Een zwembad in je tuin: wat zijn de mogelijkheden & prijzen?
De mogelijkheden voor het bouwen van een zwembad in jouw tuin
Met het veranderende klimaat in je achterhoofd denk je er wellicht aan om een zwembad te laten plaatsen in jouw achtertuin.
Photo by Adheesha Paranagama on Unsplash
Volgens verschillende experts kunnen we steeds warmere zomers verwachten de komende jaren, dan komt een zwembad goed van pas! Maar welke soorten zwembaden zijn er en hoeveel kost het jaarlijkse onderhoud?
Je hebt de keuze uit diverse soorten zwembaden: een opbouw zwembad, een containerzwembad, een zwemkanaal, een monoblok en een bouwkundig zwembad of opzetzwembad. Maak allereerst een keuze tussen een inbouw- of opbouw zwembad.
Het is vaak mooier om een inbouw zwembad te laten plaatsen, er moet echter wel gegraven worden in de tuin.
Materiaal: hout, polyester of beton
Er kan ook een keuze gemaakt worden tussen verschillende materialen waarvan zwembaden gemaakt worden.
Ten eerste zijn er houten zwembaden, welke een authentieke uitstraling geven. Vaak zijn dit opbouw zwembaden en ze kunnen vanbinnen afgewerkt worden met tegels of polyester.
Een geheel zwembad gemaakt uit polyester is stevig en voelt zacht aan. In vergelijking met bijvoorbeeld betonnen zwembaden zijn de prijzen relatief laag.
Bij een betonnen zwembad kan je denken aan een bouwkundig, op maat gemaakt zwembad. Er zijn allerlei vormen mogelijk en ook in afwerking is er variatie.
Zwembad boven de grond
Wil je niet te veel geld kwijt zijn aan een zwembad, dan kan je kiezen voor een opbouw zwembad.
De prijzen hiervan variëren enorm, maar gaan al vanaf een paar honderd euro. Dit type zwembad wordt boven de grond geplaatst door middel van een frame. Je hoeft dus geen groot gat te graven in de tuin om het zwembad in te plaatsen.
Het is een duurzamere en steverige keus dan een opblaasbaar zwembad. Het materiaal van het frame kan bestaan uit metaal, buizen, kunststof of hout. Er zijn types opbouw zwembaden die een afmeting hebben tot wel vijftien meter lang.
Het is belangrijk om eerst een goede fundering in de tuin te plaatsen, te denken aan een egale, betonnen ondergrond van twintig tot vijfentwintig centimeter.
Hierdoor voorkom je verzakking van het zwembad, met name na langdurige regenval.
Een omgebouwde zeecontainer
In de design-wereld is het helemaal hip om een container om te bouwen tot bijvoorbeeld een chalet of mancave. Maar het is ook mogelijk om een zeecontainer om te toveren tot een zwembad voor in jouw achtertuin.
De plaatsing van dit type zwembad is een stuk goedkoper in vergelijking met een klassiek zwembad. Je kan ervoor kiezen om het ondergronds te plaatsen, maar bovengronds is ook mogelijk.
Het plaatsen kan al in een dag voltooid worden en je hebt geen vergunning hiervoor nodig.
Het materiaal van de containerzwembaden is gerecycleerd staal, wat behandeld is tegen roestvorming.
Zwemkanaal
Als je graag baantjes wilt trekken in jouw tuin, kies dan voor een zwemkanaal. Het hoofddoel van dit type zwembad is lengte zwemmen, wat resulteert in een smal en strak model.
Het zwemkanaal is ook te verkrijgen in verschillende afmetingen, maar het is vaak wel langer dan een gewoon zwembad.
Het voordeel hiervan is dat je niet na een paar zwemslagen al hoeft om te keren. Ideaal dus voor de sportieve zwemmers! Tevens is dit zwembad goed geschikt als je maar een beperkte oppervlakte in je tuin beschikbaar hebt.
Snelle plaatsing: monoblok zwembad
Het monoblok is een zwembadvorm wat wordt vervaardigd in een fabriek. Dit is dan ook een van de voordelen: het kan snel geplaatst worden omdat het kant en klaar aangeleverd wordt.
Er is een groot aanbod, met diverse vormen en ook kan je kiezen voor een model met verlichting of trappen. Voor optimaal zwemcomfort kan je kiezen voor een polyester monoblok zwembad, aangezien deze een zachte, naadloze structuur heeft.
Bouw zelf een zwembad
Door de kiezen voor een bouwkundig zwembad, oftewel een zwembad op maat, kan je een zwembad laten maken die helemaal aan jouw wensen voldoet. Je kan zelf kiezen uit verschillende groottes en afwerkingen.
Voor het materiaal aan de binnenkant van het zwembad kan je bijvoorbeeld kiezen uit tegels, folie, betonlook of polyester. Deze binnen afwerking is heel belangrijk voor de uitstraling van jouw zwembad.
Het is ook mogelijk om zelf een zwembad te bouwen. Hiermee spaar je een hoop geld uit maar ben je wel zelf verantwoordelijk als er iets mis gaat.
Graafwerkzaamheden
Het kost meer tijd om een bouwkundig zwembad te laten plaatsen dan als je kiest voor een ander type zwembad.
Ten eerste zullen er graafwerkzaamheden plaatsvinden in jouw tuin. De plek wordt eerst gemarkeerd en daarna diep uitgegraven. Er wordt een betonplaat gegoten, welke dienst zal doen als zwembadvloer.
Nadat deze plaat genoeg tijd heeft gehad om op te drogen, worden er tijdelijke mallen geplaatst welke eruit gehaald worden als het beton goed is uitgehard.
Voordat dit gebeurt zijn er inbouwdelen geplaatst in kunststof blokken. Nadat het beton goed is uitgehard kan er begonnen worden met de binnen afwerking en tevens de afwerking van de randen.
Tot slot worden de technische onderdelen geplaats, zoals de verwarming, pomp en filterinstallatie.
Jaarlijkse kosten van een zwembad
De kosten voor het onderhoud aan een zwembad zijn afhankelijk van verschillende elementen.
Om het zwembad te verwarmen kan je kiezen voor een inverter warmtepomp. Doordat deze warmtepomp altijd aanstaat, registreert het sneller wanneer de temperatuur van het water zakt.
Dit is dus heel efficiënt en hierdoor heeft het een heel hoog rendement. Door het gebruik van deze pomp kan je het energieverbruik beperken.
Wil je het zwembad vanaf het voorjaar tot eind zomer gebruiken? Dan kost dit rond de zeshonderd euro aan elektriciteit.
De waterpomp kost tussen de drie- en vijfduizend euro, maar is soms inbegrepen bij de aankoop van een zwembad tijdens speciale acties. Als je van plan bent het hele jaar door te zwemmen, kan je het beste een waterpomp voor vier seizoenen aanschaffen.
Deze werkt ook als het een stuk kouder is buiten en de aanschaf hiervan bedraagt tussen de zes- en tienduizend euro.
Naast het gebruik van een waterpomp komen er ook kosten bij voor onderhoud. Als je dit zelf doet, zullen de benodigde producten rond de vierhonderd à zeshonderd euro kosten.
Denk hierbij aan een filterinstallatie, ontsmettings- en vlokkingmiddel, schepnet, pH-regelend product en digitale meter voor het zwembadwater.