Vervelende schoonmaakklusjes in de keuken

(Last Updated On: June 13, 2022)

Er zijn zo van die schoonmaakklusjes waar ik echt als een berg tegen op zie… vooral in de zomer komen daar een paar extra klusjes bij, die ik liever niet doe, als het niet hoeft.

Nu, het is wel de bedoeling dat ons huis schoon blijft, dus wordt het toch eens tijd om een paar van die vervelende schoonmaakklusjes eens aan te pakken. Gelukkig krijg ik daarvoor ook vaak de hulp van vriendlief!

Ik testte enkele schoonmaakproducten van HG, omdat ik met enkele vervelende schoonmaakklusjes zat die ik maar niet opgelost kreeg. Tijd voor wat zwaardere middelen!

IMG_7667
IMG_7667
IMG_7668
IMG_7668

Schoonmaakklusjes in de keuken

De grill van de BBQ schoonmaken

We hebben een tijdje alleen maar aluminium bakjes gebruikt als we onze BBQ aanstaken, om het rooster niet schoon te moeten maken. De laatste weken hebben we enkele keren gebarbecued, maar dan nog eens zonder die aluminium bakjes: ik geef het niet graag toe, maar de rooksmaak is dan toch écht lekkerder.

Helaas wilt dat ook zeggen dat je – zeker als je zoals mijn vriend al graag eens spek eet, dat gezellig druipt op het rooster en het houtskool – best wel met een vuil BBQ-rooster eindigt. We proberen altijd om het zo snel mogelijk na de BBQ weer schoon te maken, maar soms heb je daar gewoon geen zin in of heb je even de tijd niet.

Als het vet en vuil al een tijd aan het rooster zit, is het nodig om voor wat grovere middelen te kiezen. Ik liet het rooster een halfuurtje inwerken in deze spray die als schuim uit de flacon komt.

Erna moet je nog wel wat schrobben, maar ik heb het rooster weer proper gekregen! Je kan dit ook gebruiken om je ovenrooster weer helemaal schoon te krijgen. Je BBQ schoonmaken wordt zo heel gemakkelijk.

Lees ook: welke BBQ kiezen?

IMG_7673
IMG_7673
IMG_7675
IMG_7675
IMG_7676
IMG_7676
IMG_20200921_181905
IMG_20200921_181905

De magnetron

Ook de magnetron moet je regelmatig schoonmaken, en door de vorm van de magnetron is dat geen fijne klus. Er zijn veel hoekjes en kantjes die je weer helemaal schoon moet krijgen, en vergeet ook zeker het glazen plateau en de deur niet!

Ook de wieltjes onderin moeten regelmatig weer schoongemaakt worden. Ik pakte onze magnetron nog eens aan: heerlijk om zo’n voor en na te kunnen laten zien!

IMG_7699
IMG_7699
IMG_7701
IMG_7701
IMG_7702
IMG_7702
IMG_7703
IMG_7703

De koelkast

Toen we nog maaltijdboxen bestelden, kon ik de koelkast gemakkelijk iedere week schoonmaken: onze koelkast was – na het opeten van het eten dat in de box zat – zo goed als leeg: op enkele sausjes, ontbijtspulletjes etc na. Heel handig om dan snel even voor de nieuwe maaltijdbox eraan kwam, de glazen leggers eruit te halen en ze schoon te maken. Dit probeer ik normaliter iedere week even te doen.

Nu we eventjes proberen om onze koelkast en diepvries leeg te eten en dus even geen maaltijdboxen aanvragen, is het qua organisatie niet zo handig om de koelkast weer leeg te maken en te poetsen. Het lukte ons eindelijk om de koelkast wat leger te eten en dus besloot ik om de koelkast ook even grondig schoon te maken: de koelkast schoonmaken was nodig!

IMG_7679
IMG_7679
IMG_7678
IMG_7678
IMG_7732
IMG_7732

De oven

Oh, onze oven. Wat heb ik me toch een haat-liefde-relatie met dat ding! Volgens mij gebruiken we de oven nu een dikke 2 jaar, maar al zeker een jaar krijgen we door aangebrande (ingebrand, eerder) resten onderin de oven, heel veel rookontwikkeling in huis. Heel vervelend, want onze afzuigkap werkt ook niet zo heel fijn. Dan is het dus koken met alle ramen open, ook al is het hartje winter.

Ik was dus ook heel enthousiast om aan de slag te gaan om onze oven weer properder te krijgen. Ik wilde vooral het ingebrande weg kunnen krijgen, maar ook het glas had écht weer een poetsbeurt nodig. Ik had nét een eerste poetssessie achter de rug met de ovenkit, toen mijn vriend doodleuk vertelde dat ik het glas eruit kon klikken. Argh! Ik laat trouwens eventjes zien hoe het eruitziet na één sessie met dit product. Het glas is nog niet 100% schoon en op de bodem van de oven zit er nog een beetje ingebrand. Ik ga dus denk ik nog een tweede poetssessie plannen deze week.

Als je trouwens met dit product aan de slag gaat, vergeet dan zeker niet om flink wat tijd uit te rekken hiervoor! Ik dacht dit wel eventjes ‘s avonds te doen, maar ben toch dik anderhalf uur bezig geweest. De pasta die je aanbrengt is kleverig en dik (wat goed is, zo krijg je het erge vuil losgeweekt), maar dat zorgt ervoor dat je flink aan het schrobben bent.

Omdat de producten erg sterk zijn, wilde ik echt 100% zeker zijn dat ik alles heel goed eruit had gekregen en dat ik het goed nagespoeld had met water, je maakt er tenslotte eten in klaar en mocht er nog wat product overblijven, wordt dat verwarmd. Lijkt me niet ideaal om die dampen in huis te hebben. Zeker dus even tijd vrijmaken om alles ook heel goed na te spoelen en te drogen. Wij hadden nog wat oude handdoeken liggen en ik was heel blij dat ik die klaargelegd had.

Ook hebben we ervoor gezorgd dat deze producten niet in onze spoelbak terecht kwamen, maar dat we het in onze ‘werfbak’ uitspoelden.

IMG_7680
IMG_7680
IMG_7706
IMG_7706
IMG_7729
IMG_7729
IMG_7730
IMG_7730
IMG_7681
IMG_7681

De afzuigkap

Ook de afzuigkap moest dringend nog eens schoongemaakt worden. Helaas werkt onze afzuigkap niet zo goed – het is een beetje een miskoop. We gaan dan ook een nieuwe kopen zodra onze bijbouw verder aangepakt kan worden (onze keuken verhuist daarheen). Aangezien dat waarschijnlijk pas voor eind dit jaar zal zijn, moest de afzuigkap die we nu hebben, natuurlijk ook nog goed schoongemaakt worden.

Normaal gezien steek ik die filters gewoon mee in de vaatwas, maar onze vaatwas staat niet meer aangesloten door de verbouwingen waar ik het al over had. Ik heb dit product gebruikt om de afzuigkapfilters weer vetvrij te krijgen: let wel goed op dat je het goed verdunt! Je gebruikt een half flesje op 5 Liter, ik heb het hele flesje in 10 liter water gebruikt, een halfuurtje erin laten weken en ik kon het gewoon weer schoonspoelen: ideaal!

IMG_7697
IMG_7697
IMG_7735
IMG_7735