frisser en meer steriel aanvoelt. Deze keuze is voor iedereen anders en hangt ook weer af van smaak en welk gevoel je wil benadrukken in die ruimte.
Welke keuzes maakten wij?
In onze huidige ruimtes (slaapkamers, badkamer, leefruimte, hobbyruimte) hadden we reeds verlichting ophangen. Dit zijn allemaal basisarmaturen met daarin gloeilampen (dat zijn nog onze verbouwlampen) of ledverlichting met warm licht. Je hebt ledverlichting de dag van vandaag ook in alle vormen, zo ook in peertjes.
Voor onze nieuwe ruimtes wilden we sowieso ook warm licht, dit vinden we beide het gezelligste. Maar we wilden kijken naar iets waar we wat minder afstofwerk voor hadden en dat qua prijs ook nog altijd binnen ons budget lag. Ook wilden we kiezen voor ledverlichting overal aangezien dit ons op langere termijn weer wat zou schelen.
Onze keuze viel op inbouwspots. Dit was eigenlijk voor de ruimtes waar we nog verlichting voor nodig hebben de ideale keuze. In kleinere ruimtes zoals toilet, voorraadruimte, hal is dit perfect te doen en opengaande deuren in kleine ruimtes hoeven dan geen rekening te houden met een hangende lamp die in de weg kan hangen.
Iets waar we initieel bijvoorbeeld bij het toilet niet aan dachten en waar we eigenlijk wel mee in de problemen zouden gekomen zijn als het armatuur redelijk laag zou gehangen hebben. Esthetisch zou dat ook raar geweest zijn.
Hoeveel inbouwspots kiezen?
Kleinere ruimtes: toilet, hal, voorraadruimtes
Voor de kleinere ruimtes kiezen we voor 1 inbouwspot. Een gewaagde keuze aangezien een spot qua verlichting toch iets anders is dan bepaalde armaturen. Bij bepaalde armaturen schijnt het licht volledig rondom de lamp en weerkaatst tegen het plafond waardoor je een meer verlichte ruimte krijgt.
Bij een inbouwspot heb je niet die volledige verlichting rondom. De lamp schijnt vanuit het plafond naar beneden en dan nog vaak maar in een bepaalde hoek. Voor het toilet was dit meer dan voldoende.
Voor de voorraadruimte merken we toch echter dat het op het randje is. De ruimte is verlicht maar kan op zich wel een extra spotje gebruiken. Voor de hal en kleine walk-in-closet is dit dan weer geen probleem.
Alles hangt ook af van hoe de ruimte is ingedeeld en hoe groot deze is. Zijn er veel vrije muren waar het licht op kan weerkaatsen? Welke kleuren hebben de meubels en muren? Lichte kleuren waar het licht makkelijk op weerkaatst of donkere muren die het licht heel erg absorberen?
Grotere ruimtes
Voor de keuken hadden we sowieso meerdere spots voorzien. Deze ruimte is qua oppervlakte een stuk groter en zou onmogelijk voldoende verlicht worden met 1 lichtpunt.
Als je armaturen koopt zitten hier vaak geen lampen bij. Let er dus op dat je voor de armatuur dus nog de gepaste lamp koopt. Dit geeft jou ook het voordeel dat je kan gaan voor de lamp die jij wil. Het soort licht, de duurzaamste lamp,… indien dit voor jou belangrijk is.
Armaturen/lampen kunnen heel wat verschillende aansluitingen/fittingen hebben. Kijk op voorhand goed na welke fitting past op jouw armatuur en welke bijhorende lamp je daarvoor moet kopen. Wij kozen bijvoorbeeld voor inbouwspots van 50mm diameter met een GU10 fitting.
Waar koop ik de armaturen en verlichting?
Armaturen kan je overal kopen de dag van vandaag. Ook zeker online, snel en makkelijk. Wij kozen voor deze vierkante inbouwspotjes. Ze voelen gelukkig heel stevig aan, passen goed bij onze kleur wit op muur en plafond én zijn heel gemakkelijk om te installeren.
De plaatsing
Het plaatsen van inbouwspots was in ons geval heel makkelijk. Al onze plafonds zijn van gyproc wat het inbouwen heel handig maakt. Alle kabels zaten ook al klaar waar ze moesten komen.
Met een klokboor het juiste gat maken (85mm in ons geval), en de spot makkelijk installeren zoals op de handleiding stond uitgelegd. De meeste inbouwspots werken met een haak/kliksysteem die zich achter de gyproc plafond gaan vasthaken/vastklikken. Heel makkelijk te plaatsen en er weer uit te halen als er een probleem zou zijn.
Het resultaat
We zijn zeker tevreden met het resultaat! We hadden misschien in bepaalde ruimtes zoals de berging een extra spot moeten hangen en ook in de berging merken we dat we de plafond duidelijk niet goed genoeg hebben afgewerkt.
Elke oneffenheid van het plafond merk je heel erg bij inbouwspots. Het is op zich ook maar de voorraadruimte, al wil je natuurlijk wel altijd eer hebben van het gedane werk. In de andere ruimtes is dit bijvoorbeeld een heel stuk beter. Daar hadden we de ruimte ofwel laten bepleisteren (keuken) ofwel meer aandacht gegeven aan het plamuren en mooi egaal schuren van het gyprocplafond.
Ons toilet zien er bij deze weer met een mooie inbouwspot een heel stuk beter uit in plaats van de kabel die uit het plafond komt met daaraan een lamp. Zelf vind ik het heel belangrijk dat een ruimte rust uitstraalt, en dat is hiermee zeker gelukt!
Dit weekend gaan we verder aan de slag om de rest van onze inbouwspots te installeren, ik kan niet wachten tot ook onze keuken helemaal klaar is en we ook daar onze nieuwe verlichting zullen zien!