Dit moet je weten over silicone hydrogel lenzen

(Last Updated On: August 12, 2022)

Dit moet je weten over silicone hydrogel lenzen

Heb je weleens van silicone hydrogel lenzen gehoord of erover gelezen en vraag je je af wat deze lenzen zo speciaal maakt? Wat de voordelen zijn van deze lenzen? Dan is deze blog iets voor jou, want deze blog staat boordevol met informatie over dit soort lenzen.

silicone-lenzen
silicone-lenzen

Foto door Lisa Fotios

Wat zijn silicone hydrogel lenzen?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de meeste zachte lenzen, vandaag de dag, gemaakt worden van silicone hydrogel.

Vroeger werden zachte lenzen namelijk gemaakt van hydrogel. De lenzen van silicone hydrogel laten meer zuurstof door naar het hoornvlies van het oog, vergeleken met een zachte lens van hydrogel.

Dit is echter niet het enige voordeel van de silicone hydrogel lenzen.

Een ander voordeel van dit soort lenzen is dat ze super flexibel zijn, ze comfortabel te dragen zijn en dat ze een hydraterende eigenschap hebben.

Alle lenzen hebben een Dk/t getal en dit geeft weer hoeveel zuurstof deze lens doorlaat. Hoe hoger dit getal des te meer zuurstof jouw ogen krijgen.

Het belang van zuurstof voor de ogen

 

De ogen van mensen die geen lenzen dragen, krijgen op ieder moment voldoende zuurstof bij hun ogen. Mocht je lenzen dragen dan kan de hoeveelheid zuurstof behoorlijk minder zijn, dan wanneer je geen lenzen dragen.

De lens sluit namelijk de toevoer van zuurstof naar het oog zo goed als af. Het kan nare gevolgen hebben als jouw ogen te weinig zuurstof krijgen.

Ze kunnen namelijk ziek worden en onder andere last krijgen van vaatingroei. Silicone hydrogel lenzen zijn lenzen die beter zuurstof doorlaten in vergelijking met lenzen van een ander materiaal.

Om je ogen gezond te houden is het daarom van belang om op de Dt/k waarde te letten van de lenzen die je wenst te gebruiken. Al raden we om deze reden en voor het comfort zeker de silicone hydrogel lenzen aan. Kies dan meteen voor de silicone hydrogel lenzen met de hoogste Dt/k waarden als je ogen je lief zijn.

Welke silicone hydrogel lenzen zijn aanbevolen?

 

Helaas kan het zo zijn dat jouw ogen deze lenzen niet goed kunnen verdragen. Dit is vooral zo bij mensen met gevoelige ogen. Zij kunnen namelijk reageren op het materiaal van de lens.

Ze kunnen de silicone hydrogel lenzen van Acuvue 2 lenzen of de lenzen van Johnson en Johnson beter links laten liggen.

Draag jij op het moment andere lenzen of moet je binnenkort naar de lenzenspecialist? Dan kan je altijd je ogen laten meten om te zien of silicone hydrogel lenzen iets voor jou is.

Merken silicone hydrogel lenzen

Er zijn vele verschillende merken silicone hydrogel lenzen. Voor mensen die maandlenzen gebruiken zijn Acuvue vita of Acuvue vita for astigmatism een goede optie. De Dt/k waarde van deze lenzen is 147. Dit is voldoende om jouw lenzen langdurig te gebruiken.

Voor de mensen die weeklenzen gebruiken raad zijn Acuvue Oasys lenzen een goede optie. De sferische lenzen van dit merk heeft een Dt/k waarde van 147. De torische lenzen van dit merk heeft een Dk/t waarde van 129 en de multifocale uitvoering heeft ook een Dk/t waarde van 147.

Daglenzen

Ben jij iemand die graag voor een daglens kiest? Dan kan je gaan voor Precision1 lenzen. Dit zijn sferische daglenzen met een Dk/t van 100. Mocht je torische daglenzen zoeken dan kan Precision1 jou ook hierbij helpen. De Precision1 for astigmatism is dan een goede optie en hebben een Dk/t waarde van 90.