Belangrijk voor de zomer: hoe je huid goed verzorgen in de zomer?

(Last Updated On: June 29, 2022)

Belangrijke benodigdheden voor de zomer

Ik ga op reis en neem mee… Nu het weer warmer wordt, is het belangrijk dat je maatregelen neemt om goed voor je gezondheid te zorgen. Er is maar 1 jij!

Een van de beste dingen die je kunt doen is gehydrateerd blijven door veel te drinken, vooral water. Als je tijd buiten doorbrengt, zorg dan voor pauzes in de schaduw of binnenshuis om te voorkomen dat je oververhit raakt.

En tenslotte, luister naar je lichaam – als je je moe of uitgeput voelt, neem dan een pauze en rust even uit. Of, kies voor onderstaande benodigdheden voor een extra beetje zomergeluk.

huid-verzorgen-in-de-zomer
huid-verzorgen-in-de-zomer

Photo by Fleur Kaan on Unsplash

Zonnebrand

Gelukkig zijn de meeste mensen zich bewust van het belang van het gebruik van zonnebrand om hun huid te beschermen tegen de schadelijke ultraviolette (UV) stralen van de zon.

Maar veel mensen gebruiken zonnebrandcrème niet zo vaak als ze zouden moeten of brengen het niet goed aan, met voortijdige veroudering van de huid als gevolg.

Om het risico op deze problemen te verminderen, is het belangrijk elke dag zonnecrème te gebruiken, ook op bewolkte dagen.

De zonnebrandcrème moet een SPF van 30 of hoger hebben, zoals bijvoorbeeld de Australian Gold zonbescherming. Het is ook belangrijk om elke twee uur of na zwemmen of zweten opnieuw zonnebrandcrème aan te brengen. Zorg goed voor jezelf (en je huid)!

De juiste crèmes

Nee, je moet niet alleen zonnebrand gebruiken wanneer de zon op z’n hoogst is. Ook in je huidige huidverzorging is het belangrijk om je huid iedere dag opnieuw te beschermen.

Doordat je huid ook kan beschadigen wanneer je in de auto, op kantoor of ergens anders binnen in de zon zit, is het belangrijk een dagcrème te kiezen met een SPF.

Zeker in de zomer heeft je huid weer andere ingrediënten nodig, dus tijd om je routine aan te passen. Het is hierin belangrijk om het vochtreservoir in je huid goed aan te vullen.

Waar je huid in de winter vaak behoefte heeft aan wat vettigheid, kun je nu overstappen naar luchtigere producten, zoals een crème op waterbasis.

Let wel op: alleen een dagcrème met SPF is niet genoeg. Ook in je dagcrème vervalt het nut van de SPF al na enkele uren en werkt het niet meer. Het is daarom heel erg belangrijk om ook op zoek te gaan naar een extra manier om de zonnebrand te blijven smeren tijdens de dag. 

Niet zo heel handig natuurlijk, maar net daarom doen veel vrouwen dit jammer genoeg niet. Zeg nu eens eerlijk: breng jij – als je bijvoorbeeld de hele dag in de zon achter glas thuis zit te werken of op kantoor – iedere 2 uur een nieuwe laag zonnebrand aan op je gezicht? Nee he? 

Zonnebrand in poedervorm

Er zijn gelukkig wel doorzichtige gezichtspoeders met SPF die je kan gebruiken om elke paar uur weer een verse laag SPF aan te brengen. Wees hier zeker niet te zuinig mee, je hebt namelijk best veel SPF nodig om jezelf goed te beschermen tegen de UV-stralen. 

Extra vitamines

Eindeloos genieten op je favoriete zomeravonden. Daar gaan je gezonde winter routines. Het is niet erg! Nu het weer warmer wordt, zul je misschien merken dat je meer tijd buiten doorbrengt en minder tijd aan je voeding besteedt.

Toch is het nog steeds belangrijk ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Vitamine D is een van de belangrijkste vitamines voor de gezondheid in de zomer, want het helpt het lichaam calcium op te nemen en bevordert de botgroei.

Door de zon krijg je die normaal gezien wel genoeg binnen. Toch heeft mijn endocrinologe me er al wel enkele keren voor gewaarschuwd dat je moet opletten met het gebruik van veel SPF en vitamine D. Je zou kunnen denken dat je nog wel vitamine D opdoet door lekker in het zonnetje te zitten, maar dat gebeurt niet als je veel SPF smeert.

Andere vitamines die belangrijk zijn voor de gezondheid in de zomer zijn vitamine C, dat de immuniteit helpt stimuleren, en vitamine E, een antioxidant die je helpt beschermen tegen schade door UV-stralen.

Door ervoor te zorgen dat je voldoende van deze vitamines binnenkrijgt, kun je lekker de zomer door!

Hydraterende crèmes en haarmaskers

Niet alleen is zonnebrand heel erg belangrijk voor jouw huid én voor je gezondheid, het is ook belangrijk om je huid daarna in topconditie te houden. 

Door de vele zon, zoute water etc… krijgt je huid iedere zomerse dag best wel een flinke opdoffer. Als jij graag iedere nacht wil gebruiken om je huid lekker te laten herstellen, is dit mijn persoonlijke stappenplan: 

  • iedere avond douche ik uitgebreid als ik me veel ingesmeerd heb met zonnebrand en veel gezweet heb. Eerst douche ik met een beetje zachte douchegel, daarna breng ik een klein beetje amandelolie aan over mijn hele huid (niet mijn gezicht). Lekker zacht, en trekt heel snel in. Je kan ook een lekker koel badje nemen met wat amandelolie erin. 
  • Ben je verbrand? Dan is het heel erg belangrijk om je huid nog wat meer te verwennen. Dat hoeft trouwens helemaal niet met een speciale aftersun, die gebruik ikzelf al jaren niet meer. Wat ik wel doe: de verbrande huid een beetje koelen met aloë vera-gel (echt pure gel, zonder gekke toevoegingen) en erna breng ik een goed voedende crème aan op de huid. 
  • Ook je haar kan nu in deze periode wel flink wat liefde gebruiken! Ik draag vaak een zonnehoed als ik buiten ben, of een toffe pet. Ik ben dan ook een natuurlijke blondine en moet flink oppassen voor de zon. Geef je haar na zo’n dag dan ook een voedende shampoo en werk af met een vochtinbrengend masker. Dat mag je zeker een 20-tal minuten goed laten inwerken! 
  • Breng voor je gaat slapen een goed hydraterende nachtcrème aan op je gezicht en geef ook je voeten, handen, benen en armen nog een flinke lik goed voedende crème. Ik gebruik het liefst crèmes op basis van boters en oliën, maar die moet je wel nog even goed laten intrekken.