Wat kan je doen tegen striemen en striae?

(Last Updated On: September 19, 2022)

Wat kan je doen tegen striemen en striae?

Het verminderen en voorkomen van striemen en striae

Vrijwel iedere vrouw krijgt er mee te maken: striemen – of striae – op haar lichaam. Je bent natuurlijk goed zoals je bent, maar het hebben van striae kan voor lichamelijke onzekerheid zorgen. Wat is striae en kun je er iets tegen doen?

wat-doen-tegen-striemen-striae
wat-doen-tegen-striemen-striae

Het ontstaan van striae

Striemen op je lichaam ontstaan op plekken waar de huid te snel uitrekt. Het bindweefsel raakt daardoor beschadigd met als gevolg striemen op de huid die rood of paars van kleur zijn.

De meest voorkomende plekken van striae zijn de borsten, billen, buik en armen.

Het hebben van striae op het lichaam is niet schadelijk voor de gezondheid. Wel kan het als ongewenst worden ervaren. Na verloop van tijd verandert de kleur van striemen naar wit, hierdoor vallen de striemen minder op.

Wie krijgt last van striae?

Naar verluid kan iedereen last krijgen van striemen op zijn of haar lichaam. Wel is het zo dat vrouwen meer last hebben van striae op hun lichaam in vergelijking met mannen.

Striae kan ontstaan door:
– Een groeispurt tijdens de pubertijd
– Een zwangerschap
– Toename in gewicht
– Snelle ontwikkeling van spieren als gevolg van veel sporten
– Het syndroom van Cushing
– Erfelijke aanleg

Is striae te voorkomen?

Wanneer je veel last hebt van de striemen op je lichaam, dan wil je ook weten of je er vanaf kunt komen. Helaas is striae moeilijk te voorkomen, omdat het ontstaan van striemen deels afhangt van je genen.

Wat je wel kunt doen is goed smeren met een voedende crème en je gewicht constant houden. Dit zou kunnen bijdragen aan het verminderen van striemen op je lichaam.

Tips tegen striae

Smeren, smeren, smeren

Naast het smeren ben crèmes om striemen te voorkomen, zijn er ook middelen op de markt die beweren dat ze de bestaande striemen laten verdwijnen. Vaak doen deze crèmes echter niet wat ze beloven.

Wel zijn er zalven die striae laten vervagen zodat ze minder zichtbaar zijn. De werking hangt af van je huidtype en hoe intens de striemen zijn.

Natuurlijke remedies

Sommige mensen zweren bij huis-tuin-en-keukenmiddelen bij het voorkomen van striemen. Het is niet bewezen dat ze effect hebben, maar proberen kan geen kwaad. Net zoals bij zalfjes zie je bij natuurlijke middelen niet direct resultaat en dien je ze te herhalen.

Citroen

Het wrijven van een citroen over je huid zou de kleur van de striemen doen verbleken. Na het wrijven laat je het ongeveer 15 minuten inwerken en spoel je het af met warm water.

Let wel op: doe dit alleen op een onbeschadigde huid en bescherm je huid daarna met een goede zonnefactor.

Tea trea olie of olijfolie

Tea trea olie is tegenwoordig een populair product om te gebruiken voor op onze huid. Ook het gebruik van deze olie helpt volgens sommigen tegen de striae, omdat het ontstekingen tegengaat en daarnaast werkt het helend.

Mocht je geen tea trea olie in huis hebben dan kun je olijfolie als alternatief gebruiken. Olijfolie heeft niet exact dezelfde werking als tea tree olie, maar het zorgt er wel voor dat striemen vervagen en je hebt het meestal wel in huis.

Een gezond dieet

Ze zeggen weleens: gezond eten is goed voor de huid. Naar verluid zal een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zorgen voor meer zichtbaarheid van striemen. Daarom kan een dieet met voldoende vitaminen en proteïne ervoor zorgen dat de zichtbaarheid van striae op het lichaam afneemt.

Voornamelijk vitamine C is belangrijk voor het elastisch houden van de huid. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om zo de huid van binnenuit niet uit te drogen.

Behandelingen tegen striemen

Wanneer smeren en het gebruik van natuurlijke middelen niets helpt, dan kun je er voor kiezen om je te laten behandelen tegen striae.

Dit is niet goedkoop, er zijn meerdere behandelingen nodig en er is geen garantie dat je van je striemen afkomt. Win dus vooral advies in voordat je aan behandelingen begint.

Lasertherapie

Een veelvoorkomende behandeling om striae te voorkomen is lasertherapie. Door de lasers wordt nieuw collageen aangemaakt en wordt het beschadigde bindweefsel vervangen.

Endermologie

Endermologie is een bindweefselmassage diep in de huid. Dit helpt niet alleen tegen striae, maar ook tegen cellulitis. Endermologie is namelijk een populaire behandeling tegen cellulitis.

Microdermabrasie

Microdermabrasie is een peeling waarbij dode huidcellen worden verwijderd. De doorbloeding van de huid verbeterd hierdoor, waardoor het makkelijker is voor je huid om nieuwe cellen aan te maken.

Omarm je tijgerstrepen!

Als bovenstaande tips allemaal niet helpen, raak dan niet ontmoedigd! Je bent niet de enige die last heeft van striae. Probeer je tijgerstrepen te omarmen, want ze horen bij jou en ze maken je uniek als persoon!