Hoe kies je een ergonomische bureaustoel? Handige tips voor het maken van de juiste keuze.

(Last Updated On: August 14, 2023)

Hoe kies je een ergonomische bureaustoel? Handige tips voor het maken van de juiste keuze.

Als je veel tijd achter een bureau doorbrengt, is het belangrijk om een goede bureaustoel te hebben. Een ergonomische bureaustoel kan helpen om rugpijn en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Maar hoe kies je nu de juiste bureaustoel uit? In dit artikel geven we je tips voor het kiezen van een ergonomische bureaustoel die past bij jouw behoeften.

ergonomische-bureaustoel-kiezen
ergonomische-bureaustoel-kiezen

Photo by Raj Rana on Unsplash

Een goede bureaustoel moet comfortabel zijn en de juiste ondersteuning bieden aan je lichaam. Maar er zijn ook andere factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de hoogte van de stoel en de verstelbaarheid van de armleuningen. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een bureaustoel kiezen die niet alleen comfortabel is, maar ook bijdraagt aan een gezonde werkhouding. In de volgende paragrafen zullen we deze factoren verder toelichten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van een bureaustoel.

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Als je veel tijd doorbrengt achter een bureau, is het belangrijk om een goede bureaustoel te hebben. Een ergonomische bureaustoel is een stoel die speciaal ontworpen is om de juiste ondersteuning te bieden aan je lichaam, zodat je comfortabel en gezond kunt werken.

Een ergonomische bureaustoel heeft verschillende kenmerken die hem onderscheiden van een gewone bureaustoel. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken:

 • Verstelbare zithoogte: Een ergonomische bureaustoel moet in hoogte verstelbaar zijn, zodat je de stoel op de juiste hoogte kunt instellen voor je bureau.
 • Verstelbare rugleuning: De rugleuning moet verstelbaar zijn, zodat je de juiste ondersteuning kunt krijgen voor je rug. Een goede bureaustoel moet ook een lendensteun hebben om je onderrug te ondersteunen.
 • Verstelbare armleuningen: Armleuningen zijn belangrijk om je armen te ondersteunen en te voorkomen dat je last krijgt van je schouders en nek. Een goede bureaustoel moet verstelbare armleuningen hebben, zodat je ze op de juiste hoogte kunt instellen.
 • Zitdiepte: De zitdiepte moet verstelbaar zijn, zodat je de stoel op de juiste manier kunt instellen voor je lichaam. Een goede bureaustoel moet ook een afgeronde voorkant hebben om de druk op je benen te verminderen.
 • Ademende stof: Een ergonomische bureaustoel moet gemaakt zijn van ademende stof om te voorkomen dat je gaat zweten en oncomfortabel wordt.

Een ergonomische bureaustoel is een investering in je gezondheid en welzijn op het werk. Door de juiste stoel te kiezen, kun je rugpijn, nekpijn en andere klachten voorkomen.

Hoe kies je een bureaustoel uit?

Een goede bureaustoel is essentieel voor een gezonde werkhouding. Maar hoe kies je nu de juiste bureaustoel uit? Hieronder vind je een aantal tips om een ergonomische bureaustoel te kiezen die bij jou past.

Tip 1: Verstelbaarheid

Een goede bureaustoel moet verstelbaar zijn. Zo kun je de stoel aanpassen aan jouw lichaamsvorm en werkhouding. Zorg dat de stoel in hoogte verstelbaar is en dat de rugleuning verstelbaar is in hoogte en hoek. Ook de armleuningen moeten verstelbaar zijn.

Tip 2: Zitcomfort

Een bureaustoel moet comfortabel zijn om op te zitten. Let hierbij op de zitting en de rugleuning. De zitting moet voldoende steun geven aan je bovenbenen en niet te hard zijn. De rugleuning moet de natuurlijke kromming van je rug volgen en voldoende steun geven aan je onderrug.

Tip 3: Materiaal

Kies voor een bureaustoel met ademende materialen, zoals mesh of stof. Deze materialen zorgen ervoor dat je niet gaat zweten tijdens het zitten en dat de stoel ook na langere tijd comfortabel blijft.

Tip 4: Wieltjes

Een bureaustoel moet voorzien zijn van wieltjes. Hierdoor kun je gemakkelijk bewegen en hoef je niet steeds op te staan om iets te pakken.

Tip 5: Prijs-kwaliteitverhouding

Een goede bureaustoel hoeft niet duur te zijn, maar let wel op de prijs-kwaliteitverhouding. Een goedkope stoel kan na verloop van tijd klachten veroorzaken, terwijl een duurdere stoel vaak langer meegaat en meer comfort biedt.

Met bovenstaande tips kun je een ergonomische bureaustoel kiezen die bij jou past en zorgen voor een gezonde werkhouding.

Belangrijke factoren bij het kiezen van een bureaustoel

Als je een bureaustoel gaat kiezen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een aantal belangrijke factoren die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

Comfort

Een goede bureaustoel moet comfortabel zijn. Je zit er immers vaak langere tijd op. Let bij het kiezen van een stoel op de volgende punten:

 • De zitting moet voldoende breed en diep zijn.
 • De rugleuning moet voldoende steun bieden aan je rug.
 • De armleuningen moeten op de juiste hoogte en breedte instelbaar zijn.
 • De stoel moet voldoende verstelbaar zijn, zodat je de juiste zithouding kunt aannemen.

Verstelbaarheid

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van een bureaustoel is de verstelbaarheid. Een goede bureaustoel moet op verschillende punten verstelbaar zijn, zodat je de stoel kunt aanpassen aan jouw lichaam en de werkplek. Let bij het kiezen van een stoel op de volgende punten:

 • De hoogte van de zitting moet verstelbaar zijn, zodat je met je voeten plat op de grond kunt zitten.
 • De rugleuning moet verstelbaar zijn, zodat je de juiste steun kunt krijgen voor je rug.
 • De armleuningen moeten verstelbaar zijn, zodat je ze op de juiste hoogte en breedte kunt instellen.
 • De stoel moet kantelbaar zijn, zodat je de juiste zithouding kunt aannemen.

Materiaal

Het materiaal van de bureaustoel is ook belangrijk. Kies een stoel die gemaakt is van duurzame materialen en die gemakkelijk schoon te maken is. Let bij het kiezen van een stoel op de volgende punten:

 • De bekleding moet van goede kwaliteit zijn en gemakkelijk schoon te maken.
 • Het frame van de stoel moet stevig zijn en van duurzame materialen gemaakt zijn.
 • De wieltjes moeten soepel rollen en van goede kwaliteit zijn.

Prijs

Tot slot is de prijs ook een belangrijke factor bij het kiezen van een bureaustoel. Een goede bureaustoel hoeft niet altijd duur te zijn, maar het is wel belangrijk om te investeren in een stoel van goede kwaliteit. Let bij het kiezen van een stoel op de volgende punten:

 • Vergelijk de prijzen van verschillende stoelen.
 • Kies een stoel die past binnen je budget, maar die wel aan alle belangrijke eisen voldoet.
 • Investeer in een stoel van goede kwaliteit, zodat je er lang plezier van hebt.

Tips voor het gebruik van een ergonomische bureaustoel

Als je eenmaal een ergonomische bureaustoel hebt aangeschaft, is het belangrijk om deze op de juiste manier te gebruiken om de voordelen ervan te maximaliseren. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van een ergonomische bureaustoel:

Juiste zithouding

Het is belangrijk om een goede zithouding aan te nemen om rugpijn en andere problemen te voorkomen. Hier zijn enkele tips om de juiste zithouding te bereiken:

 • Zorg ervoor dat je rug tegen de rugleuning van de stoel rust en dat je voeten plat op de grond staan.
 • Houd je knieën op heuphoogte en je ellebogen in een hoek van 90 graden.
 • Zorg ervoor dat je computermonitor op ooghoogte staat, zodat je niet naar beneden of omhoog hoeft te kijken.

Regelmatige pauzes

Hoewel een ergonomische bureaustoel de druk op je lichaam kan verminderen, is het nog steeds belangrijk om regelmatig pauzes te nemen om te voorkomen dat je te lang in dezelfde houding zit. Hier zijn enkele tips om regelmatige pauzes te nemen:

 • Sta op en loop rond om je bloedsomloop te stimuleren.
 • Doe wat rekoefeningen om je spieren los te maken.
 • Neem elke 20-30 minuten een korte pauze om je ogen te ontspannen en je lichaam te laten rusten.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je optimaal gebruik maakt van je ergonomische bureaustoel en je lichaam gezond houdt tijdens lange werkdagen.

Vaak voorkomende fouten

Wanneer je op zoek bent naar een bureaustoel, is het belangrijk om goed te kijken naar de ergonomische aspecten van de stoel. Er zijn echter veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het kiezen van een bureaustoel. Hieronder vind je een aantal van deze fouten:

Fout #1: Niet letten op de instelbaarheid

Een van de belangrijkste aspecten van een ergonomische bureaustoel is de instelbaarheid. Veel mensen maken echter de fout om hier niet op te letten bij het kiezen van een bureaustoel. Het gevolg hiervan is dat de stoel niet goed aangepast kan worden aan de lichaamslengte en -gewicht van de gebruiker, waardoor er klachten kunnen ontstaan.

Fout #2: Alleen letten op het uiterlijk

Een andere veelvoorkomende fout bij het kiezen van een bureaustoel is om alleen te letten op het uiterlijk van de stoel. Een mooie stoel kan er weliswaar aantrekkelijk uitzien, maar het is belangrijk om ook te kijken naar de ergonomische aspecten van de stoel. Zo moet de stoel bijvoorbeeld voldoende ondersteuning bieden aan de rug en de nek.

Fout #3: Niet letten op de zithouding

Een derde veelvoorkomende fout is om niet te letten op de zithouding bij het kiezen van een bureaustoel. Het is belangrijk om een stoel te kiezen die past bij de activiteiten die je op de stoel gaat uitvoeren. Zo moet een stoel voor beeldschermwerk bijvoorbeeld een andere zithouding hebben dan een stoel voor schrijfwerk.

Fout #4: Geen rekening houden met de werkplek

Tot slot maken veel mensen de fout om geen rekening te houden met de werkplek bij het kiezen van een bureaustoel. Zo kan een stoel die goed past bij een bureau op kantoor, niet goed passen bij een thuiswerkplek. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de werkplek en hierop de keuze voor een bureaustoel te baseren.