Tips voor het mixen en matchen van kleuren en materialen in je inrichting

(Last Updated On: June 5, 2023)

Ben je toe aan een vernieuwde inrichting, maar vind je het lastig om kleuren en materialen te combineren? Dan ben je niet de enige! Het vinden van de juiste balans tussen kleuren en materialen is essentieel voor een gezellig en sfeervol interieur. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel geven we je graag een aantal fijne tips voor het mixen en matchen van kleuren en materialen in je inrichting, zodat jij binnenkort ook kunt genieten van een prachtig ingericht huis!

mix-match-interieur
mix-match-interieur

Begin met een neutrale basis

Als je gaat mixen en matchen is het belangrijk om te beginnen met een neutrale basis. Dit betekent dat je kiest voor een rustige kleur op de muren, zoals wit, beige of grijs. Hiermee creëer je een basis waarop je verder kunt bouwen. Door te kiezen voor een neutrale basis kun je de aandacht vestigen op andere elementen in huis, zoals stoelen voor bij de eettafel, accessoires en kunstwerken.

Kies voor kleurrijke accenten

Als je een neutrale basis hebt neergezet, kun je aan de slag met kleurrijke accenten. Dit betekent dat je kiest voor accessoires in verschillende kleuren. Denk bijvoorbeeld aan kussens, plaids, vazen, kaarsen en schilderijen.

Combineer verschillende texturen en materialen

Naast het combineren van kleuren, is het ook belangrijk om te spelen met texturen en materialen. Denk bijvoorbeeld aan een zachte wollen plaid op een leren bank, of ga bijvoorbeeld een salontafel uitzoeken van hout, en dat in combinatie met een metalen lamp. Hoe leuk! Door verschillende materialen en texturen te combineren creëer je een gezellig geheel.

Houd rekening met de stijl van je inrichting

Als je gaat mixen en matchen is het belangrijk om rekening te houden met de stijl van je inrichting. Dit betekent dat je niet zomaar alle kleuren en materialen bij elkaar kunt gooien. Als je bijvoorbeeld een Scandinavisch interieur hebt, kun je het beste kiezen voor natuurlijke materialen zoals hout en wol in zachte pasteltinten. Als je een industrieel interieur hebt, kun je het beste kiezen voor ruwe materialen zoals beton en metaal in donkere kleuren.

Ga op zoek naar inspiratie

Tot slot: ga op zoek naar inspiratie! Er zijn tal van websites, magazines en social media accounts waar je terecht kunt voor inspiratie op het gebied van interieur. Maak een moodboard, verzamel foto’s en ga op zoek naar elementen in huis die je mooi vindt. Op die manier kun je stap voor stap een inrichting creëren die perfect bij jou past.

 

Door te beginnen met een neutrale basis, te kiezen voor kleurrijke accenten, te spelen met verschillende texturen en materialen, rekening te houden met de stijl van je inrichting en op zoek te gaan naar inspiratie, kun je binnen no-time een prachtige inrichting creëren. Succes!