Welke kapstok past in jouw gang?

(Last Updated On: December 3, 2021)

Je kent het wel: je komt thuis van een drukke dag op het werk, liggen er overal jassen, sjaals, mutsen,… rond te slingeren in huis.

Tijd voor een goede, grote kapstok waar je alles aan kan hangen en die je helpt om alles netjes opgeborgen te houden! Maar, hoe kies je een goede kapstok die bij jullie noden en huis past?

Welke kapstok moet je dan kiezen?

Maar, dan volgt het moeilijkste: welke kapstok moet je kiezen? En welke heb je eigenlijk nodig?

Toen wij moesten kijken voor kapstokken in onze inkomhal, was dat met momenten best moeilijk.

Vooral door de vorm van onze gang, is het niet altijd gemakkelijk geweest om een kapstok uit te kiezen die niet alleen mooi past bij de rest van het interieur, hij moet ook heel handig zijn (anders blijf je alsnog overal jassen en co in huis draperen – been there!).

Welke soorten kapstokken bestaan er?

Losse haakjes

Dit vind ik ook zulke leuke kapstokken: losse kapstokhaakjes! Een beetje het idee van een normale kapstok aan de muur, alleen zijn alle haakjes hier apart te kopen.

Superhandig: je kan zoveel haakjes kopen als je maar wilt en je bepaalt ook helemaal zelf hoe ze aan de muur moeten hangen.

kapstokken-kiezen
kapstokken-kiezen

Een hangende kapstok aan de muur

Deze kapstok hebben wij nu zelf aan onze muren in de gang: ik vind dit persoonlijk veel handiger dan een kapstok die staat.

Alles hangt netjes aan de muur, en je hebt geen grote boom van een kapstok met 20 jassen eraan 😉

Wel moet ik regelmatig eens door onze jassen gaan die er hangen. Nuja, onze… eerder de mijne.

Ik wissel al graag eens van jas, en zeker in de winter heb je dan al heel snel enkele hele dikke winterjassen aan de muur hangen. Soms kan dat ook een erg rommelig zicht zijn!

kapstok-kiezen
kapstok-kiezen

Een staande kapstok

De staande kapstok lijkt soms heel handig, maar wij vonden dat persoonlijk niet en hebben de onze weggebracht naar de kringloop.

Onze staande kapstok moest staan in een kleine hoek en werd maar voor de helft goed gebruikt.

Let er trouwens bij een staande kapstok ook goed op dat hij een erg stabiele voet heeft. Vaak is dat bij goedkopere kapstokken niet zo, waardoor de kapstok kan omvallen.

kapstok-staand
kapstok-staand

Welke functie heeft de kapstok?

Ook heel erg belangrijk: welke functie heeft de kapstok in jouw hal? In de inkomhal trek je vaak je jas aan of uit, doe je je schoenen uit, staan er misschien ook wel tassen,… afhankelijk van hoe jij graag alles opgeruimd wilt zien, heb je een ander type kapstok nodig.

Zijn jullie een groot gezin en zal er veel aan de kapstok hangen? Of ben je single en kan alles wel wat meer Pinterest perfect zijn? Wil je graag een bankje onder de kapstok waar je gemakkelijk je schoenen aan- en uit kan trekken?

Voor je een kapstok gaat kopen, zou ik je zeker aanraden om hier eens goed over na te denken.

En ook niet onbelangrijk: meet de ruimte waar je de kapstok gaat plaatsen, goed op! Zo vermijd je dat er ineens geen deuren goed open kunnen of dat de kapstok überhaupt niet past.

kapstokken-online-kiezen
kapstokken-online-kiezen

Hou je kapstok opgeruimd

Nog een persoonlijke tip: probeer je kapstok zo opgeruimd mogelijk te houden! Ga er iedere paar weken een keer langs om te checken of alles wat er nog aan hangt, er ook hoort te hangen.

Nu is het ideale moment om te checken of er niet nog veel te veel winterjassen hangen, terwijl het stilaan tijd aan het worden is om onze lentejassen uit de kast te halen.

Ook voor je staande kapstok of muur waaraan de kapstok hangt, is dit fijn: zo haal je al snel ettelijke kilo’s kleding ervan!