10x kamerplanten die perfect binnen overleven

(Last Updated On: December 3, 2021)

Je herkent het vast wel: je hebt overenthousiast enkele planten gekocht in het tuincentrum, maar al na enkele weken staan ze er maar triest bij: de bladeren hangen, er zijn geen bloemen meer te zien en je bent er vrij zeker van dat al je mooie nieuwe planten, nu helemaal dood zijn.

Hoe komt dat? En beter nog: hoe kan je voorkomen dat je nieuwe planten sterven binnenshuis? Wij hebben voor jou een lijst gemaakt met allerlei kamerplanten die binnen perfect kunnen overleven en dus ideaal zijn als kamerplant binnenshuis. Plus natuurlijk enkele van onze eigen favorieten!

Kamerplanten voor binnenshuis

1. Klassieker: de cactus

Dit moet toch wel een van de meest ideale planten zijn om binnenshuis in leven te houden: de cactus! Er zijn zo veel verschillende soorten cactussen – sommigen bloeien zelfs ieder jaar, waardoor je toch leuke, fleurige bloemetjes zoet – dat het moeilijk wordt om alles een beetje te beschrijven.

2. De Aloe Vera

Wil jij een alleskunner in huis? Dan kan ik je van harte een aloë vera echt aanbevelen! Je kan deze bladeren ook afsnijden als je jezelf verbrandt hebt in de zomer (daarvoor had ik de mijne altijd in huis, haha) maar ook gewoon om je huid te verzorgen, kan je gemakkelijk de ‘gel’ die in de bladeren zit, gebruiken. De afgesneden bladeren komen gewoon weer terug, ideaal!

3. De klimop (hedera)

Ik zit erover te denken om wat klimop uit de tuin (eigenlijk die van de buren, maar ondertussen weelderig groeiend bij ons) in een bloempotje te verpotten en als hangplant van mijn rekjes te laten groeien. Ook de klimop is een heel gemakkelijke plant om in leven te houden en geeft een leuk groen accent. Let wel op, klimop kan moeilijk te verwijderen zijn van muren en meubels!

4. De Sansievera (vrouwentongen)

Dit is zo’n typische plant die aan een raam gezet wordt, in het kozijn. Vroeger had deze plant een heel muf imago, maar dat is allang weer verleden tijd.

5. Monstera (gatenplant)

Ook prachtig en überpopulair: de Monsteraplant! Ik wil er zelf ook graag eentje, maar aangezien ik heel voorzichtig ben omdat we een kat in huis hebben, weet ik nog niet zeker hoe en waar ik deze plant zou moeten zetten (ze zijn giftig voor huisdieren). Maar… ik ben fan! Deze plant heeft ook niet zo heel veel onderhoud nodig en staat graag in de schaduw.

planten-binnen-kamerplanten
planten-binnen-kamerplanten

6. De krulvaren

De krulvaren is een varen die gemakkelijk groeit en niet in de vlakke zon mag staan.

7. Een goudpalm

Wij hebben bij ons thuis nu ook al enkele jaren een goudpalmpje staan, en zeker in de schaduw staat die heel erg goed. (de onze heet trouwens Natasja, en is al enkele keren opgestaan uit de dood…maar, ze komt er iedere keer weer door!)

8. Een pannenkoekenplantje

We zijn gestart met 1 pannenkoekenplantje en we hebben er nu al een stuk of 10. Heerlijke planten, maar ze mogen niet te zonnig staan, dan verkleuren ze geel!

9. Een erwtenplant

Een grote instagramhit: de erwtenplant. Die hebben we zelf nog niet in huis, maar staat wel op mijn lijstje. Staat erg leuk op hoogte!

10. Calathea

Deze prachtplant wint de laatste jaren flink aan populairiteit dankzij haar mooie rode bladeren. Kan jouw huis wel een beetje extra pit gebruiken? Dan is deze plantendame echt wat voor jou!

De perfecte bloempot voor kamerplanten

Bloempotten zijn niet alleen blikvangers, ze hebben ook nog eens hun nut. Kijk daarom niet alleen naar de looks van een bloempot, maar check of de pot ook wel past voor de plant die je erin wilt zetten. Zo zijn binnenpotten weer heel anders dan bloempotten voor buiten. Zit er een drainagesysteem in de pot? Heb je nog een schoteltje nodig?