Nieuwe auto kopen: hier let ik op – Tips voor het kiezen van een auto die bij jou past

(Last Updated On: May 17, 2023)

Nieuwe auto kopen: hier let ik op – Tips voor het kiezen van de perfecte auto

auto-kopen
auto-kopen

Ik heb zelf ondertussen een dikke 10 jaar mijn rijbewijs, maar heb niet zo heel vaak gereden de laatste jaren. Ook omdat het niet mocht met mijn oogziekte, maar nu dat probleem redelijk van de baan (pun intended, sorry not sorry) lijkt te zijn én mijn vriend ook zijn rijbewijs gaat proberen halen, lijkt de tijd stilletjesaan aangebroken om eens te gaan kijken voor een nieuwe auto. Mijn vorige was namelijk zo oud dat ‘ie opgehaald werd om naar de schroothoop te gaan. Hoe dat ging, lees je in het artikel: auto opgehaald voor de sloop.

Als ik een nieuwe auto koop, zijn er verschillende zaken waar ik op let. Het is belangrijk om een auto te kiezen die past bij mijn wensen en behoeften.

Zo denk ik bijvoorbeeld na over waarvoor ik de auto wil gebruiken en welk model en type daar het beste bij past.

Daarnaast let ik op de kosten van de auto. Een tweedehandsauto kan bijvoorbeeld goedkoper zijn dan een nieuwe auto. Wil ik de auto zakelijk gaan kopen of gaan mijn vriend en ik samenleggen voor een auto? 

Ook is het goed om te kijken naar de onderhoudskosten en eventuele belastingen die bij de auto komen kijken. Als ik wil besparen op kosten, kan ik ook overwegen om een elektrische auto te kopen, omdat ik tot en met 2024 geen wegenbelasting hoef te betalen.

Tot slot vind ik het belangrijk om te kijken naar de veiligheid en duurzaamheid van de auto. Ik wil graag een auto die veilig is en een lange levensduur heeft.

Ook vind ik het belangrijk dat de auto zo min mogelijk schade aan het milieu aanricht. Door rekening te houden met deze factoren, kan ik een weloverwogen keuze maken bij het kopen van een nieuwe auto.

Budget

Als ik een nieuwe auto wil kopen, is het budget een belangrijke factor. Ik wil namelijk niet meer uitgeven dan ik kan veroorloven. Daarom bepaal ik vooraf mijn prijsklasse.

Prijsklasse

Mijn prijsklasse hangt af van mijn financiële situatie en de auto die ik wil kopen. Ik kan bijvoorbeeld kiezen voor een nieuwe auto onder de €15.000 of juist voor een luxueuzere auto boven de €30.000. Hierbij houd ik rekening met de volgende zaken:

 • De maandelijkse kosten: naast de aanschafprijs zijn er ook maandelijkse kosten zoals verzekering, wegenbelasting, brandstof en onderhoud. Ik houd rekening met deze kosten in mijn budget.
 • De levensduur van de auto: ik wil een auto die lang meegaat en waar ik lang plezier van heb. Daarom kies ik voor een auto van goede kwaliteit en met een goede reputatie, en zou ik  bijvoorbeeld een Kia Picanto kopen of overwegen.
 • De restwaarde: ik let ook op de restwaarde van de auto. Dit is de waarde die de auto nog heeft na een aantal jaar. Een auto met een hogere restwaarde is vaak een betere investering.

Door mijn prijsklasse vooraf te bepalen, kan ik gericht zoeken naar een auto die binnen mijn budget past en voorkom ik dat ik te veel geld uitgeef.

Brandstof

Als ik een nieuwe auto koop, is het belangrijk om te weten welke brandstof het beste bij mijn rijstijl past. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals benzine, diesel, LPG en elektriciteit. In deze sectie zal ik het hebben over de belangrijkste factoren waar ik op moet letten bij het kiezen van de juiste brandstof.

Verbruik

Een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste brandstof is het verbruik van de auto. Het verbruik van een auto wordt bepaald door het soort brandstof en het type motor.

Over het algemeen zijn dieselauto’s zuiniger dan benzineauto’s, maar het verschil is de laatste jaren kleiner geworden. Elektrische auto’s zijn het meest efficiënt in termen van energieverbruik, maar de aanschafprijs is vaak hoger. En je moet ook rekening houden met het aantal laders én een lader aanschaffen voor thuis.

Milieuvriendelijkheid

Als ik een nieuwe auto koop, wil ik ook rekening houden met het milieu. De milieuvriendelijkheid van een auto wordt bepaald door de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen.

Elektrische auto’s zijn het meest milieuvriendelijk, omdat ze geen uitstoot hebben tijdens het rijden. Dieselauto’s hebben over het algemeen de hoogste uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen, terwijl benzineauto’s en LPG-auto’s een lagere uitstoot hebben.

Als ik een nieuwe auto koop, zal ik rekening houden met het verbruik en de milieuvriendelijkheid van de verschillende brandstoffen.

Ik zal ook rekening houden met andere factoren, zoals de beschikbaarheid van brandstof en de prijs van de verschillende opties. Door deze factoren in overweging te nemen, zal ik een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van de juiste brandstof voor mijn nieuwe auto.

Type auto

Als ik een nieuwe auto koop, is het type auto een belangrijke overweging. Ik wil een auto die past bij mijn behoeften en levensstijl. Hier zijn de belangrijkste factoren waar ik op let:

Grootte

De grootte van de auto is belangrijk voor mij. Ik overweeg hoeveel passagiers ik meestal vervoer en hoeveel bagage ik moet meenemen. Als we vaak zouden reizen met de auto, heb ik een grotere auto nodig. Maar als ik meestal alleen reis, kan een kleinere auto voldoende zijn.

Ik denk dus op dit moment vooral aan een wat kleinere auto (die ik ook vlotjes in het centrum van een grote stad zou kunnen parkeren). 

Stijl

De stijl van de auto is ook belangrijk. Ik wil een auto die er goed uitziet en past bij mijn persoonlijke smaak. Ik overweeg de kleur, het ontwerp en de algemene uitstraling van de auto. Ik kies meestal voor een stijlvolle en klassieke look.

Ik heb voor mezelf al beslist dat ik de auto wil gaan laten overspuiten in een super opvallende kleur, maar ik weet nog niet helemaal zeker of mijn vriend het daar ook mee eens zal zijn. Nuja, als ik de auto koop op de zaak, is het natuurlijk voor de volle 500% mijn eigen keuze! Wist je trouwens dat 88% van de wagens in Nederland, particuliere wagens zijn? (bron)

Functionaliteiten

De functionaliteiten van de auto zijn ook belangrijk voor mij. Ik wil een auto die veilig en comfortabel is om in te rijden. Ik overweeg functies zoals airconditioning, navigatie, parkeersensoren en veiligheidsvoorzieningen zoals airbags en ABS. Ik kies meestal voor een auto met de nieuwste technologieën en functies.

Over het algemeen overweeg ik al deze factoren bij het kiezen van het type auto dat ik wil kopen. Door deze factoren in overweging te nemen, kan ik de beste auto kiezen die bij mijn behoeften en levensstijl past.

Extra opties

Als ik een nieuwe auto koop, wil ik graag dat deze aan al mijn wensen voldoet. Ik let daarom niet alleen op het model en de motor, maar ook op de extra opties die beschikbaar zijn. Hieronder bespreek ik de opties die ik belangrijk vind.

Veiligheid

Veiligheid staat bij mij altijd voorop. Ik let daarom op de volgende extra opties:

 • Parkeersensoren: deze sensoren helpen mij bij het inparkeren en voorkomen schade aan de auto.
 • Achteruitrijcamera: deze camera geeft mij een goed zicht op wat er zich achter de auto bevindt en voorkomt ongelukken bij het achteruitrijden.
 • Lane departure warning: deze optie waarschuwt mij wanneer ik onbedoeld van mijn rijstrook afwijk.

Comfort

Naast veiligheid vind ik comfort ook belangrijk. Ik let daarom op de volgende extra opties:

 • Stoelverwarming: deze optie zorgt ervoor dat ik het in de winter lekker warm heb in de auto.
 • Climate control: met deze optie kan ik de temperatuur in de auto regelen en heb ik altijd een aangenaam klimaat.
 • Cruise control: deze optie zorgt ervoor dat ik ontspannen lange afstanden kan afleggen zonder mijn voet op het gaspedaal te hoeven houden.

Entertainment

Tot slot vind ik het belangrijk dat ik mij tijdens het autorijden kan vermaken. Ik let daarom op de volgende extra opties:

 • Bluetooth: hiermee kan ik mijn telefoon draadloos verbinden met de autoradio en mijn favoriete muziek afspelen.
 • Navigatiesysteem: hiermee kan ik gemakkelijk de weg vinden zonder dat ik mijn telefoon erbij hoef te pakken.
 • Apple CarPlay/Android Auto: hiermee kan ik mijn smartphone koppelen aan de autoradio en apps gebruiken zoals Spotify en Google Maps.

Dit zijn de extra opties waar ik op let bij het kopen van een nieuwe auto. Door hier goed op te letten, kan ik mijn autoritten zo veilig, comfortabel en vermakelijk mogelijk maken.

Proefrit en aankoop

Als ik een nieuwe auto koop, dan vind ik het belangrijk om eerst een proefrit te maken. Zo kan ik ervaren hoe de auto rijdt en of deze aan mijn wensen voldoet. Bij het maken van een proefrit let ik op de volgende zaken:

Proefrit

 • Ik check of de auto goed is verzekerd, voordat ik ga rijden.
 • Ik rijd op verschillende soorten wegen, zoals snelwegen, binnenwegen en in de stad om te kijken hoe de auto zich gedraagt.
 • Ik let op het comfort, de zitpositie, de bediening van de auto en de zichtbaarheid.
 • Ik probeer de verschillende functies van de auto uit, zoals de airconditioning, de radio en de navigatie.

Onderhandelen

Als ik na de proefrit besluit om de auto te kopen, dan ga ik in onderhandeling met de verkoper. Hierbij let ik op de volgende zaken:

 • Ik vraag naar de mogelijkheden voor extra korting of accessoires.
 • Ik vraag naar de garantievoorwaarden en eventuele extra garantieopties.
 • Ik vraag naar de inruilwaarde van mijn oude auto, als ik deze wil inruilen.
 • Ik probeer een zo goed mogelijke deal te sluiten, maar ik blijf wel realistisch en respectvol in mijn onderhandelingen.

Financiering

Als ik de auto heb gekocht, dan moet ik deze nog betalen. Hierbij let ik op de volgende zaken:

 • Ik bekijk de verschillende financieringsmogelijkheden, zoals een lening of private lease.
 • Ik vergelijk de verschillende aanbieders en kies de meest voordelige optie.
 • Ik zorg ervoor dat ik de maandelijkse betalingen kan dragen en dat ik niet in de financiële problemen kom.

Al met al vind ik het belangrijk om goed voorbereid te zijn als ik een nieuwe auto koop. Door een proefrit te maken, te onderhandelen en goed naar de financieringsmogelijkheden te kijken, kan ik een weloverwogen beslissing nemen en genieten van mijn nieuwe auto.