Hoe kies je een leuke tuinmeubelset voor in je tuin of balkon? Keuzehulp tuinmeubelen & stappenplan

(Last Updated On: April 25, 2022)

We hebben allemaal al flink veel lentekriebels: alles is meer groen aan het worden en we beginnen alweer te denken aan het zomerseizoen! 

Heerlijk lange barbecues, gezellig lezen in de tuin en in mijn geval: lekker werken op een loungeset met handig tafeltje.

tuinmeubels-kiezen
tuinmeubels-kiezen

Photo by Amjad rana on Unsplash

Op dit moment hebben we een tafel met stoelen buiten staan, en dat doet zeker goed dienst, maar ik ben toch echt wel op zoek naar een leuke extra tuinmeubelset waar je heel comfy in kan zitten. 

Hoe kies je een leuke tuinmeubelset? 

Maar goed, hoe kies je dan een leuke tuinmeubelset? Ik vind het alvast redelijk moeilijk, er is zo ontzettend veel aanbod op de markt! Ik deel graag met jou mijn persoonlijke checklist die ik nu aan het gebruiken ben om het meest ideale tuinsetje te vinden. 

tuinmeubilair-kiezen
tuinmeubilair-kiezen

Photo by Robin Wersich on Unsplash

Hoeveel ruimte kan je gebruiken?

Een van de allerbelangrijkste puntjes om rekening mee te houden: hoeveel ruimte kan je gaan gebruiken? 

tuinset-op-balkon
tuinset-op-balkon

Photo by Maude Frédérique Lavoie on Unsplash

Heb je een terrasje of een balkon, dan wordt het vaak al moeilijk om een tuinset of loungeset op je balkon te zetten. Meet dus alles super nauwkeurig na! Deze setjes zijn trouwens echt zo tof voor op je balkon: 

balkon-tuinset
balkon-tuinset

Uit ervaring kan ik je ook vertellen dat je goed rekening moet houden met stoelen die ook nog wat verschoven moeten worden voor je erin kan stappen etc,… daar heb ik ooit zelf een enorme flater mee begaan!

balkon-tuinset-2
balkon-tuinset-2

Ik kocht namelijk een setje dat prima paste op het voorziene stuk, maar we konden er gewoon niet in! Niet zo handig, natuurlijk. 

Hoe ga je de tuinmeubelen plaatsen? 

Ook heel belangrijk: hoe ga je de tuinmeubelen plaatsen op je terras of in de tuin? Zeker als je een terras vlak aan je huis hebt, moet je rekening houden met de lengte van je tuinmeubelen. 

Als je uit huis naar je tuin kijkt, zou je eigenlijk de tafel in het verlengde daarvan moeten plaatsen: zo creeer je een optisch diepere en langere tuin. 

Nu, je hoéft je natuurlijk niet aan al die regeltjes te houden. Doe gewoon wat jij leuk vindt! 

tuinset-met-ronde-tafel
tuinset-met-ronde-tafel

Wil je daar geen rekening mee moeten houden? Dan is een ronde tuintafel ideaal! Wist je dat dat trouwens ook een van de allergrootste tuinmeubeltrends is van dit seizoen? 

Je budget

Nog een ontzettend belangrijke stap: je budget! Tuinmeubelen kunnen al snel ontzettend duur worden en voor een tuinset van je lokale meubelwinkel, betaal je al heel snel tussen de 3000 en 4000 euro. 

Wij vielen achterover toen we hier bij onze lokale meubelwinkel gingen kijken naar hun tuinassortiment. Ik had een beetje het gevoel dat we daarmee bijna de helft van onze tuin konden aanleggen (tegels, tegels laten leggen, nog wat leuke plantjes erbij,…) dus ik zou echt niet zomaar zelf zo veel geld kunnen neertellen voor een tuinmeubelset. 

tuinset-kiezen
tuinset-kiezen

Photo by ÇAĞIN KARGI on Unsplash

Je kan ook altijd nog naar de standaard goedkopere winkels gaan en daar kijken wat ze in het aanbod hebben. Vaak scheelt die kwaliteit een béétje met de dure webshops en winkels, maar niet zo heel veel. 

Het is dus echt wel mogelijk om ook met een kleiner budget, leuke tuinmeubels en tuinmeubelsetjes aan te kopen! Ik spotte alvast enkele leuke setjes bij tuinmeubelland.nl

Welke meubelstijl past in je tuin?

Ook heel belangrijk: welke meubelstijl past in je tuin? Wij gaan eerder voor een meer Scandinavische/ Boho mix in onze tuin. Lekker veel bloemen, planten en we gaan ook best wat hout gebruiken. 

tuinstoelen-kiezen-loungeset
tuinstoelen-kiezen-loungeset

Photo by Natural Goods Berlin on Unsplash

Daarnaast ben ik ook gek op leuke zithoekjes, dus dat gaan we ook zeker in onze tuin zo doen. Kijk eens een tijdje op Pinterest, zo ontdek je ook wel wat je graag zou willen! Dan is het nog de kunst om, als je een partner hebt, tot een leuk compromis te komen. 

Dining lounge set

Dit is iets nieuwer op de markt en volgens mij is het hélemaal wat ik aan het zoeken ben. Ik ben namelijk zelf op zoek naar een leuke tuinmeubelset waar ik én lekker in kan zitten, maar waarbij ik ook nog gemakkelijk op mijn laptop buiten kan werken (digital nomad vanuit je eigen tuin, zeg maar, LOL). 

dining-set-tuin
dining-set-tuin

Een laptoptafeltje erbij zetten is niet genoeg, daar krijg ik mijn laptop en mijn ergonomische muis dus nooit op gepast. Een salontafeltje is dan weer veel te laag voor wat ik nodig heb. 

Enter de dining lounge set! 

dining-loungeset-met-eettafel
dining-loungeset-met-eettafel

Valt het trouwens op dat wij hier thuis een ontzettend zwak hebben voor de combinatie hout met antracietgrijs? Anyway, ik zie mezelf al helemaal werken hoor, in deze fijne setjes! 

Onderhoud

Ook onderhoud mag je écht niet onderschatten. Kies je voor een onderhoudsvrij materiaal zoals behandeld RVS of hout dat niet behandeld moet worden, of heb je liever een wat goedkoper materiaal dat je dan een tweetal keer per jaar moet behandelen? 

De keuze is helemaal aan jou!

Wij gaan onze tuinmeubelen voorlopig niet binnen kunnen zetten, dus moeten we heel goed letten op onze materiaalkeuze. Ja, we zouden ook tuinmeubelhoezen kunnen kopen, maar dat is ook geen 100% garantie dat je meubels mooi blijven, natuurlijk. 

Zo heeft mijn vriend een jaar of 2 geleden een leuke zitbank gemaakt van pallethout, maar die helemaal niet behandeld met iets. Na een dik jaar buiten, konden we die bank wegdoen omdat het hout hélemaal scheef getrokken was. 

Als je zo min mogelijk onderhoud wilt aan je nieuwe tuinset, dan kies je het beste voor: 

  • behandeld hout
  • plastic
  • kunststof wicker
  • outdoor touw

Tuinstoelen

Welke tuinstoelen wil je in de tuin? Omdat wij erg weinig opbergruimte hebben binnen, is het voor ons bijvoorbeeld echt noodzakelijk om stapelbare stoelen te kopen. 

welke-tuinstoelen-kiezen
welke-tuinstoelen-kiezen

Beetje jammer, want ik vind andere stoelen altijd leuker. Maar goed, daar doen we niet veel aan! 

Als ik dan kijk naar meer loungestoelen, vind ik deze toch wel heel erg fijn! Daar zie je jezelf toch héérlijk in wegzakken met een fijn boek of podcast, nee? 

loungestoelen-kiezen
loungestoelen-kiezen

Tuinbank

Hoe gezellig is het als je een tuinbank in je tuin kan plaatsen? Ik zit erover te denken om er eentje te kopen voor in onze ‘voortuin’. 

tuinbank-kopen
tuinbank-kopen

Ziet er zo gezellig uit en ik zie mijn vriend en ik er ‘s avonds na het werk nog wel een drankje doen (alcoholvrij, we drinken allebei geen alcohol) en gezellig babbelen over onze dag. 

Of, gewoon lekker alleen erop zitten en genieten van alle bloemenpracht om ons heen! 

De finishing touch

Top, je hebt nu je tuinmeubelset gekozen! Dan is het tijd voor de finishing touch! In ons geval worden dat waarschijnlijk lampjes, extra veel planten (heb ik al gezegd dat ik dol ben op dahlia’s?) en misschien nog een leuk bistrohoekje!

Ook supertof: een tuintapijt of een tuinkleed! Daar zit ik ook wel heel erg naar te kijken aangezien we binnenkort redelijk lichte tegels gaan leggen. Ik wil zo min mogelijk onderhoud aan onze tuin en terras hebben, dus liever een kleed dat ik snel kan schoonmaken dan dat ik tegels zit te schrobben 😉 

tuin-parasol
tuin-parasol

Vergeet ook niet om een parasol te kopen! Dat maakt het zitten in je gloednieuwe zithoek of loungehoek in de tuin of terras, echt zo veel aangenamer!