10 tips om je badkamer in te richten: Maak van je badkamer een oase van rust en ontspanning

(Last Updated On: July 9, 2023)

10 tips om je badkamer in te richten: Maak van je badkamer een oase van rust en ontspanning

Je badkamer is een van de belangrijkste kamers in huis. Het is de plek waar je je dag begint en eindigt. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je badkamer goed is ingericht en functioneel is. Of je nu een kleine badkamer hebt of juist veel ruimte, er zijn altijd manieren om je badkamer beter in te richten.

badkamer-inrichten
badkamer-inrichten

Hier zijn 10 tips om je badkamer in te richten. Of je nu op zoek bent naar manieren om meer opbergruimte te creëren, de ruimte te optimaliseren of gewoon een nieuwe look te geven, deze tips zullen je helpen om je badkamer te verbeteren. Van slimme opslagoplossingen tot decoratieve accenten, deze tips zijn geschikt voor elk budget en elke stijl. Dus, waar wacht je nog op? Laten we beginnen met het inrichten van je badkamer!

Maar, hoe hebben wij zelf onze badkamer ingericht? Toen vriendlief en ik plannen maakten om samen te gaan wonen, lagen alle ruimtes in zijn huis al vast. Omdat we veel van de verbouwing zelf gedaan hebben, is het alsnog gelukt om een bad in de badkamer te krijgen (en niet alleen een inloopdouche, yay). Ik herinner me nog dat we online allerlei baden aan het bekijken waren en probeerden in te schatten of vrijstaande baden ons ding zouden zijn (en of we ze überhaupt konden laten passen in de ruimte… spoiler: dat ging te moeilijk worden). 

We kozen voor een mooi inbouw ligbad en ondertussen zijn we alweer een dikke 5 jaar verder: ik ben zo, zo blij dat we opbergruimte opgeofferd hebben voor zowel een ligbad en een inloopdouche. Dat zorgt ervoor dat we minimalistisch moeten zijn in de spulletjes in de badkamer (en ik heb dat nodig ;)), maar zo kunnen we toch zeker iedere week samen een badje nemen en bijbabbelen over de week. Heerlijk! 

Ik geef je graag alle tips mee die wij zelf verzameld hebben toen we nog volop in onze badkamerrenovatie zaten: 

Begrijpen van de ruimte

Als je je badkamer wilt inrichten, is het belangrijk om de ruimte goed te begrijpen. Dit betekent dat je moet weten hoe groot de badkamer is en hoe je de ruimte het beste kunt indelen. In deze sectie geven we je enkele tips om je te helpen de ruimte van je badkamer te begrijpen.

Meten van de badkamer

Voordat je begint met het inrichten van je badkamer, moet je de afmetingen van de ruimte weten. Meet de lengte, breedte en hoogte van de badkamer en noteer deze op een stuk papier. Dit geeft je een goed idee van hoeveel ruimte je hebt om mee te werken.

Indeling van de badkamer

Nu je de afmetingen van de badkamer kent, is het tijd om na te denken over de indeling. Je moet de ruimte zo indelen dat je er optimaal gebruik van kunt maken. Hier zijn enkele tips:

 • Plaats het toilet niet te dicht bij de douche of het bad.
 • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om je te bewegen tussen de verschillende onderdelen van de badkamer.
 • Overweeg het plaatsen van opbergruimte, zoals een kast of planken, om de badkamer georganiseerd te houden.
 • Overweeg het plaatsen van een spiegel om de badkamer groter te laten lijken.

Door de afmetingen van je badkamer te kennen en de ruimte goed in te delen, kun je een functionele en mooie badkamer creëren.

Kiezen van kleuren

Bij het inrichten van je badkamer is het kiezen van de juiste kleuren van groot belang. De kleuren die je kiest, bepalen namelijk voor een groot deel de sfeer van de ruimte. Hieronder vind je een aantal tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste kleuren voor jouw badkamer.

 • Kies voor lichte kleuren
  Lichte kleuren zorgen voor een frisse en ruimtelijke uitstraling. Bovendien reflecteren ze het licht, waardoor de ruimte nog lichter lijkt. Kies bijvoorbeeld voor wit, lichtblauw of pasteltinten.
 • Combineer met donkere accenten
  Als je toch graag wat meer kleur wilt toevoegen aan je badkamer, kun je dit doen door donkere accenten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een donkere tegelvloer, een zwarte kraan of een donkere badmat.
 • Houd rekening met de grootte van de ruimte
  Als je badkamer klein is, kun je het beste kiezen voor lichte kleuren. Donkere kleuren maken de ruimte namelijk optisch kleiner. Als je badkamer groot is, kun je juist wel wat donkerdere kleuren toevoegen.
 • Kies voor tijdloze kleuren
  Tijdloze kleuren zijn kleuren die niet snel uit de mode raken. Denk bijvoorbeeld aan wit, grijs of beige. Zo voorkom je dat je badkamer er na een paar jaar alweer gedateerd uitziet.
 • Bepaal de sfeer die je wilt creëren
  De kleuren die je kiest, bepalen voor een groot deel de sfeer van de ruimte. Wil je een rustgevende sfeer creëren? Kies dan voor zachte en natuurlijke kleuren. Wil je juist een moderne uitstraling? Kies dan voor strakke en minimalistische kleuren.

Met deze tips kun je de juiste kleuren kiezen voor jouw badkamer. Vergeet niet dat het vooral belangrijk is dat jij je prettig voelt in de ruimte. Kies dus vooral kleuren waar jij blij van wordt!

Selecteren van materialen

Als je je badkamer gaat inrichten, is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen. Hieronder vind je tips voor het selecteren van tegels en sanitair.

Tegels

Tegels zijn een belangrijk onderdeel van je badkamer. Ze bepalen voor een groot deel de uitstraling van de ruimte. Hier zijn enkele overwegingen bij het kiezen van tegels:

 • Kies tegels die passen bij de stijl van je badkamer. Ga je voor een moderne uitstraling of juist een klassieke look? Kies dan voor tegels die hierbij passen.
 • Let op de grootte van de tegels. Grote tegels kunnen je badkamer groter doen lijken, terwijl kleine tegels juist een knusse uitstraling geven.
 • Overweeg de kleur van de tegels. Lichte tegels kunnen je badkamer groter doen lijken, terwijl donkere tegels juist een gezellige sfeer creëren.

Sanitair

Sanitair is een ander belangrijk onderdeel van je badkamer. Hier zijn enkele overwegingen bij het kiezen van sanitair:

 • Kies voor sanitair van goede kwaliteit. Dit gaat langer mee en voorkomt problemen in de toekomst.
 • Let op de grootte van het sanitair. Zorg ervoor dat het sanitair past bij de grootte van je badkamer.
 • Overweeg de kleur van het sanitair. Wit sanitair is tijdloos en past bij elke stijl, terwijl gekleurd sanitair juist een statement kan maken.

Met deze tips kun je de juiste materialen kiezen voor je badkamerinrichting.

Verlichting overwegen

Bij het inrichten van je badkamer is verlichting een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Verlichting kan de sfeer en functionaliteit van de badkamer beïnvloeden. Hieronder vind je een aantal tips om rekening mee te houden bij het overwegen van verlichting voor je badkamer:

 • Functionele verlichting: zorg voor voldoende functionele verlichting bij de spiegel en wastafel. Dit maakt het makkelijker om jezelf te verzorgen en op te maken.
 • Sfeerverlichting: naast functionele verlichting kan sfeerverlichting bijdragen aan de ambiance van de badkamer. Overweeg bijvoorbeeld wandlampen of inbouwspots om een warme en uitnodigende sfeer te creëren.Wij zetten soms een extra lampje met warm licht in de badkamer voor een romantisch bad.
 • Waterdichte verlichting: zorg ervoor dat de verlichting die je kiest geschikt is voor gebruik in de badkamer en bestand is tegen vocht.
 • Dimmers: overweeg het gebruik van dimmers om de intensiteit van de verlichting aan te passen aan jouw behoeften en stemming.
 • Natuurlijk licht: maak optimaal gebruik van natuurlijk licht door het plaatsen van ramen of het gebruik van lichtdoorlatende materialen.
 • Accentverlichting: overweeg het gebruik van accentverlichting om bepaalde elementen in de badkamer te benadrukken, zoals een kunstwerk of een plant.
 • Veiligheid: zorg ervoor dat de verlichting veilig is geïnstalleerd en dat er geen risico op elektrocutie bestaat.
 • Energiezuinigheid: overweeg het gebruik van LED-verlichting om energie te besparen en de levensduur van de verlichting te verlengen.
 • Kleurtemperatuur: kies de juiste kleurtemperatuur voor de verlichting om de gewenste sfeer te creëren. Warm wit licht zorgt bijvoorbeeld voor een gezellige sfeer, terwijl koel wit licht meer geschikt is voor functionele verlichting.
 • Plaatsing: zorg ervoor dat de verlichting op de juiste plaats wordt geplaatst om de gewenste sfeer en functionaliteit te bereiken.

Met deze tips in gedachten kun je de verlichting van je badkamer optimaal inrichten en genieten van een sfeervolle en functionele ruimte.

Opbergruimte plannen

Een van de belangrijkste aspecten van het inrichten van een badkamer is het plannen van opbergruimte. Een goed georganiseerde badkamer is niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het plannen van opbergruimte in je badkamer:

 • Maak een inventarisatie van de spullen die je in de badkamer wilt opbergen. Denk hierbij aan handdoeken, toiletpapier, schoonmaakmiddelen, cosmetica en andere persoonlijke verzorgingsproducten.
 • Kies voor opbergoplossingen die passen bij de stijl van je badkamer. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een open plankensysteem als je een moderne badkamer hebt, of juist voor een gesloten kast als je een klassieke badkamer hebt.
 • Maak optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Denk hierbij aan hoeken, nissen en wanden. Zo kun je bijvoorbeeld een hoekkastje plaatsen of een nis in de muur maken voor extra opbergruimte.
 • Houd rekening met de hoogte van de opbergoplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld een hoge kast plaatsen als je veel spullen hebt, of juist kiezen voor een laag kastje als je weinig ruimte hebt.
 • Kies voor opbergoplossingen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor kunststof opbergboxen of glazen potjes voor je cosmetica.
 • Maak gebruik van lades en mandjes om kleine spullen georganiseerd te houden. Zo kun je bijvoorbeeld een ladeverdeler plaatsen voor je make-up of een mandje voor je haaraccessoires.
 • Overweeg om een spiegelkast te plaatsen. Zo bespaar je ruimte en heb je toch voldoende opbergruimte voor je persoonlijke verzorgingsproducten.
 • Zorg voor voldoende verlichting in de opbergoplossingen. Zo kun je gemakkelijk vinden wat je zoekt en voorkom je dat je spullen kwijtraakt.
 • Kies voor duurzame opbergoplossingen die lang meegaan. Zo bespaar je geld en ben je milieubewust bezig.
 • Maak de opbergoplossingen persoonlijk door ze te decoreren met bijvoorbeeld foto’s, planten of andere accessoires. Zo creëer je een badkamer die helemaal bij jou past.

Waterbesparende functies

Als je milieubewust wilt zijn en geld wilt besparen op je waterrekening, zijn er verschillende waterbesparende functies die je kunt overwegen bij het inrichten van je badkamer.

Toilet

Een toilet is een van de grootste waterverbruikers in huis. Je kunt water besparen door te kiezen voor een toilet met een dual-flush systeem, waarmee je kunt kiezen tussen een kleine of grote spoeling. Dit kan tot wel 50% water besparen per spoelbeurt.

Kraan

Kies voor kranen met een lage doorstroom, zoals een 5 liter per minuut kraan. Dit kan tot wel 60% water besparen in vergelijking met een standaard kraan. Daarnaast zijn er kranen met een infraroodsensor die automatisch uitgaan wanneer je je handen weghaalt, wat onnodig waterverbruik voorkomt.

Douchekop

Een waterbesparende douchekop kan tot wel 50% water besparen in vergelijking met een standaard douchekop. Kies voor een douchekop met een lage doorstroom, zoals een 7 liter per minuut douchekop. Daarnaast zijn er douchekoppen met een stopknop waarmee je de waterstroom kunt stoppen tijdens het inzepen, wat ook water bespaart.

Bad

Een bad is een grote waterverbruiker, maar als je er toch een wilt, kies dan voor een klein bad of een bad met een laag waterpeil. Zo bespaar je al snel 40% water ten opzichte van een standaard bad.

Toegankelijkheid en veiligheid

Als het gaat om het inrichten van je badkamer, is toegankelijkheid en veiligheid van groot belang. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw badkamer veilig en toegankelijk is:

 • Installeer stevige handgrepen en leuningen in de douche en bij het toilet om uitglijden en vallen te voorkomen.
 • Gebruik antislipmatten in de douche en op de vloer om uitglijden te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat de badkamer goed verlicht is, vooral rond het toilet en de douche.
 • Overweeg om een douchestoel of badplank te gebruiken als je moeite hebt met staan of balanceren in de douche.
 • Plaats medicijnen en schoonmaakmiddelen buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
 • Overweeg het installeren van een thermostatische kraan om verbranding door te heet water te voorkomen.
 • Gebruik een douchegordijn in plaats van een glazen deur om breuk te voorkomen.
 • Gebruik een toiletverhoger als je moeite hebt met het opstaan van het toilet.
 • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om te manoeuvreren met een rolstoel of rollator.
 • Overweeg het installeren van een noodkoord of alarm in geval van nood.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je badkamer veilig en toegankelijk is voor iedereen die er gebruik van maakt.

Persoonlijke stijl

De badkamer is een plek waar je elke dag begint en eindigt, dus het is belangrijk om een ​​ruimte te creëren die bij je past. Hier zijn enkele tips om je persoonlijke stijl in je badkamer te brengen:

 • Kies een kleurenschema dat bij je past. Of je nu van levendige kleuren houdt of liever neutrale tinten gebruikt, je kunt je badkamer personaliseren door kleuren te kiezen die bij jouw stijl passen. Overweeg om een ​​accentmuur te schilderen of kleurrijke handdoeken toe te voegen.
 • Voeg persoonlijke details toe. Maak van je badkamer een weerspiegeling van jouw persoonlijkheid door persoonlijke details toe te voegen, zoals foto’s, planten of decoratieve items. Zorg er wel voor dat je niet te veel items toevoegt, anders kan het rommelig worden.
 • Kies accessoires die bij je passen. Of je nu houdt van moderne of vintage stijlen, er zijn accessoires die bij jouw persoonlijke stijl passen. Kies bijvoorbeeld voor een moderne zeepdispenser of een vintage spiegel.
 • Maak gebruik van opslagruimte. Een opgeruimde badkamer zorgt voor een rustige uitstraling. Kies voor opslagoplossingen die bij jouw stijl passen, zoals een houten kastje of metalen mandjes.
 • Investeer in kwaliteitsvolle materialen. Kwaliteitsvolle materialen gaan langer mee en zorgen voor een luxueuze uitstraling. Overweeg bijvoorbeeld om te investeren in marmeren tegels of een regendouche.

Door deze tips te volgen, kun je jouw badkamer personaliseren en een ruimte creëren die bij jouw stijl past.

Professioneel advies inwinnen

Wanneer je je badkamer gaat inrichten, kan het handig zijn om professioneel advies in te winnen. Een expert kan je helpen om de juiste keuzes te maken en ervoor zorgen dat je badkamer functioneel en stijlvol wordt.

Er zijn verschillende soorten professionals die je kunt raadplegen bij het inrichten van je badkamer, zoals een interieurontwerper, een sanitair specialist of een aannemer. Zij kunnen je helpen bij het maken van keuzes op het gebied van indeling, kleuren, materialen en verlichting.

Het is belangrijk om een professional te kiezen die past bij jouw wensen en budget. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan en vergelijk deze goed voordat je een keuze maakt.

Een goede professional zal ook rekening houden met praktische zaken, zoals de waterleidingen en afvoer in de badkamer. Zo voorkom je problemen achteraf en kun je jarenlang genieten van je nieuwe badkamer.

Kortom, het inschakelen van professioneel advies kan je helpen om de badkamer van je dromen te realiseren. Zorg er wel voor dat je een professional kiest die bij jou past en die je vertrouwt.