Waar let je op bij de inrichting van de slaapkamer? Belangrijke basistips!

(Last Updated On: September 11, 2023)

Waar let je op bij de inrichting van de slaapkamer? Belangrijke basistips!

 

Er zijn verschillende zaken om op te letten bij de inrichting van een slaapkamer. Je wilt er immers iets moois van maken! Het is dé plek in huis waar je tot rust moet kunnen komen – waar de inrichting een grote rol bij speelt. Ben je op zoek naar tips? Lees dan snel verder.

slaapkamer-inrichten-2
slaapkamer-inrichten-2

Photo by Spacejoy on Unsplash

Juiste gordijnen

 

Gordijnen heb je absoluut nodig in de slaapkamer, voor verduistering en privacy. Hoe zien de ideale gordijnen eruit? Gordijnen met een lichte kleur kunnen verduisterend zijn: als de stof maar dicht genoeg is. Ga dus ook vooral na wat je er fraai uit vindt zien.

Naast stoffen gordijnen zijn bijvoorbeeld ook rolgordijnen een geliefde keuze: dit type gordijn is praktisch en heeft maar weinig onderhoud nodig. Laat rolgordijnen op maat maken, zodat de gordijnen precies aansluiten op het raam. Dit zorgt ook weer voor een betere verduistering!

 

Sfeervolle slaapkamer

 

Richt de slaapkamer sfeervol in. Zo is het namelijk leuk om hier tijd te spenderen. Vaak besteden we veel aandacht aan de inrichting van de woonkamer, maar is de slaapkamer een beetje een ondergeschoven kindje.

Gelukkig kan dit anders! Kies mooi beddengoed, plaats gezellige accessoires in de slaapkamer en leg een vloerkleed neer: dit maakt al direct een wereld van verschil. Misschien is het een idee om de muren te schilderen, in een sfeervolle kleur.

Donkerblauw, olijfgroen of roestoranje bijvoorbeeld – een aantal voorbeelden van kleuren die het goed doen in de slaapkamer. Ook planten zijn een goede toevoeging aan de kamer: de lucht wordt er zelfs gezonder van, omdat er meer zuurstof vrijkomt! Daarnaast zijn veel planten luchtzuiverend, zoals de Areca palm.

Zet dus zeker een gezellige plant neer, op de vensterbank of naast de kledingkast bijvoorbeeld. Om je nachtrust te bevorderen, kun je nog kiezen voor verduisterende gordijnen in je slaapkamer. Kies een mooie kleur om de optimale look te creëren.

 

Lekker bed

 

Om goed te slapen, heb je uiteraard een comfortabel bed nodig, inclusief een goed matras en beddengoed. Houd hierbij rekening met onder andere je slaaphouding.

Zo heeft een rugslaper een ander matras en kussen nodig dan een zijslaper, of juist een buikslaper. Verder speelt je persoonlijke voorkeur een rol: ga na of je het liefst slaapt op een zacht, middelhard of hard matras.

Het is er allemaal te vinden! Je kunt de verschillende opties testen in bijvoorbeeld een beddenwinkel.

 

Praktisch nachtkastje

 

Wat staat er naast het bed? Precies: een nachtkastje! Aan één kant of aan beide kanten van het bed, dit kan allebei. Geef dit handige tafeltje in ieder geval een mooi plekje in de ruimte.

Zo kun je er van alles op kwijt: je telefoon, boeken en sieraden bijvoorbeeld. Er zijn genoeg nachtkastjes met lades te vinden, dit is nog wel praktischer. Hier kun je bijvoorbeeld spullen in bewaren die je niet vaak nodig hebt, zoals een sieraad dat je alleen bij bijzondere gelegenheden draagt.

Het wordt niet stoffig in lades, wat hierbij tevens een uitkomst is. Verder voegt een nachtkastje sfeer toe aan de slaapkamer. Ga daarom voor een mooi design, van hout bijvoorbeeld.

 

Genoeg opbergruimte

 

Je wilt doorgaans best wat spullen opbergen in de slaapkamer. Denk aan kleding, schoenen, tassen en beddengoed. Genoeg opbergruimte is dus zeker belangrijk in de kamer. De ideale oplossing?

Plaats een grote kledingkast in de kamer, waar je allerlei spullen in kwijt kunt. Deel de boel netjes in, door alles per categorie te sorteren. Zo past al gauw alles in de kast. En dat is ideaal! Opgeruimd staat netjes.