Tweedehands hybride auto of elektrische wagen kopen: waar moet je op letten? Tips en advies

(Last Updated On: May 17, 2023)

Tweedehands hybride auto of elektrische wagen kopen: waar moet je op letten? Tips en advies.

tweedehands-elektrische-auto-hybride
tweedehands-elektrische-auto-hybride

Als je op zoek bent naar een tweedehands hybride auto of elektrische wagen om te kopen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Het kopen van een gebruikte auto kan een uitdaging zijn, omdat je niet altijd weet wat de geschiedenis van de auto is en waar je op moet letten.

In dit artikel gaan we enkele punten bespreken die je zeker moet overwegen voordat je een tweedehands hybride auto of elektrische wagen koopt. Ik ben zelf ook aan het kijken naar een tweedehands auto (liefst elektrisch of hybride); dus krijg je gelijk mijn eigen lijstje! 

Batterij

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kopen van een tweedehands hybride auto of elektrische wagen is de leeftijd van de batterij.

De batterij is het hart van de auto en kan een grote impact hebben op de prestaties en het rijbereik van de auto. Het is belangrijk om te weten hoe oud de batterij is en hoe goed deze nog presteert.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de garantie op de batterij en hoeveel het zou kosten om deze te vervangen als dat nodig zou zijn.

Onderhoud

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is het onderhoud van de auto. Hybride auto’s en elektrische wagens hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan traditionele auto’s, maar het is nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat de auto goed is onderhouden.

Vraag de verkoper dus ook zeker naar de onderhoudsgeschiedenis van de auto en controleer of alle onderhoudsbeurten ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

Het is ook een goed idee om de auto te laten controleren door een onafhankelijke monteur voordat je tot aankoop overgaat. Zou ik je trouwens altijd aanraden, sommige mensen hebben nu eenmaal niet zulke fijne bedoelingen en liegen om hun auto verkocht te krijgen. Het gaat tenslotte toch om een grote som geld! 

Op dit moment heb ik mijn oog laten vallen op een tweedehands Toyota Yaris op gaspedaal.nl, dat is een betrouwbare website om tweedehands auto’s te kopen. 

Voordelen van een tweedehands hybride auto of elektrische wagen kopen

Als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke en zuinige auto, dan is een tweedehands hybride auto of elektrische wagen kopen een goede keuze.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het kopen van een tweedehands hybride auto of elektrische wagen.

Er wordt vaak gekozen voor een hybride wagen omdat je zo én nog naar het tankstation kan gaan, en elektrisch kan opladen. Ideaal voor lange ritten waarbij je in landen rijdt waar er nog lang geen laadpalen genoeg zijn. 

Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

Lagere aanschafprijs

Een tweedehands hybride auto of elektrische wagen is vaak goedkoper dan een nieuwe auto.

Dit komt doordat de waarde van een auto snel daalt zodra deze de showroom uitrijdt. (Er wordt gezegd dat je, zodra je de showroom uitrijdt, je al 50% van de prijs moet doen).

Hierdoor kun je vaak een goede deal krijgen als je een tweedehands hybride auto of elektrische wagen koopt. Bovendien zijn er vaak interessante financieringsmogelijkheden beschikbaar voor tweedehands auto’s.

Lagere onderhoudskosten

Een tweedehands hybride auto of elektrische wagen heeft over het algemeen lagere onderhoudskosten dan een traditionele auto met een verbrandingsmotor.

Dit komt doordat een hybride auto of elektrische wagen minder bewegende onderdelen heeft en er minder slijtage is aan de remmen.

Bovendien zijn de kosten voor het opladen van een elektrische wagen vaak lager dan de kosten voor brandstof bij een traditionele auto.

Milieuvriendelijker

Een tweedehands hybride auto of elektrische wagen is veel milieuvriendelijker dan een traditionele auto met een verbrandingsmotor.

Een hybride auto stoot minder CO2 uit en verbruikt minder brandstof. Een elektrische wagen stoot zelfs helemaal geen CO2 uit en is daarmee de meest milieuvriendelijke optie.

Door te kiezen voor een tweedehands hybride auto of elektrische wagen draag je dus bij aan een beter milieu.

Fiscale voordelen

Een tweedehands hybride auto of elektrische wagen kan ook fiscale voordelen met zich meebrengen.

Zo kun je bijvoorbeeld profiteren van een lagere wegenbelasting en zijn er vaak subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een elektrische wagen. Ook zijn er vaak fiscale voordelen voor zakelijke rijders die kiezen voor een hybride auto of elektrische wagen.

Al met al zijn er dus verschillende voordelen verbonden aan het kopen van een tweedehands hybride auto of elektrische wagen. Door te kiezen voor een milieuvriendelijke en zuinige auto kun je niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook besparen op kosten en profiteren van fiscale voordelen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands hybride auto of elektrische wagen?

Als je op zoek bent naar een tweedehands hybride auto of elektrische wagen zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten.

Hieronder vind je een aantal subsecties die je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Accucapaciteit

De accucapaciteit is een belangrijk onderdeel van een hybride auto of elektrische wagen. Het bepaalt hoe ver je kunt rijden op een volle accu. Let bij het kopen van een tweedehands hybride auto of elektrische wagen op de accucapaciteit en de leeftijd van de accu. Een oude accu kan namelijk minder capaciteit hebben dan een nieuwe accu. Dit kan invloed hebben op de actieradius van de auto.

Oplaadmogelijkheden

Bij het kopen van een tweedehands hybride auto of elektrische wagen is het belangrijk om te kijken naar de oplaadmogelijkheden. Is er een laadpaal in de buurt van je huis of werkplek? Hoe lang duurt het opladen van de accu? Kun je de auto ook opladen bij openbare laadpalen? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om te stellen voordat je een tweedehands hybride auto of elektrische wagen koopt.

Onderhoudshistorie

Een goede onderhoudshistorie is belangrijk bij het kopen van een tweedehands hybride auto of elektrische wagen. Vraag naar de onderhoudshistorie van de auto en controleer of alle onderhoudsbeurten zijn uitgevoerd. Let ook op eventuele reparaties en vervangingen van onderdelen. Dit kan invloed hebben op de betrouwbaarheid en levensduur van de auto.

Garantie

Bij het kopen van een tweedehands hybride auto of elektrische wagen is het belangrijk om te kijken naar de garantie.

Sommige fabrikanten bieden nog garantie op de accu of andere onderdelen van de auto. Let hierbij op de duur van de garantie en wat er precies gedekt wordt. Dit kan invloed hebben op de kosten van eventuele reparaties of vervangingen.

Al met al zijn er dus een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands hybride auto of elektrische wagen. Door goed te kijken naar de accucapaciteit, oplaadmogelijkheden, onderhoudshistorie en garantie kun je een weloverwogen keuze maken en genieten van een betrouwbare en duurzame auto.

De juiste keuze maken

Wanneer je op zoek bent naar een tweedehands hybride auto of elektrische wagen, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden om de juiste keuze te maken. Hieronder vind je enkele belangrijke subsecties om te overwegen:

Welke afstand leg je af?

Het is belangrijk om te weten welke afstand je dagelijks aflegt om de juiste keuze te maken. Als je vooral korte afstanden rijdt, kan een elektrische wagen een goede optie zijn.

Deze auto’s hebben namelijk een beperkte actieradius, wat betekent dat je regelmatig moet opladen. Als je vaak langere afstanden rijdt, is een hybride auto een betere keuze, omdat deze auto’s zowel op brandstof als elektriciteit rijden.

Ik zal voornamelijk kleinere afstanden rijden met de auto, met nu en dan eens een leuk tripje waarin ik veel kilometers maak. Dat zorgt ervoor dat ik ook naar hele andere auto’s kijk dan als ik iedere dag honderden kilometers voor mijn baan moet rijden. 

Welk type auto past bij jouw rijstijl?

Het is ook belangrijk om rekening te houden met jouw rijstijl bij het kiezen van een tweedehands hybride auto of elektrische wagen.

Als je graag snel optrekt en hoge snelheden rijdt, kan een hybride auto met een grotere benzinemotor een betere optie zijn. Als je vooral rustig rijdt en zuinig wilt rijden, kan een elektrische wagen beter bij jouw rijstijl passen.

Hoeveel wil je uitgeven?

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met jouw budget. Elektrische wagens zijn over het algemeen duurder dan hybride auto’s, maar kunnen op de lange termijn goedkoper zijn vanwege de lagere brandstofkosten.

Het is belangrijk om te kijken naar de aanschafprijs, maar ook naar de onderhoudskosten en de kosten voor het opladen van een elektrische wagen.

Met deze factoren in gedachten kun je de juiste keuze maken bij het kopen van een tweedehands hybride auto of elektrische wagen. Ik wens je alvast veel succes bij het maken van je keuze!