Hier moet je op letten bij het kiezen van de juiste badkamerverlichting
Bij het ontwerpen van een nieuwe badkamer gaat de eerste aandacht uit naar de indeling van de ruimte, de keuze van het sanitair en het uitzoeken van de mooiste tegels.
Maar wanneer je een sfeervolle badkamer wilt ontwerpen, vergeet dan niet aandacht te besteden aan de juiste verlichting.
Met het kiezen voor een combinatie van verschillende typen verlichting ontstaat een sfeervolle badkamerverlichting.
Afbeelding van Barry D via Pixabay
1. Drie verlichtingstypes
De verlichting van de badkamer kan onderverdeeld worden in drie verlichtingstypen. Naast de algemene verlichting van de ruimte kies je ook voor zogenaamde taakverlichting en accent- of sfeerverlichting.
Algemene verlichting
De algemene verlichting vormt de basisverlichting van de badkamer en is meestal aangesloten op de hoofdschakelaar. Het doel van de basisverlichting is een aangename, heldere verlichting van de badkamer.
Algemene verlichting bestaat meestal uit een centrale armatuur of verschillende inbouwspots (zo hebben wij het gedaan). Houd er bij de plaatsing van lampen rekening mee dat er geen donkere hoeken in de badkamer ontstaan.
Vermijd ook rechtstreekse inkijk in de lamp. Denk er daarbij aan dat je je niet altijd op dezelfde hoogte bevindt.
Vanuit het bad kijk je anders de badkamer in dan bijvoorbeeld vanuit een douchecabine.
Taakverlichting
Taakverlichting is bedoeld om de spiegel in de badkamer zodanig te verlichting dat het spiegelbeeld helder verlicht wordt.
De ideale taakverlichting verlicht de spiegel aan weerszijden en op ooghoogte. Zo wordt voorkomen dat er hinderlijke schaduwen op je gezicht vallen. Praktisch zijn ook de spiegels die al voorzien zijn van een ingebouwde verlichting.
Om niet verblind te worden kan je het beste kiezen voor lampen met een lichtsterkte die varieert tussen de 300 en 500 lux. Je vindt de lichtsterkte terug op de verpakking van de lamp.
Accent- of sfeerverlichting
De badkamer is niet langer een louter praktische ruimte maar wordt ook steeds meer gebruikt als een ontspannende wellness-ruimte.
Vul de algemene verlichting in de badkamer aan met een fijne sfeerverlichting zodat je de stemming in de badkamer eenvoudig kunt veranderen en heerlijk kunt ontspannen.
Helemaal van nu is de dimbare accentverlichting en de ledverlichting die van kleur veranderd. ledverlichting is door zijn geringe formaat overal te plaatsen en kan ook makkelijk worden toegevoegd aan de reeds bestaande badkamerverlichting.
Zo creƫer je eenvoudig je persoonlijke sfeer.
2. Maak een lichtplan
Maak voor je badkamer een lichtplan waarin alle drie de verlichtingstypen gebruikt worden.
Maak gebruik van een tekening van de indeling van de badkamer en bepaal op basis daarvan waar de badkamerverlichting moet komen en hoe je sfeerverlichting in gaat zetten.
Twijfel je nog? Koop de verlichting bij een gespecialiseerde winkel en ze zullen je graag verder helpen met een goed lichtplan.
Een verlichtingsadviseur inschakelen kan natuurlijk ook.
3. De juiste armaturen
Wanneer je verlichtingsarmaturen voor je badkamer koopt, kies dan altijd voor lampen die geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimtes en kies voor armaturen die corrosiebestendig zijn.
Verlichting die binnen een zone van 60 cm alle zijden van een bad of douche geplaatst wordt dient maximaal 12V te zijn. Uiteraard wordt de transformator buiten deze zone geplaatst.
Tenslotte een overzicht van de richtlijnen die het A.R.E.I. (Algemeen Reglement Voor Elektrische Installaties) heeft bepaald rond badkamerverlichting. Hierin wordt de badkamer in vier zones verdeeld gebaseerd op watercontact en de afstand van het bad, de douche en wastafel:
– Zone 0: Onderdompeling, zoals in bad vraagt om een spanning van maximaal 12V en een IP-classificatie van IPX7
– Zone 1: Frequent contact met stralend water, zoals een douchewand vraagt om minimaal een IP-classificatie van IPX4.
– Zone 2: contact met spattend water, zoals naast de douche, vraagt ook minimaal een IP-classificatie van IPX4.
– Zone 3: geen contact met water, zoals de algemene verlichting, vraagt om verlichtingsarmaturen met een IP-classificatie van minimaal IPX1.