Welk glas kiezen voor je ramen? Dubbel glas, HR++ glas en meer

(Last Updated On: October 31, 2023)

Welk glas kiezen voor je ramen? 

Als eigenaar van een huis of appartement, is het belangrijk om de juiste ramen te kiezen voor je woning. Een belangrijke overweging bij het kiezen van ramen is het type glas dat je wilt gebruiken.

Er zijn veel verschillende soorten glas beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel zal ik de verschillende soorten glas bespreken en de voordelen van elk type uitleggen, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw huis.

welk glas kiezen
welk glas kiezen

foto: Photo by vu anh on Unsplash 

Het kiezen van het juiste glas voor je ramen kan een grote impact hebben op de energie-efficiëntie van je huis. Goed geïsoleerd glas kan helpen om de warmte in je huis te houden tijdens de wintermaanden, waardoor je energierekening lager wordt. Daarnaast kan het gebruik van speciaal glas helpen om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen en je huis veiliger te maken.

Veel keuzes om te maken, dus. Maar hoe begin je daar goed geïnformeerd aan?

Soorten glas

Als het gaat om het kiezen van het juiste glas voor je ramen, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten glas voor ramen.

Enkel glas

Enkel glas is de meest eenvoudige en goedkope optie voor ramen. Het bestaat uit één laag glas en biedt minimale isolatie. Enkel glas is niet erg energiezuinig en kan zorgen voor een hoge energierekening. Het wordt niet aanbevolen voor huizen met een koud klimaat.

Enkel glas wordt niet meer gekozen omdat het niet energiezuinig is. Woon je in een woning met enkel glas? Dan zijn isolerende gordijnen echt een must.

Dubbel glas

Dubbel glas bestaat uit twee lagen glas die van elkaar gescheiden zijn door een ruimte gevuld met lucht of gas. Dit zorgt voor betere isolatie dan enkel glas.

Dubbel glas is een populaire keuze voor woningen omdat het energiezuiniger is dan enkel glas. Het kan ook helpen om geluidsoverlast te verminderen.

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas (HR-glas) is een type dubbel glas met een extra coating die de isolatie verbetert. Het kan tot wel 30% meer energie besparen dan standaard dubbel glas. HR-glas is een goede keuze voor woningen die energiezuiniger willen zijn en kan helpen om de energierekening te verlagen.

Hierboven staan de meest voorkomende soorten glas voor ramen. Bij het kiezen van het juiste glas voor je ramen is het belangrijk om rekening te houden met je budget, klimaat en energiebehoeften. HR++ glas is momenteel het meest toegepaste dubbel glas.

Welk glas kiezen?

Als je glas kiest voor je ramen, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Hieronder bespreek ik enkele belangrijke factoren.

Isolatie

Bij het kiezen van glas moet je rekening houden met de isolatie. Het type glas dat je kiest, kan een grote impact hebben op de energie-efficiëntie van mijn huis.

Dubbelglas is een populaire keuze omdat het de warmte beter vasthoudt dan enkel glas. Daarnaast kan je kiezen voor HR-glas (hoogrendementsglas) dat nog betere isolatie biedt dan standaard dubbelglas.

Veiligheid

Veiligheid is ook een belangrijke factor bij het kiezen van glas. Je kan kiezen voor gehard glas of gelaagd glas om inbraak te voorkomen.

Gehard glas is vijf keer sterker dan normaal glas en zal in kleine stukjes breken als het breekt, waardoor het minder gevaarlijk is. Gelaagd glas bestaat uit meerdere lagen glas met een laagje folie ertussen, waardoor het moeilijker is om in te breken.

Geluidsisolatie

Als je in een drukke buurt woont, kan geluidsisolatie ook een belangrijke factor zijn bij het kiezen van glas. Daarom kan je kiezen voor geluidswerend glas dat speciaal ontworpen is om het geluid van buitenaf te verminderen.

Dit type glas heeft een speciale akoestische folie tussen de glaslagen die het geluid absorbeert.

Prijs

Tot slot moet je ook nog rekening houden met de prijs van het glas. Dubbelglas is over het algemeen duurder dan enkel glas, maar kan op de lange termijn goedkoper zijn vanwege de energiebesparing.

HR-glas is nog duurder dan standaard dubbelglas, maar biedt nog betere isolatie. Gehard en gelaagd glas zijn ook duurder dan normaal glas vanwege de extra veiligheidsmaatregelen.

Type glas Isolatie Veiligheid Geluidsisolatie Prijs
Enkel glas Slecht Slecht Slecht Goedkoop
Dubbelglas Goed Redelijk Redelijk Duurder
HR-glas Uitstekend Redelijk Redelijk Duur
Gehard glas Goed Uitstekend Redelijk Duurder
Gelaagd glas Goed Uitstekend Redelijk Duurder

Weet je nog steeds niet zo goed welk glas je wil uitkiezen voor je ramen? Praat dan zeker eens met een professionele glaszetter, die kunnen je veel nuttige informatie bezorgen. 

Subsidies voor hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas is een type isolatieglas dat een hogere isolatiewaarde heeft dan standaard dubbel glas. Dit komt omdat de ruimte tussen de glasplaten is gevuld met een edelgas, zoals argon of krypton, in plaats van lucht.

Ook is het glas voorzien van een speciale coating die ervoor zorgt dat warmte beter binnen blijft en de kou buiten. Het plaatsen van hoogrendementsglas kan een flinke investering zijn, maar gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar die kunnen helpen de kosten te drukken. Hieronder vertel ik meer over subsidie HR++ glas.

ISDE Subsidie

Een van de subsidies die beschikbaar is voor hoogrendementsglas is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Met deze subsidie kunnen woningeigenaren een tegemoetkoming krijgen voor het plaatsen van hoogrendementsglas en andere isolatiemaatregelen. Het bedrag dat u kunt ontvangen is afhankelijk van het type maatregel en de oppervlakte die wordt geïsoleerd. Daarnaast gelden er bepaalde voorwaarden, zoals het minimale isolatiewaarde van het glas en het moment waarop de maatregel is uitgevoerd.

Naast de ISDE zijn er ook andere subsidies beschikbaar voor hoogrendementsglas. Zo bieden sommige gemeenten en provincies ook subsidies aan voor isolatiemaatregelen. Ook zijn er verschillende energiebespaarleningen beschikbaar waarmee u de kosten voor het plaatsen van hoogrendementsglas kunt financieren. Het is daarom altijd verstandig om goed te informeren naar de mogelijkheden die er zijn om de kosten voor het plaatsen van hoogrendementsglas te verlagen.

De ISDE subsidie is beschikbaar voor HR++ glas en triple glas. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type glas en de oppervlakte die vervangen wordt. Voor HR++ glas is de subsidie maximaal €53 per m², met een minimum van 8 m² en een maximum van 45 m². Voor triple glas is de subsidie maximaal €150 per m², met dezelfde minimum- en maximumoppervlakte.

SVVE Subsidie

Naast de ISDE subsidie (particulier) is er ook de mogelijkheid om een SVVE aan te vragen, dit is voor zakelijke gebruikers. De bedragen van de ISDE en SVVE subsidie zijn gelijk aan elkaar.