Na jaren verbouwen kunnen we bijna volledig de verbouwing in het huis zelf gaan afsluiten, eindelijk! Omdat we veel zelf deden, heeft het wat langer geduurd dan veel andere verbouwingen (tenminste, toch als we dat zo bij vrienden en kennissen zagen), maar het zal echt ontzettend veel deugd doen als we eenmaal klaar zijn.
Daarom zijn we deze zomer ook meer en meer aan onze tuin begonnen: daar moest ook nog veel in gebeuren: door de verbouwingen in het huis, was de tuin echt een grote puinhoop geworden.
We willen graag een stijlvolle en functionele tuin, dus ik geef je graag enkele tuinontwerp tips mee die ik ondertussen opgepikt heb.
Tuinontwerp tips
Hoe begin je aan een tuinontwerp?
Woonstijlen en tuinstijlen kiezen
Het is best wel overweldigend, hoe begin je aan een tuinontwerp? Wij zijn eerst beginnen kijken naar welke woonstijlen er zijn, en welke woonstijlen wij mooi vinden. Dat hebben we in huis ook gedaan, maar dat geldt evengoed voor in je tuin.
Materialen
Daarnaast hebben we gekeken naar welke materialen we mooi vinden. Niet alleen mooi, voor in een tuin moet het (voor mij zeker) ook praktisch zijn: ik ben al veel bezig in de tuin om alle planten en bloemen zo gezond en mooi mogelijk te houden, aan de ruimte zelf en de tuinmeubelen wil ik niet té veel werk hebben. Choose your battles, zoiets 😉
Kies je bijvoorbeeld voor op het terras voor composiet vlonderplanken, houten vlonderplanken of voor terrastegels? Bekijk ook zeker eens deze voorbeelden van composiet vlonderplanken en houten vlonderplanken bij HomingXL – Vlonderplanken.
Budget
Niet te vergeten: met welk budget moet je rekening houden? Hou ook altijd wat extra marge in gedachten, werken komen bijna altijd duurder uit dan oorspronkelijk op de offerte is berekend.
Tuintrends
Ook nog een erg belangrijke tip: wil jij klakkeloos allerlei tuintrends en tuinmeubel trends gaan volgen? Of kijk jij liever naar meer evergreen en klassieke stijlen?
Wat blijft en wat moet weg?
Kijk ook eens grondig naar hoe de tuin er op dit moment uitziet. Zijn er bepaalde elementen die je graag wil houden? Ik zeg maar iets: een boom die er al staat of een heerlijk bloeiende vlinderstruik?
Of, tegenovergesteld: misschien zien jullie vooral dingen die wég moeten uit de tuin. Het is dan ook heel belangrijk om dit allemaal op te sommen zodat er zeker niets vergeten wordt.
Enkele voorbeelden van wensen:
- kindvriendelijke en ongevaarlijke tuin
- veel gebruik van inheemse planten
- een bijvriendelijke tuin
- onderhoudsvriendelijke tuin
- een terras in de zon in de zomer
- genoeg ruimte voor de tuinspulletjes
- een serre
- genoeg privacy in de tuin
- veel gazon, weinig gezin
- een overdekt terras of pergola
- een voetbalveldje of ruimte voor de kinderen om te spelen
- plaats om de afvalcontainers te zetten
- extra regenwateropslag
- tuinkamer of tuinkantoor nodig
- …
Enkele voorbeelden van ergernissen die weggewerkt moeten worden:
- te gladde stenen
- te veel mosgroei
- liever geen gras meer
- veel te veel uren kwijt aan tuinonderhoud
- wateroverlast
- verzakte tegels
- te weinig opbergruimte
- huidige terras krijgt geen zon
- last van ongedierte door verwaarlozing van de tuinberging
- tuin is niet ecologisch genoeg
- niet genoeg ruimte op de paden
- niet genoeg ruimte voor fietsen
- …
Zie je hoe belangrijk deze lijst is?
Digitaal tuinontwerp of pen en papier?
Heel eerlijk: zelf hebben wij voor pen en papier gekozen. Maar, dat heeft een hele simpele reden… Ik had gewoon geen zin om met een ontwerpprogramma te leren werken.
Dit beslis je natuurlijk helemaal zelf: als je al goed kan werken met meer grafische tools of speciale digitale tuinplanners, is dat natuurlijk ontzettend handig!
Onderdelen van een tuinontwerp
Er zijn ook altijd standaard enkele onderdelen in een tuinontwerp, die je zeker niet mag vergeten als je hier zelf mee aan de slag gaat.
Afsluiting of haag
Welke afsluiting kies je voor je tuin? Er zijn echt ontzettend veel opties, van planken tot een beukenhaag, het is maar wat jij zelf het mooiste vindt (en ook: hoeveel onderhoud wil je ieder jaar steken in je schutting?).
Als je voor hout kiest: wil je dan een soort hout dat voorbewerkt is en je niet hoeft te schilderen en onderhouden ieder jaar of iedere paar jaren? Zo hebben wij als houten gevelbekleding gekozen voor Thermowood, net omdat mijn vriend dat onderhoud helemaal niet zag zitten.
Op dit moment hebben wij schapendraad staan als omheining, omdat we te veel last hadden van honden en ignorante baasjes. Zodra alle werken in de tuin klaar zijn, zouden we graag kiezen voor een combinatie van beukenhagen (wintergroen), samen met leibomen daarboven.
Misschien wil je helemaal geen groene heester als schutting en kies je liever voor een composiet schutting zonder al te veel onderhoud? Meer inspiratie over composietschuttingen.
Plattegrond
Natuurlijk heb je hiervoor ook een duidelijke en supergrondige plattegrond nodig van je tuin. Ik raad je niet aan om deze plattegrond zelf te tekenen, maar baseer je op de plattegrond van de tuin op de plannen van het huis.
Kopieer deze plannen, dan heb je gelijk ook een aanduiding waar op het terras alle deuren van het huis zijn, de ramen, hoe ze openen,… allemaal erg belangrijke informatie!
Bekijk ook heel goed in welke maat de plannen al getekend zijn en neem deze mee over. Gebruik hiervoor overtrekpapier of hou je plannen tegen het licht om alle lijnen duidelijk over te kunnen trekken.
Op je plattegrond staat normaal ook aangeduid waar het Noorden, Zuiden, Oosten en Westen is. Hier zal je zeker voor je beplanting ook goed moeten opletten: sommige planten hebben veel zon nodig, andere leven liever in de schaduw.
Bestrating
Wil je bestrating in de tuin? Liever geen tuinpad dat gemaakt is van grond, maar landelijke kasseien? Misschien kies je liever voor een stuk beton omdat je er een camper moet kunnen parkeren?
Je hoort het al: ook voor welke bestrating je zal kiezen, is een belangrijke factor. Kijk hier ook goed naar je eigen specifieke noden: heb je een zwaardere auto die een oprit nodig zal hebben, gebruiken jullie de tuin deels als fietspad,…
Inspiratie opdoen
Belangrijk: inspiratie opdoen! Ik hou zelf heel erg veel van Pinterest omdat het een heel visueel medium is. Daarom zet ik daar ook altijd alle inspiratie die ik heb tesamen.
Heel fijn, zo zie ik in één oogopslag welke stijl en look ik graag wil in huis. Mijn vriend en ik hadden gezamenlijke Pinterestborden om zo onze beide stijlen een beetje samen te laten mengen.
Maak een conceptschets
Eerst en vooral start je met een conceptschets: in een conceptschets schets je (dus, nog niet té gedetailleerd) al even grofweg hoe de tuin er volgens jullie uit zou moeten zien.
Ik zou je ook zeker aanraden om enkele verschillende plannen te maken. Gooi alles eens helemaal om en kijk wat je daar uit kan halen. Je zal verbaasd zijn!
En nog een heel belangrijke tip: maak ook eens een conceptschets van de hoogte! Dit wordt heel erg vaak vergeten, helaas.
Werk met kleurvlakken
Als je eenmaal weet wat je wil, kan je beginnen met alles uit te mappen op je plan. Gebruik hiervoor kleurvlakken en probeer wel om zo veel mogelijk de juiste afmetingen aan te houden.
Verschillende soorten beplantingen
Normaal gezien werk je in een tuin met verschillende soorten beplantingen. Sommige planten en bloemen zijn puur decoratief, anderen zorgen voor meer eco-diversiteit of zijn er vooral geplant om meer privacy te krijgen.
Daarom krijgen deze soorten planten vaak een nét iets andere kleur op het plan. Vaak liggen de planten zelf nog niet vast, maar hun doel wel.
Ik heb zelf met deze beplantingen gewerkt in het tuinontwerp:
- privacyplanten
- haag
- boom
- siergrassen
- wintergroen
- veel zon
Verlichtingsplan
Vergeet ook zeker de verlichting niet: willen jullie ‘s avonds in de tuin kunnen zitten of wil je graag voor de veiligheid extra verlichting in de tuin?
Maak dan een verlichtingsplan op voor de tuin. Ikzelf maakte dit pas nadat we ongeveer zeker waren welke planten waar zouden staan en hoe het tuinontwerp eruit zou gaan zien.
Natuurlijk hadden we wel enkele wensen zoals:
- verlichting aan de achterdeur
- verlichting in de nieuwe garage
- …
Alles uitzetten in de tuin
Deze stap heb ik van vriendlief geleerd: soms maak je toch een foutje of een inschattingsfout. Het is dan heel belangrijk om alles eens grondig uit te zetten in de tuin met behulp van stokjes en opvallende draad.
Echt, er zal een wereld voor je opengaan! Ik had bijvoorbeeld het idee om bepaalde groottes van bloembakken te maken en had alleen een schatting gemaakt. Toen vriendlief besloot om alles eens uit te zetten, bleek dat het veel te groot en onhandig zou worden.
Het kost even wat tijd, ik weet het… maar het is het zo waard om op tijd zulke foutjes uit je plan te kunnen halen!
Rekenen en regelen
Okay, je hebt nu een goed plan (en misschien is dat wat extra aangepast door de vorige stap)… tijd om nu te beginnen regelen.
Hoeveel budget zal je nodig gaan hebben? Wat moet je schrappen? Wie moet je allemaal beginnen bellen en regelen zodat je tuinontwerp snel verandert in een droomtuin waar je heerlijk kan ontspannen?